Ріттель-Кобилянський Костянтин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Ріттель-Кобилянський
Konstantin Rittel-Kobylianski
Основна інформація
Дата народження 7 листопада 1975(1975-11-07) (48 років)
Місце народження Київ, Україна
Громадянство Україна Україна
Професія оперний і камерний співак
Освіта Одеська національна музична академія, Фрайбурзька вища школа музики
Праця в операх Мюнхен, Фрайбург, Ахен, Штуттгарт, Крефельд, Базель, Цюрих, Страсбург, Кольмаре, Ліоні, Барселоні, Берліні, Єрусалим, Тель-Авів, Чикаго, Санта-Барбара, Нью-Йорк
Співацький голос баритон
Жанр класична музика
Нагороди Премія[de] Європейського фонду культури при Європарламенті в Страсбурзі

Костянти́н Рі́ттель-Кобиля́нський (англ. Konstantin Rittel–Kobylianski, 7 листопада 1975, Київ, Україна) — український оперний і камерний співак, який живе в Дюсельдорфі (Німеччина) та в Парижі як громадянин України. Його прадід Павло Юліанович був на 13 років молодшим зведеним братом видатної української письменниці Ольги Кобилянської[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Костянтин Ріттель-Кобилянський народився у Києві, в українській акторській сім'ї Світлани Кобилянської та Олександра Ріттеля, які у 60-і роки грали на сцені Львівського академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької[2].

Стати співаком спочатку не планував, навчався в Київському національному педагогічному університеті ім. Драгоманова. Освіту оперного співака здобував у Одеській музичній академії, яку закінчив у 1998 році. У 2000—2003 роках навчався у Фрайбурзській вищій школі музики. Його викладачами були Людмила Іванова та Василь Навроцький. Пізніше Марія Ганицька, Євгенія Мірошниченко, Маркус Горицький, Олександр Горбенко, Алла Борічко, Дітріх Фішер-Діскау. Проте, як він стверджує, найголовнішим учителем для нього була мама[3].

У 2011 році в Києві отримав премію «Зіркове SOLO» на церемонії вручення нагород Людина року[4].

Володар однієї з найпрестижніших музичних нагород у світі — премії[de] Європейського фонду культури при Європарламенті в Страсбурзі.[5]

У 2013 році співав партію Ескамільо в опері «Кармен» Жоржа Бізе у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької[1].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Розлучений, мешкає в Дюсельдорфі, Німеччина. Син Міхаель-Костянтин і колишня дружина живуть у Тель-Авіві, Ізраїль[3].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Пашковська Л. Музичний Всесвіт Костянтина Ріттель-Кобилянського / Людмила Пашковська // Музика. — 2017. — № 5. — С. 28—31 : фот.