Рачов Євген Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рачов Євген Михайлович
Народження 8 лютого 1906(1906-02-08)
Томськ, Російська імперія
Смерть 2 липня 1997(1997-07-02)[1][2] (91 рік)
  Москва, Росія
Поховання Калитниківський цвинтар
Країна  СРСР
 Росія
Жанр малярство і ілюстрація
Діяльність ілюстратор, художник, скульптор, графік
Учасник німецько-радянська війна
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «20 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «30 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»
заслужений діяч мистецтв РРФСР Народний художник РРФСР Народний художник Російської Федерації

Євген Михайлович Рачов (рос. Евгений Михайлович Рачёв; 8 лютого 1906 — 2 липня 1997) — радянський художник-анімаліст, графік, ілюстратор. Народний художник РРФСР, лауреат Державної премії РРФСР імені М. К. Крупської.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Томську. Дитинство провів у Сибіру у родині діда. Після закінчення громадянської війни пробрався крізь усю країну на південь до Новоросійська. Працював у порту вантажником.

У 1928 році з відзнакою закінчив Кубанський художньо-педагогічний технікум, потім недовго навчався у Києві в художньому інституті, з 1930 року почав співпрацювати у різних видавництвах як художник-ілюстратор. Його книжкові ілюстрації було помічено, і Є. Рачова було запрошено працювати у Москві у створеному 1932 року першому державному видавництві книжок для дітей — Детгиз.

Учасник німецько-радянської з жовтня 1941 до 1945 року. Війну розпочав у ополченні під Москвою. У 1945 році був відряджений з армії для святкового оформлення Москви разом з іншими художниками.

У 1960-х роках, після створення видавництва «Дитячий світ» (з 1963 року — «Малюк»), став головним художником і майже 20 років працював у ньому.

Помер 2 липня 1997 року. Похований на Калитниковському цвинтарі у Москві.

Творчість[ред. | ред. код]

Провідна тема творчості Є. Рачова — ілюстрації російських, українських, башкирських, білоруських, болгарських, північних народних казок, байок, казок класиків російської та світової літератури. Крім того, автор ілюстрацій багатьох збірок оповідань та казок про природу та тварин, авторами яких були В. В. Біанкі, М. М. Пришвін, П. М. Барто, Д. Н. Мамін-Сибіряк, В. М. Гаршин, О. Д. Іваненко та інші.

Серед ілюстрованих ним книг байок та сатиричних казок, написані І. А. Криловим, М. Є. Салтиковим-Щедріним, Л. М. Толстим, Р. Помбо, І. Я. Франком, С. В. Міхалковим, М. О. Булатовим.

З усього різноманіття казкових сюжетів і байок вибирав ті, які були ближчими йому як художнику-анімалісту, в яких головними, а іноді єдиними героями виступають тварини.

Прагнучи до психологічної виразності та соціальної загостреності образів, художник використовував тонко помічені їм природні якості, звички та звички тварин, вводив у свої ілюстрації костюм, обстановку, предмети побуту.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. LIBRIS
  2. NUKAT — 2002.

Література[ред. | ред. код]