Підмаренник м'який

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Підмаренник Бессерів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Підмаренник м’який
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Тирличецвіті (Gentianales)
Родина: Маренові (Rubiaceae)
Рід: Підмаренник (Galium)
Вид:
Підмаренник м’який (G. mollugo)
Біноміальна назва
Galium mollugo
L., 1753

Підмаренник м’який[1][2] (Galium mollugo) — трав'яниста рослина родини маренові (Rubiaceae). Наукова назва Galium besseri Klokov нині розглядається синонімом підвиду Galium mollugo subsp. mollugo.

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічна рослина 50–100 см завдовжки. Волоть розлога, з довгими розчепіреними гілками. Квітконоси розчепірені під час цвітіння. Листки лінійно-довгасті або обернено-ланцетні, розміром (10) 20 (25) × (1.5) 2.5 (4) мм[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений в Європі (в тому числі й в Україні), Лівії, на Кавказі та в Сибіру; натуралізований та інтродукований у деяких інших частинах світу[3]. Згідно з GRIN поширений також на пн. Алжиру, пн. Єгипту, в Марокко й Тунісі[4].

В Україні зростає на луках, уздовж доріг, в світлих соснових лісах — на всій території[2].

Використання людиною[ред. | ред. код]

У свіжому вигляді придатний для випасу худоби, в фазі плодоношення в трав'янистих частинах міститься до 60 мг% вітаміну C; при сушінні, однак, листочки обламуються і кришаться, залишаючи в сіні тільки жорсткі стебла. Коров'яче молоко від підмаренника м'якого стає червонуватим.

Трав'янисті частини рослини використовуються в лікувальних цілях, так як містять ефірну олію, алкалоїди, іридоїди, сапоніни, фенолокислоти, флавоноїди, хлорогенову кислоту, скополетін та вітамін С. Сік трави використовується при епілепсії та подагрі. Чай з підмаренника Бессерового застосовується при серцевих хворобах, а в складі лікарського збору при хронічних гастритах, настоянка - при остеоалгіях, відвар (включається до складу збору) - при есенціальній гіпертензії, настій - при ниркових захворюваннях, цинзі, золотусі, злоякісних пухлинах, а також в дитячих ваннах.

З коренів підмаренника Бессерового виробляється барвник, який дозволяє фарбувати бавовняну тканину в сірий, а вовняну в сірий, рожевий, фіолетовий або помаранчевий колір. Оскільки сік підмаренника Бессерового володіє властивістю згортувати молоко, в зв'язку з чим в деяких країнах Європи він використовувався при виготовленні сирів.

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Внесений до Переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу на території Тернопільської області (рішення Тернопільської обласної ради № 64 від 11 листопада 2002) та нового переліку прийнятого Тернопільською обласною радою 1 червня 2011 року рішенням № 1192.

Знаходяться під охороною у філії «Кременецькі гори» природного заповідника «Медобори».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Galium mollugo // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 262. (рос.)(укр.)
  3. Plants of the World Online — Kew Science. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 09.11.2018. (англ.)
  4. Germplasm Resources Information Network (GRIN). Архів оригіналу за 9 листопада 2018. Процитовано 09.11.2018. (англ.)

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]