Повітрянодесантна армія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Повітряно-десантна армія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повітрянодеса́нтна (парашу́тна) а́рмія — тимчасове об'єднання повітрянодесантних дивізій (бригад) або десантно-штурмових бригад (батальйонів), призначене для десантування в декількох районах глибокого тилу противника для сумісного виконання ряду оперативно-стратегічних завдань.

До таких завдань можуть належати захоплення невеликої держави, островів, важливих промислових районів (об'єктів), заволодіння стратегічним плацдармом на узбережжі противника, проливними зонами.

Десантується, як правило, в декілька (5-7) рейсів упродовж 2-3 діб. Здатна самостійно діяти до 5-7 діб.

На початку XXI століття може розглядатися як основа мобільних сил держави (сил швидкого реагування).

Повітрянодесантна армія союзників[ред. | ред. код]

Під час Другої світової війни 19391945 повітрянодесантні армії створювали кілька разів по обидва боки фронту.

Нарукавний шеврон 1-ї повітрянодесантної армії

2 серпня 1944 року Верховне Командування військ союзників в Європі формує 1-шу Повітрянодесантну армію з елітних з'єднань повітрянодесантних військ США, повітрянодесантних військ Великої Британії та інших держав у складі:

Командувачем ПДА призначається генерал-лейтенант Луїс Бреретон (США), надалі Армією командували: генерал-лейтенант Фредерік Браунінг (Велика Британія) та з січня 1945 — генерал-лейтенант Річард Гейл (Велика Британія).

Повітрянодесантна армія брала активну участь у повітрянодесантній операції «Маркет Гарден», а також у Рейнській повітрянодесантній операції 1945 року. Після завершення Другої світової війни армія була розформована.

Організаційно-штатна структура 1-ї повітрянодесантної армії союзників. 28 листопада 1944
Організаційно-штатна структура 1-ї повітрянодесантної армії союзників. 28 листопада 1944

Парашутна Армія Німеччини[ред. | ред. код]

Німеччина теж не поступалася своїм бажанням мати елітне військове об'єднання. Наприкінці літа 1944 року вони формують 1-шу парашутну армію під командуванням легендарного засновника повітрянодесантних військ Німеччини генерал-полковника Курта Штудента. До складу Парашутної Армії включені всі парашутні частини та з'єднання Люфтваффе, а також піхотні частини. Армія існувала до кінця війни і відіграла активну роль у протидії повітряним десантам союзників 1944—1945, а також у проведенні наступальної операції в Арденах.

Окрема гвардійська Повітрянодесантна армія СРСР[ред. | ред. код]

Радянський Союз формує у жовтні 1944 р. з чотирьох дивізій, повернених зі складу Діючої армії та з'єднань повітрянодесантних військ, що перебували в стратегічному резерві Ставки ВГК, свою власну Окрему гвардійську повітрянодесантну армію у складі 37-го Свірського, 38-го і 39-го гвардійських повітрянодесантних корпусів (у кожен з яких входило по три повітрянодесантні дивізії). В кінці грудня 1944 р. Окрема гвардійська Повітрянодесантна армія, що об'єднала більшість формувань повітрянодесантних військ, була перетворена в загальновійськову 9-ту гвардійську армію.

З'єднання 9-ї гвардійської армії були введені в бій в середині березня 1945 р. і завершили Німецько-радянську війну у Віденській і Празькій наступальних операціях.

Восени 1948 році з частин та з'єднань повітрянодесантних військ знов формується Окрема Повітрянодесантна армія. Але у зв'язку зі зміною основної концепції застосування повітрянодесантних військ Радянського Союзу ОПДА була розформована у квітні 1953 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]