Олександр IV (цар Імереті)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр IV
груз. ალექსანდრე IV
Прапор
Прапор
Цар Імереті
1683 — 1690
Попередник: Георгій IV Гурієлі
Спадкоємець: Арчіл
Прапор
Прапор
Цар Імереті
1691 — 1695
Попередник: Арчіл
Спадкоємець: Арчіл
 
Народження: 17 століття
Кутаїсі
Смерть: 1695
Рід: Багратіоні
Батько: Баграт V Сліпий
Шлюб: Q61867260?
Діти: Симон, Софія, Марія, Георгій

Олександр IV (груз. ალექსანდრე IV, ?1695) — цар Імереті (16831690, 16911695), син царя Баграта V Сліпого.

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр виховувався при дворі картлійського царя Георгія. Останній, невдоволений тим, що в Імеретії правив Георгій IV Гурієлі, а не його старший брат Арчіл, запропонував ахалциському паші Юсуфу посадити на царський трон в Імереті Олександра.

1683 року ахалциський паша з турецькою армією вступив до Імеретії та в Кутаїсі проголосив Олександра IV новим царем.

Георгій Гурієлі 1684 року зібрав військо та вторгся до Імеретії. Олександр зібрав військо й виступив проти заколотників. У битві при Рокіті Олександр завдав нищівної поразки Гурієлі. Невдовзі Олександр одружився з царівною Єленою, дочкою Луарсаба та племінницею картлійського царя Георгія XI.

1690 року турки-османи вступили до Імереті, про що сповістили Арчіла. Олександр не зміг їм протистояти й виїхав до Картлі. 1691 року Арчіл зібрав велике військо та взяв в облогу Кутаїсі, де розміщувався турецький гарнізон. Проте через зраду він не зміг узяти фортецю.

1691 ахалциський паша з турецьким військом вступив до Імеретії. Багато місцевих вельмож перейшли на бік Олександра. Турецький паша повторно посадив Олександра на імеретінський престол.

1695 року імеретинські вельможі на чолі з Папуною Еріставі схопили царя Олександра IV у Сканді й вислали до Сверської обителі. Потім Олександра було передано царю Георгію та перевезено до Руїсі, де його задушили.

Джерела[ред. | ред. код]