Середньоєвропейська рівнина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Середньоєвропейська рівнина
Зображення
Континент Європа
Країна  Чехія,  Німеччина,  Республіка Польща,  Данія,  Нідерланди і  Бельгія
Мапа розташування
Мапа
CMNS: Середньоєвропейська рівнина у Вікісховищі

Координати: 54° пн. ш. 14° сх. д. / 54° пн. ш. 14° сх. д. / 54; 14

Середньоєвропейська рівнина — геоморфологічний регіон Європи. Обмежена на півночі узбережжями Північного та Балтійського морів, на півдні — горами і височинами Герцинської Європи.

Географія[ред. | ред. код]

Протяжність рівнини із заходу на схід становить близько 600 км, ширина — від 200 до 500 км. Переважають висоти від 50 до 100 м (в окремих пасмах понад 300 м).

З боку Північного моря уздовж узбережжя є Ваттове море, де велика припливна зона. На узбережжі Балтійського моря є також Щецинська затока, Віслинська і Куршська затоки, поруч є великі лагуни прісної води.[джерело?]

Землі регіону в основному використовуються як сільськогосподарські угіддя, в регіоні також є багато озер і боліт з чистим довкіллям.[джерело?] Середньоєвропейська рівнина густо заселена. На її території знаходяться міста Познань, Берлін, Гамбург, Бремен, Ганновер, Амстердам, Роттердам.

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат помірний, перехідний від морського до континентального. Річна сума опадів зменшується із заходу на схід з 800 до 500 мм. Сніговий покрив на заході нестійкий, на сході зберігається 1,5-2 місяці.

Розташування[ред. | ред. код]

Середньоєвропейська рівнина охоплює територію Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Данії, Польщі, межує з Чехією та південно-західною частиною Швеції. Частина східної Англії також може розглядатися як частина тієї ж рівнини, вони поділяють його низинний характер і були пов'язані під час останнього льодовикового періоду.

Річки[ред. | ред. код]

Основні річки сточища рівнини, із заходу на схід: Рейн, Емс, Везер, Ельба, Одер, і Вісла.

Джерела[ред. | ред. код]