Псайкер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Псайкер (англ. Psyker) — у вигаданому всесвіті Warhammer 40000 істота, здатна одним лише зусиллям волі змінювати реальність, послуговуючись силами паралельного світу Варпу. Псайкери здатні до телепатії, телекінезу, пірокінезу, ясновидіння і подібних речей. Люди мають схильність до псайкерства, однак псайкери все одно досить рідкісні, а застосування ними своїх сил загрожує створити прориви у Варп.

Люди[ред. | ред. код]

Псайкери зустрічаються серед людей і можуть як служити державі людства Імперіуму, так і опинитися в статусі злочинців і ворогів людства. Пересічні громадяни Імперіуму бояться і ненавидять їх як чаклунів чи одержимих демонами. Невиявлений вчасно псайкер потенційно становить небезпеку всьому людству. Організація Інквізиція займається пошуками таких та вербуванням для служби Імперіуму. Слабкі, або навпаки неконтрольовано сильні, зазвичай знищуються. Решта, звані санкціонованими, після навчання отримують дозвіл на користування своїми силами на благо держави. Вони служать для передачі між зоряними системами телепатичних повідомлень, навігації космічних кораблів, а також у армії. Наймогутніших і вірних псайкерів відправляють на підготовку бібліаріїв Космодесанту чи у свиту інквізиторів, де вони з часом самі можуть стати інквізиторами. Крім того силою псайкерів підживлюється психічний маяк Астрономікан, розміщений на Землі, хоча це і вбиває тисячі псайкерів щомісяця. Найсильніший відомий псайкер — Бог-Імператор людства.

Служителі Хаосу не обмежують себе у використанні психічних сил, але тим самим приводять в реальний світ з Варпу демонів і можуть бути захоплені ними.

Інші раси[ред. | ред. код]

Елдари — практично всі елдари є псайкерами від природи, але використанням ними своїх сил загрожує привернути увагу бога Слаанеш, який пожирає душі елдарів. Серед цієї раси активними псайкерами є Ясновидячі та Чародії. Перші використовують свої сили передусім для передбачення майбутнього, другі — для бою. Темні елдари, що відкололися від них, не практикують псайкерство аби не наражати себе на небезпеки з боку Слаанеш.

Орки — всі орки генерують силу «Вааагх!», завдяки якій їхня здавалося б неможлива техніка діє. Кожен орк дуже слабкий псайкер, однак в натовпі їхні сили сумуються. Особливі орки, звані Вірдбоями або ж Чудилами, здатні спрямовувати цю силу в конкретне русло.

Тираніди — всі ці істоти пов'зані телепатично і спеціалізовані організми, такі як Зоантропи, володіють псайкерськими можливостями, застосовуваними в бою. Крім того Рій тиранідів відкидає так звану Тінь у Варпі, яка блокує можливості інших псайкерів на просторах галактики.

Тау — особливі тим, що не мають жодних псайкерських здібностей. Разом з тим вони не сприйнятливі до прямих впливів інших псайкерів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barnes, Owen; Flack, Kate; Mason, Mike (2008-01-01). Dark Heresy: Roleplaying in the Grim Darkness of the 41st Millenium (en). Fantasy Flight Games. — 395 p. ISBN 9781589944541.
  • Cavatore, Alessio (2008-01-01). Warhammer 40,000 Rulebook (en). Games Workshop, Limited. — 304 p. ISBN 9781841548753.