Пало санто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пало санто

Біологічна класифікація
Царство: Рослини
Ряд: Zygophyllales
Підряд: Парнолистові
Рід: Gonopterodendron
Gonopterodendron sarmientoi
Посилання
Вікісховище: Bulnesia sarmientoi
Віківиди: Gonopterodendron sarmientoi
EOL: 483582
IPNI: 873136-1
ITIS: 897107
МСОП: 68085692

Пало санто (ісп. palo santo, укр. сакральне дерево; Gonopterodendron sarmientoi) — це дерево, що росте в частині району Гран-Чако в Південній Америці, навколо кордону Аргентини, Болівії та Парагваю[1]. Його деревину називають «парагвайський lignum vitae», оскільки вона має схожі властивості та використання, як у дерева lignum vitae (Залізне дерево) роду Гваякових — вони є близькими родичами.

Серцевина пало санто коричнева, чорна та зелена (колір варіюється від світло-оливково-зеленого до шоколадно-коричневого), з прожилками. Заболонь переважно тонка, світло-жовта. Основна питома вага цієї деревини становить від 0,92 до 1,1 г/см3. Латинська назва — Gonopterodendron sarmientoi, раніше — Bulnesia sarmientoi.

Збереження[ред. | ред. код]

Пало санто внесли до списку рослин, що зникають, у публікації Червоного списку МСОП 2018 року — внаслідок вирубки лісів Гран-Чако та зростання після 2001 року глобального попиту на деревину, екстракти та ефірні олії з пало санто[2]. За оцінками МСОП, через три покоління поширення дерева на планеті скоротиться приблизно на 50%. 1998 року в публікації Червоного списку МСОП Bulnesia sarmientoi мав менший ризик зникнення[2].

2010 року дерево внесено до Додатку II Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення[3].

Використання[ред. | ред. код]

Пало санто використовують для гравірування та виготовлення міцних дерев’яних стовпів. З його деревини також роблять олію гваяку[en], яку використовують як інгредієнт для мила та парфумів. Його смолу можна отримати за допомогою органічних розчинників і використовувати для виготовлення лаків і темних фарб. Американська мікропивоварня Dogfish Head регулярно виробляє пиво під назвою «Palo Santo Marron», яке витримується в резервуарах із дерева пало санто[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Guaiac wood essential oil Paraguay natural, palo santo, 8016-23-7. Albertvieille.com. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 січня 2016.
  2. а б Barstow, M. (5 грудня 2017). Gonopterodendron sarmientoi. www.iucnredlist.org (англ.). Червоний список Міжнародного союзу охорони природи.
  3. Bulnesia sarmientoi. Species+. 2017. Процитовано 27 жовтня 2019.
  4. Bilger, Burkhard (24 листопада 2008), A Better Brew, The New Yorker, процитовано 12 липня 2009, Gasparine, by then, had begun to have second thoughts. No lumbermill he knew had ever cut so much palo santo, and he wasn't sure that any could. Bulnesia sarmientoi is a weedy, willowy tree, sometimes called ironwood." … "The barrel that Dogfish built is now housed at its main brewery, in Milton, Delaware. It's fifteen feet high and ten feet in diameter, and holds nine thousand gallons.