Орлов Андрій Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орлов Андрій Анатолійович
Псевдо Орлуша і Orlusha
Народився 2 листопада 1957(1957-11-02) (66 років)
Березники, Пермська область, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Місце проживання Москва
Діяльність поет, журналіст, сценарист, виробник
Знання мов російська
Жанр поезія
Magnum opus Вірші та рингтониd
Сайт a-orlusha.ru

Андрій Анатолійович Орлов (літературний псевдонім Орлуша; рос. Андрей Анатольевич Орлов; 2 листопада 1957(19571102), Березники, Пермський край, Російська РФСР) — російський поет, журналіст, сценарист та продюсер.

Творчість[ред. | ред. код]

Широку популярність здобув в середині першого десятиліття XXI століття як автор сатиричних віршів, що буяють ненормативною лексикою, які поширювалися в інтернеті й на мобільних телефонах. Критик Дмитро Биков у статті «Орлушо, велика ти стерво» (цитата з роману Ільфа та Петрова «12 стільців») стверджує, що Андрій Орлов — «головний російський поет нашого часу».

Пише вірші на злободенні теми.

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

Під час російської агресії проти Грузії ходив у футболці з написом «Я грузин» і писав вірші із сатирою на російське керівництво за політику щодо Грузії[1]. Коли напередодні Олімпіади в Сочі почали забороняти гомосексуалів і розстрілювали бродячих собак — на ньому була футболка «Я бродячий собака і гомосексуаліст, убий мене!».

У березні 2014 підписав звернення російських діячів культури проти окупації Криму[2].

Під час війни на сході України написав декілька віршів, присвяченим найрезонанснішим подіям цього конфлікту: «Реквієм про збитий Боїнг» (рос. «Реквием о сбитом Боинге»), «Балада про мертвих десантників» (рос. «Баллада о мертвых десантниках»), «Пісенька гуманітарного конвоїра» (рос. «Песенка гуманитарного конвоира»).

24 серпня 2014 привітав українців віршем, присвяченим Дню Незалежності України[3].

В серпні 2015 року, під час хвилі знищення санкційних продуктів в Росії, написав вірш «Смерть Пармезана»[4]. В листопаді 2015 заявив про себе «Я — українець» і записав відеоролик, в якому проспівав Гімн України[5]. Критикам-путіністам відповів:

рос. Да, чего уж тут говорить, // Все правительства - не подарки, // Но лучше в киевском цирке жить, // Чем в московском гнить зоопарке.

У серпні 2018 написав вірш «Вітер над Лабитнаги» на підтримку ув'язненого у Росії українського кінорежисера Олега Сенцова[6].

Біографія[ред. | ред. код]

Про свою біографію заявив: «В Інтернеті немає жодної моєї біографії. Ті, що надруковані у Вікіпедії або десь, не відповідають дійсності».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відкритий лист поета Орлуші керівництву рф (рос.)
  2. Российские артисти склали альтернативний список на підтримку України. korrespondent.net. 13 березня 2014.
  3. Поэт Орлуша написал для украинцев стих-поздравление (рос.)
  4. Стихотворение Орлуши «Смерть пармезана» разбирают на цитаты (рос.)
  5. Каминг аут. Я — украинец! // Відео (рос.)
  6. «Не будет многие лета за это стране прощения, а „Список Сенцова“ — это перепись населения», — российский поэт Орлуша // Цензор.нет, 22.08.2018

Посилання[ред. | ред. код]