Публій Ювенцій Цельс Молодший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Ювенцій Цельс Тит Ауфідій Геній Северіан
Народився невідомо
Помер після 130
Підданство Римська імперія
Діяльність правник, політик
Знання мов латина
Посада консул-суффект і консул
Термін 115 і 129 роки
Рід Ювенції
Батько Публій Ювенцій Цельс
Мати Ауфідія
Родичі Публій Ювенцій Цельс

Публій Ювенцій Цельс Тит Ауфідій Геній Северіан (лат. Publius Iuventius Celsus Titus Aufidius Hoenius Severianus; ? — після 130) — давньоримський правник і державний діяч часів Римської імперії, очільник Прокуліанської школи, консул-суффект 115 року, ординарний консул 129 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про дату народження немає відомостей. Народився, напевне, у Римі. Син Публія Ювенція Цельса, відомого правника, очільника Прокуліанської правничої школи, та Ауфідії. На честь предків матері додав до свого прізвища ім'я діда або прадіда — Тит Ауфідій Геній Северіан.

У 96 році був одним із змовників проти імператора Доміціана. У 106 (за іншими відомостями 107) році став претором. З 112 до 115 року як імператорський легатпропретор керував провінцією Фракія. По поверненню до Риму у 115 році призначено консулом-суффектом разом із Луцієм Юлієм Фругі. Тоді ж, ймовірно, помер його батько. Тому Публій Ювенцій очолив Прокуліанську школу права.

Після приходу до влади Адріана у 117 році увійшов до особистої ради імператора. У 129 році став ординарним консулом, разом з Луцієм Нерацієм Марцеллом. Під час своєї каденції провів постанову сенату про справи зі спадщини, яке отримало його ім'я (senatus consultum Iuventianum). З 130 року керував як проконсул провінцією Азія. Подальша доля невідома.

Правнича діяльність[ред. | ред. код]

Усього у доробку 39 книг з права. Основна праця Ювенція — «Дигести», де зібрані закони розташовані за часом їх прийняття. З цього твору 142 фрагменти увійшли до Corpus iuris civilis. Інші праці: Epistolae, Quaestiones, Commentarii i Institutiones.

Вніс значний внесок у розвиток права. Його теза impossibilium nulla obligatio est — неможливі зобов'язання вважаються недійсними — стала основним принципом цивільного права. Такого багато уваги приділяв вирішенню завдань з прав, склав спеціальну їх збірку — Digestorum libri XXXIX.

Цельс встановив так зване constitutum possessorium, згідно з яким: хоч де і коли відбувається перехід володіння від однієї особи до іншої, але за обопільною згодою сторін колишній власник продовжує володіти річчю не suo nomine, a для нового набувача. Цим Цельс встановив право володіння через посередництво.

Стиль Ювенція Цельса небагатослівний та водночас яскравий, часто застосовує гострі слівця та чіткі вислови:

  • Ius est ars boni et aequi — Право є мистецтво добра і справедливості;
  • Scire leges non hoc est verba earum tenere, sed vim ac potestatem — Знання законів не означає, що знаючи ці слова, знаєте цілі та завдання (законів).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Theo Mayer-Maly: Publius Iuventius Celsus. / Der Kleine Pauly. Band 3, 1969, Sp. 31. (нім.)