Луцій Нерацій Марцелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Нерацій Марцелл
Народився невідомо
Помер після 129
Підданство Римська імперія Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул-суффект і консул
Термін 95, 129 роки
Рід Нерації
Батько Луцій Нерацій Пріск
Мати Веттія
Родичі Бошами, Деспенсери
Брати, сестри Луцій Нерацій Пріск
У шлюбі з Кореллія Гіспула
Діти Луцій Кореллій Нерацій Панса

Луцій Нерацій Марцелл (лат. Lucius Neratius Marcellus; ? — після 129) — державний діяч Римської імперії, консул-суффект 95 року, ординарний консул 129 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про місце та дату народження немає відомостей. Син Луція Нерація Пріска, консула-суффекта 87 року. Кар'єру розпочав військовим трибуном. У 73 році за часів імператора Веспасіана увійшов до сенату. У 95 році призначено консулом-суффектом замість ординарного консула імператора Доміціана, разом з іншим ординарним консулом того року Титом Флавієм Клементом. Тоді затоваришував з Плінієм Молодшим.

Кам'яна дорога

У 101–103 роках як імператорський легатпропретор керував провінцією Британія. Під час своєї каденції придушив заворушення на півночі острова та наказав відновити так звану кам'яну дорогу (військова римська дорога, яка була оточена низкою фортець) від Корстопітума (сучасний Кобрідж) до Лугуваліума (сучасний Карлайл).

По поверненню увійшов до колегії квіндецемвірів. У 111–112 роках як проконсул керував провінцією Африка. У 129 році став ординарним консулом разом з Публієм Ювенцієм Цельсом Молодшим. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Кореллія Гіспула, донька Квінта Кореллія Руфа, консула-суффекта 78 року

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Birley, A.R., Vindolanda: Notes on Some New Writing Tablets in Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 88 (1991) blz. 87-102 (англ.)