Сейсмічність Швеції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Територія Швеції — характеризується відносно помірною сейсмічністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

За характером сейсмічності територія Швеції належить до пасивних континентальних окраїн[1]. Головну тектонічну роль відіграє Балтійський кристалічний щит, що має блокову будову і який охоплює велику площу Скандинавського і Кольського півостровів, Фінляндію і Карелію[2][3]. Він протистоїть руху літосферних плит на північ у результаті субдукції Африканської плити під Європейську[1]. По краях щита численні розломи, з якими пов'язані мілкофокусні землетруси. Епіцентри яких утворюють сейсмічний пояс уздовж північних берегів Скандинавського півострова[1]. На південній околиці щита землетруси приурочені до розломів западин Данських проток і півострова Ютландія[1]. Окремо виділяється сейсмічна розломна зона вздовж північного берега Балтійського моря і Ботнічної затоки, з продовженням до Кандалакської губи Кольського півострова[1]. Всередині кристалічного щита сейсмічні розломи утворюють прямокутну мережу північно-східного північно-західного простягання[2][3][4]. Особливістю землетрусів є відносно великі площі (до 105 км²) розповсюдження сейсмічних коливань за відносно малих магнітуд; деякі з них сильно проявляються на поверхні землі[1].

Неодноразові землетруси на півночі Швеції також зумовлюються бурінням породи в шахті залізної руди видобувної компанії LKAB, яка є однією з найбільших у світі.

Землетруси у минулі століття[ред. | ред. код]

Значні землетруси Швеції XX ст.:

Землетруси XXI століття[ред. | ред. код]

2008[ред. | ред. код]

16 грудня 2008 року, на півдні Швеції стався землетрус магнітудою 4,7 балів (за шкалою Ріхтера). За повідомленнями Геологічної служби США, епіцентр землетрусу знаходився за 40 км на схід від м. Мальме поблизу м. Sjöbo[5].

2020[ред. | ред. код]

18 травня 2020 року, близько 03:00 (за місцевим часом), на півночі Швеції стався землетрус силою 4,1 балів (за шкалою Ріхтера). За повідомленням шведського видання The Local, епіцентр землетрусу знаходився у місті Кіруна та був спричинений бурінням породи на шахті залізної руди, що належить видобувній компанії LKAB. Землетрус, який став найпотужнішим в історії країни, спричинений бурінням породи для видобутку руди, можна було відчути в діапазоні у 20 км. Сейсмологи пояснили його появу дірками і тріщинами на глибині понад 1 км, що спричинили великі навантаження на ґрунт під час видобутку руди[6][7].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]