Портал:Хімія/Події травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
    Березень · Квітень Події травня Червень · Липень    

1 травня 1991 року стався вибух на заводі з виробництва нітропарафінів у місті Стерлінгтон (штат Луїзіана, США). Внаслідок аварії загинуло 8 чоловік і 120 дістали поранення.

Карбідна фабрика Вілсона
Карбідна фабрика Вілсона

2 травня 1892 року канадський винахідник і промисловець Томас Вілсон[en] відкрив спосіб синтезу карбіду кальцію з вугілля і вапна.

Інсулін
Інсулін

3 травня 1922 року на з'їзді Асоціації американських лікарів фізіолог Джон Маклеод повідомив про відкриття інсуліну — пептидного гормону, недостатність якого є причиною виникнення цукрового діабету.

Один з вибухів на PEPCON
Один з вибухів на PEPCON

4 травня 1988 року на заводі з виробництва перхлорату амонію «PEPCON», що у місті Гендерсон (штат Невада, США), сталася пожежа і серія вибухів. Внаслідок інциденту загинуло 2 чоловік і понад 300 зазнали ушкоджень.

Вільям Вевелл
Вільям Вевелл

5 травня 1834 року у листі до Майкла Фарадея англійський вчений Вільям Вевелл запропонував для описання процесів, що відбуваються під час електролізу, вживання термінів «катод» і «анод».

Будова поліамідів
Будова поліамідів

6 травня 1941 року німецький хімік і співробітник «IG Farben» Пауль Шлак запатентував метод отримання поліамідів з лактамів амінокислот.

Микола Курнаков
Микола Курнаков

7 травня 1898 року на засіданні Російського фізико-хімічного товариства Микола Курнаков зробив доповідь про властивості і значення інтерметалічних сполук і сплавів, зокрема амальгам.

8 травня 1986 року було створено Інститут хімії поверхні НАН України — першу в СРСР установу з вивчення проблем твердого тіла. Нині інститут носить ім'я його засновника і першого директора — Олексія Чуйка.
Прафулла Чандра Рей
Прафулла Чандра Рей

9 травня 1924 року було засновано Індійське хімічне товариство, першим президентом якого став Прафулла Чандра Рей[en].

Роберт Бунзен
Роберт Бунзен

10 травня 1860 року німецькі хіміки Роберт Бунзен і Густав Кірхгоф виявили у джерельних водах новий хімічний елемент — Цезій.

11 травня 2007 року у китайському місті Цанчжоу стався вибух на заводі з виробництва толуїлендиізоціанату. Жертвами надзвичайної ситуації стали 5 чоловік і понад 60 були поранені.

Медаль Лібіха
Медаль Лібіха

12 травня 1903 року у Німецькому хімічному товаристві відбулося перше вручення медалі Лібіха — її було присуджено Адольфу фон Беєру.

13 травня 1952 року Френсіс Кондон запатентував одностадійний метод синтезу промислово важливого пінаколіну (3,3-диметилбутан-2-ону) з ацетону.

14 травня 1923 року в рамках Рапалльського договору в Москві було підписано угоду між СРСР та Німеччиною щодо будівництва першого на території СРСР заводу з виробництва хімічної зброї.

15 травня 1930 року у Дніпропетровську було засновано Український державний хіміко-технологічний університет — єдиний хімічний ВНЗ в Україні.

16 травня 1977 року Хідекі Сіракава, Алан Макдіармід й Алан Гіґер подали до публікації статтю, присвячену синтезу електропровідних органічних полімерів. Ця робота стала фундаментом для подальших досліджень, за які вони у 2000 році отримали Нобелівську премію.

Сванте Арреніус
Сванте Арреніус

17 травня 1877 року шведський хімік Сванте Август Арреніус розробив теорію електролітичної дисоціації іонних сполук у воді.

18 травня 1897 року канадським хіміком Гербертом Доу, розробником промислового методу виділення брому, була заснована компанія «Dow Chemical» — одне з найбільших нині підприємств хімічної промисловості.

Карл Дуйсберг
Карл Дуйсберг

19 травня 1910 року німецьким меценатом Карлом Дуйсбергом[de] була заснована Медаль Адольфа фон Беєра. Її вручення проводилося Німецьким хімічним товариством, а першим нагородженим, у 1911 році, став Пауль Фрідлендер[en].

20 травня 1928 року на хімічному заводі з виробництва отруйних речовин у Гамбурзі стався витік фосгену, внаслідок якого 10 осіб загинули і близько 300 зазнали отруєнь.

21 травня 1739 року на території нинішнього міста Шостка було засновано пороховий завод — казенний завод «Зірка» — найстаріший і один з найбільших у Східній Європі виробників пороху.

Оптичні ізомери кислоти
Оптичні ізомери кислоти

22 травня 1848 року французький біохімік Луї Пастер оголосив про здійснене ним механічне розділення оптичних ізомерів — асиметричних кристалів винної кислоти.

23 травня 1939 року згідно рішення Президії Академії Наук УРСР в Києві було засновано Інститут органічної хімії.

24 травня 1965 року в Києві розпочався 9-ий Менделеєвський з'їзд[ru], тематика якого була присвячена проблемам хімізації сільського господарства.
25 травня 1922 року у Санкт-Петербурзі було відкрито роботу 3-го Менделеєвського з'їзду[ru], що був присвячений проблемам чистої і прикладної хімії. 26 травня 1950 року у Вашингтоні розпочав роботу Перший симпозіум з хіміко-біологічної кореляції, на якому розглядалися питання і проблеми, пов'язані із впливом будови речовин на їхню біологічну активність, а також відповідні механізми.
Едвін Макміллан
Едвін Макміллан

27 травня 1940 року у журналі Physical Review американські фізики Едвін Макміллан і Філіп Абельсон представили свою роботу «Радіоактивний елемент 93», що описувала їхнє відкриття Нептунію, отриманого бомбардуванням Урану нейтронами.

Імінодіацетонітрил
Імінодіацетонітрил

28 травня 1957 року Вільям Міллер з «DuPont» запатентував спосіб виробництва імінодіацетонітрилу — важливої сировини для синтезу пестицидів, зокрема гліфосату.

Штучний алмаз
Штучний алмаз

29 травня 1970 року в компанії General Electric були синтезовані перші штучні алмази.

30 травня 1898 року англійські хіміки Вільям Рамзай і Морріс Треверс відкрили новий хімічний елемент ряду благородних газів — Криптон.

31 травня 2012 року IUPAC офіційно затвердила назви для нещодавно синтезованих елементів 114 і 116 — Флеровій та Ліверморій відповідно.