Операція «Фортитьюд»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Операція «Фортитьюд»
Operation Fortitude
Операція «Оверлорд»
Надувний макет американського танку M4 Sherman
Надувний макет американського танку M4 Sherman

Надувний макет американського танку M4 Sherman
Дата: травень — червень 1944
Місце: Па-де-Кале, Франція
Норвегія
Результат: Введення противника в оману стосовно дійсного напрямку зосередження основних зусиль під час вторгнення в Нормандію
Сторони
Велика Британія Велика Британія
США США
Третій Рейх Третій Рейх

Операція «Фортитьюд» (англ. Operation Fortitude) — кодова назва спеціальної дезінформаційної операції, проведеної союзниками під час вторгнення в Нормандію. Водночас з низкою інших операцій мала за мету відволікти увагу командування Вермахту стосовно дійсного напрямку зосередження основних сил під час вторгнення союзних військ в Нормандію.

Цілі[ред. | ред. код]

Основною метою операції «Фортитьюд» було забезпечення того, щоб німці не збільшили своєї військової присутності в Нормандії, яку вони досягли шляхом створення вигляду, що союзні війська нападуть на німецькі позиції в інших місцях. Не менш важливим було затримати рух німецьких резервів на плацдарми в Нормандії і запобігти потенційно катастрофічній контратаці. Так «Фортитьюд» мав переконати німців, що додаткові напади будуть здійснені планово-зокрема, в Скандинавії і в Па-де-Кале.

Засоби[ред. | ред. код]

Спочатку передбачається, що хибна інформація буде транслюватися через п'ять основних каналів:

  • Фізичний обман: щоб ввести в оману противника вдалися до створення не існуючих збройних одиниць через підроблену інфраструктуру та обладнання, таких як надувні гумові танки і фанерна артилерія.
  • Контрольовані витоки інформації через дипломатичні канали, які можуть бути передані через нейтральні країни до німців.
  • Бездротовий обмін: щоб ввести в оману супротивника, бездротовий обмін був створений так, щоб імітувати реальні бойові одиниці.
  • Використання німецьких агентів контрольованих союзниками через подвійні перехресні системи відправлення хибної інформації німецьким спецслужбам.
  • Громадська наявність помітних співробітників, пов'язаних з фантомними групами, таких як FUSAG (1-а американська група армій), в першу чергу відомого американського генерала Джордж С. Паттона.

Реалізація[ред. | ред. код]

Операція поділялася на «Фортитьюд-Північ», в основі якої був комплекс дезінформаційних заходів, спрямованих на створення враження, що вторгнення союзних військ трапиться на узбережжя Норвегії. Друга частина операції, під назвою «Фортитьюд-Південь» комплексом відповідних заходів імітувала за основний напрямок висадки смугу в районі Па-де-Кале у північній Франції.

У ході операція «Фортитьюд» була забезпечена майже повна відсутність німецької повітряної розвідки, а також відсутність неконтрольованих німецьких агентів у Великій Британії. Ненадійність «дипломатичних витоків» призвела до припинення діяльності шпигунів. Більшість неправдивих витоків здійснювався за допомогою неправдивих бездротових переговорів і через німецьких подвійних агентів. Останній виявився найзначнішим.

В цілому операція «Фортитьюд» була настільки успішною, що Гітлер вважав висадку в Нормандії, як фінт: він тримав його танкові резерви в районах, які були вигідні для американців.

План «Фортитьюд» відмінно спрацював, тримаючи німців тривалий час у необізнаності, стосовно того, у якому насправді місті відбудеться висадка головних сил морського десанту.

Операція, що була складовою стратегічної дезінформаційної операції «Бадігард», суттєво вплинула на успіх висадки в Нормандії.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Howard, Sir Michael, Strategic Deception (British Intelligence in the Second World War, Volume 5) (Cambridge University Press, New York, 1990)
  • Holt, Thaddeus, The Deceivers: Allied Military Deception in the Second World War (Scribner, New York, 2004)
  • Harris, Tomas, GARBO, The Spy Who Saved D-Day, Richmond, Surrey, England: Public Record Office, 2000, ISBN 1-873162-81-2
  • Hesketh, Roger, Fortitude, The D-Day Deception Campaign, Overlook Press, New York, 2000, ISBN 1-58567-075-8
  • Latimer, Jon, Deception in War, Overlook Press, New York, 2001 ISBN 978-1585673810

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Операція «Фортитьюд»