Сили спеціальних операцій Російської Федерації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сили спеціальних операцій Російської Федерації
рос. Силы специальных операций
Российской Федерации
Велика емблема сил спеціальних операцій
На службі з 2009 року
Належність МО Російської Федерації
Тип спеціальні сили
Роль проведення спеціальних операцій
У складі ЗС Російської Федерації
Штаб  Москва
Прапор Сил спеціальних операцій
Річниці 27 лютого
Війни/битви Збройний конфлікт на Північному Кавказі
Анексія Криму
Військова операція Росії в Сирії
Російське вторгнення в Україну (2022)
Командування
Поточний
командувач
генерал-майор Валерій Флюстіков

Медіафайли на Вікісховищі

Си́ли спеціа́льних опера́цій Росі́йської Федера́ції (ССО Росії, ССО РФ) — високомобільна спецгрупа в складі міністерства оборони РФ, призначення якої — виконання спецзавдань[що це?] в Росії та за її межами.

Історія[ред. | ред. код]

6 березня 2013 року начальник Генерального штабу збройних сил РФ Валерій Герасимов повідомив про створення Сил спеціальних операцій. «Вивчивши практику формування, підготовки і застосування сил спеціальних операцій провідних світових держав, керівництво міноборони також почало їх створення» — заявив він виступаючи перед військовими аташе іноземних держав у Москві[1].

23 березня 2013 року на зустрічі з головою Китайської народної республіки начальник Генерального штабу збройних сил РФ сказав[2][3]:

Ми створили Сили спеціальних операцій і готуємо їх до дій не тільки на території країни але і за її межами.
— Генерал армії Валерій Герасимов

28 квітня 2013 року телеканал Росія-24 у своєму випуску новин повідомив про створення нового російського спецназу для закордону, в задачі якого входять дії на суміжних із Росією територіях. Як зазначено в репортажі метою цих формувань є досягнення політичних і економічних цілей Росії в інших країнах, шляхом створення для країни-жертви серйозних внутрішніх проблем. Крім інших задач ці спецпідрозділи зосереджуються на організації партизанського руху з подальшим навчанням і керівництвом повстанців та фізичному усуненню політичних опонентів. У репортажі детально висвітлюються методи їх роботи[4][5].

Структура[ред. | ред. код]

Озброєння та екіпірування[ред. | ред. код]

Діяльність[ред. | ред. код]

Набір особового складу[ред. | ред. код]

Набір у службу почали у 2013 році. Один із користувачів інтернету опублікував отриманий лист із пропозицією контрактної служби. Набір проводився у «бригаду призначену для виконання розвідувальних, спеціальних, а також організаційних завдань на південно-західному напрямку»[6].

Навчання[ред. | ред. код]

29 квітня інтернет медіа повідомили що в гірських полігонах Кабардино-Балкарії підрозділи ССО провели тактико-спеціальні навчання[7]. Також є стаття військового оглядача[8]. У процесі навчань відпрацювали навички перекидання підрозділу ССО військово-транспортною та армійською авіацією, десантування групи і вантажу ССО в район виконання спеціальних завдань. Навчання включали відпрацювання спільної роботи підрозділів при виконанні задач у складних умовах високогір'я з використанням найновішого альпіністського спорядження і технічних засобів розвідки, штатного та спеціального озброєння.

Бойове застосування[ред. | ред. код]

Російська агресія проти України[ред. | ред. код]

Сили російського ССО брали участь у російській агресії проти України. Значну роль вони відіграли на перших етапах конфлікту — інтервенції до Криму. Епізодичні згадки про участь ССО з'являлися і під час продовження конфлікту, на Донбасі. Наприклад, за припущенням Conflict Intelligence Team, загиблий 31 січня 2019 року у Сирії вояк ССО Максим Плетньов, брав на певному етапі участь у бойових діях в Україні[9].

Інтервенція Росії в Сирію[ред. | ред. код]

У квітні — червні 2016 року на відео в руках російських вояків ССО у Сирії були ідентифіковані рідкісні для Росії гвинтівки Steyr SSG 08. Згідно з даними ARES, подібними гвинтівками з 2012 року озброєні бійці ЦСН «Сенеж»[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Россия решила создать силы специальных операций
  2. Силы специальных операций созданы
  3. Состоялась встреча Министра обороны России генерала армии Сергея Шойг…. archive.is. 6 липня 2013. Архів оригіналу за 6 липня 2013. Процитовано 30 жовтня 2017.
  4. Новый российский спецназ для заграницы. // Официальный YouTube канал ВГТРК. Россия 24
  5. Руский спецназ, для нелегальных действий за рубежом
  6. ВОЕННАЯ СЛУЖБА ПО КОНТРАКТУ ВОЙСКОВАЯ ЧАСТЬ 31681
  7. В горах Кабардино-Балкарии завершилось учение подразделения Сил специальных операций Вооруженных Сил
  8. Первые учения Сил специальных операций ВС РФ
  9. Leviev, Ruslan. Бойцы российских Сил специальных операций продолжают гибнуть в Сирии — Conflict Intelligence Team (ru-RU) . Процитовано 7 лютого 2019.
  10. The Sniper Weapon Systems of Russian Forces in Syria. Hoplite. ARES. 7 серпня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]