Сейсмічність Словаччини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Територія Словаччини — характеризується відносно помірною сейсмічністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

На території Словаччини землетруси можуть досягати 5-7 балів (за шкалою Ріхтера). Більша частина зареєстрованих у Словаччині землетрусів мали епіцентри за межами її території  — в сусідніх областях молодого гороутворення в Альпах і Карпатах. Проте, неспокійним в сейсмічному плані є район міста Гуменного, де досить потужні землетруси виникали, як в далекому 1778 році, так і в сучасному 2023 році[1].

Землетруси у минулі століття[ред. | ред. код]

В 1778 році, в районі міста Гуменного (Словаччина) стався потужний землетрус, який відчувався фактично по території всього Заходу України, Польщі, Словаччини і Чехії. Всього в Гуменному було чотири досить сильні землетруси, один за одним, при цьому спостерігалися сильні руйнування.

Землетруси XXI століття[ред. | ред. код]

2003[ред. | ред. код]

21 травня 2003 року, в Словаччині стався землетрус силою 4,2 бала (за шкалою Ріхтера). За інформацією геофізичного інституту Словаччини, землетрус стався на південному сході країни, поштовхи були зафіксовані у Зборниці, Михаловці та Гуменному. Постраждало декілька будівель[2].

2021[ред. | ред. код]

28 січня 2021 року, в Словаччині зафіксовано землетрус потужністю 3,1 бала (за шкалою Ріхтера). За повідомленням Словацької академії наук, епіцентр землетрусу знаходився на заході країни поблизу населених пунктів Нова Ліхота біля міст Нітра та Гандлова[3].

2023[ред. | ред. код]

9 жовтня 2023 року, близько 20:23 за місцевим часом (21:23 за Києвом), в поясі гірських хребтів Карпат на території Словаччини стався землетрус за різними оцінками силою від 5,1 до 5,4 бала (за шкалою Ріхтера). За інформацією відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України, епіцентр землетрусу знаходився в селі Нова Келча за 19 км від міста Гуменного (за іншими даними - поблизу міста Стропківа) на території Словаччини. Цей землетрус був середнього класу на глибині 20 км[1]. Поштовхи від землетрусу були відчутні в сусідніх державах – Польщі, на півдні Угорщини та в Україні, а саме: в Закарпатській області, а також у місті Львові та Львівській області[4][5][6].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.

Примітки[ред. | ред. код]