Парк культури та відпочинку «Ковалівський»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк культури та відпочинку «Ковалівський»
Центральний вхід до парку
Центральний вхід до парку
Центральний вхід до парку
48°31′ пн. ш. 32°17′ сх. д. / 48.517° пн. ш. 32.283° сх. д. / 48.517; 32.283Координати: 48°31′ пн. ш. 32°17′ сх. д. / 48.517° пн. ш. 32.283° сх. д. / 48.517; 32.283
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
м. Кропивницький
Площа 8,3 га
Засновано 1850-ті (сучасний статус з 1972 р.)
Оператор Кіровоградська міська рада, КП «Трест зеленого господарства»
Парк культури та відпочинку «Ковалівський». Карта розташування: Кіровоградська область
Парк культури та відпочинку «Ковалівський»
Парк культури та відпочинку «Ковалівський» (Кіровоградська область)
Мапа

CMNS: Парк культури та відпочинку «Ковалівський» у Вікісховищі

Парк культу́ри та відпочи́нку «Ковалі́вський» (за СРСР — Парк імені Леніна) — парк у Кропивницькому, парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Пам'ятник В. І. Леніну (демонтований у 2014 р.)
Інфостенд перед входом до парку

Площа парку 8,3 га. Розташований у північно-східній частині середмістя Кропивницького — в межах житлового масиву Ковалівка, між вулицями Дворцовою, Олефіренка, Євгена Чикаленка та Кавалерійською, що визначає його невеликі розміри. Парк має форму чотирикутника і радіальне розгалуження алей. Хоч парк невеликий, але затишний, тому традиційно є улюбленим місцем відпочинку та організації дозвілля кропивничан і гостей міста. Має естетичне, виховне, природоохоронне та оздоровче значення.

На території парку розташовані пам'ятки історії, декілька пам'ятників та обласна філармонія, яка примикає до парку з боку вулиці Чикаленка.

У парку створено дитячий майданчик, працюють різноманітні атракціони, є заклади харчування та іншого громадського призначення.

Парк «Ковалівський» — постійне місце проведення міських і державних свят, народних гулянь, різноманітних розважальних заходів тощо. Паркові приділяє увагу місцева влада, попри свої невеликі розміри, він лишається улюбленим місцем відпочинку кропивничан[1].

З історії[ред. | ред. код]

Ковалівський або Дворцовий бульвар і парк при ньому були зведені на Ковалівці в 50-х рр. XIX ст. за розпорядженням військового керівництва.

Ковалівський бульвар і парк разом з іншими міськими садами та бульварами у 1861 році були передані до відомства міського управління.

У 1879 році в парку був побудований інженерним відомством тир для навчання юнкерів Єлисаветградського юнкерського кавалерійського училища. Був встановлений циклодром для спілки велосипедистів, влітку у парку проводились військові збори[2].

За СРСР Ковалівський парк перейменували на Парк імені Леніна (ще 1926 року тут встановили пам'ятник вождю пролетаріату).

Рішенням Кіровоградського облвиконкому № 213 від 6 червня 1972 року парк «Ковалівський» отримав статус парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення.

Первісну назву Ковалівський паркові було повернуто рішенням Кіровоградського міськвиконкому, очолюваного В. Мухіним, на пропозицію обласної організації Української Республіканської партії, вже за доби незалежності України.

Зелені насадження[ред. | ред. код]

У парковому ансамблі «Ковалівського» використані різні види хвойних та декоративних листяних порід — туя, ялина європейська, клен сріблястий, тополя канадська, софора японська, а також місцеві породи дерев.

До складу насаджень парку входить 27 видів деревних і чагарникових порід, серед яких найбільш питому вагу мають — акація біла, клен ясенеподібний, берест, тополя чорна. У помітно меншій кількості тут зростають клен гостролистий, клен польовий, каштан кінський, гледичія трьохколючкова, айлант високий, а в поодиноких екземплярах — сосна звичайна, ялина колюча, біота східна, катальпа чудова та деякі інші. З чагарників у парку зростають спірея середня, бирючина звичайна, самшит вічнозелений, роза гібридна, ялівець козацький та інші[2].

Санітарний стан насадження задовільний. У парку регулярно проводяться заходи з догляду за деревостаном, газонами, клумбами, що дозволяє підтримувати його у стані, який дає можливість використовувати його за призначенням.


Галерея[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]