Сон білий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сон білий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae)
Рід: Сон (рослина) (Pulsatilla)
Вид:
Сон білий (P. alpina)
Біноміальна назва
Pulsatilla alpina
(L.) Delarbre, 1800
Синоніми

Anemone alpina L.; Anemone alpicola Rouy & Foucaud; Pulsatilla alpina (L.) Delarbre; Pulsatilla scherfelii (Ullep.) Skalický

Сон білий, також сон альпійський, сон Шерфеля, анемона альпійська (Pulsatilla alba Reichenb.) — рослина родини жовтецевих. Народні назви: сон-трава біла, праліска альпійська, перелета[1].

Опис[ред. | ред. код]

Сон білий на просторах Січеславщини
Сон білий на просторах Січеславщини

Гемікриптофіт. Багаторічник. Розвиває потужний стрижневий корінь і численні відгалуження каудекса, від якого розходяться столоноподібні підземні пагони. Листки з'являються наприкінці цвітіння, на довгих черешках і з глибоко 2-роздільними загостреними частками, прикореневі листки довгочерешкові з тричі трійчасто-складними пластинками. Листки приквіткового покривала на розширених при основі вільних черешках, двічі-трійчасті. Генеративні пагони 7-25 см заввишки, пазушні. Листки, пагони густо опушені, як і пелюстки з зовнішнього боку. Оцвітина широко розкрита, біла, квіти поодинокі, прямостоячі, пелюстки довжиною 2-2,5 см, цвіте у квітні-травні, а на найвищих вершинах навіть до середини липня[2]. Плід багатогорішок, горішки з пірчасто опушеними остями. Розмножується насінням та вегетативно, за допомогою столонів.

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає на луках субальпійського та альпійського поясів (1650—1960 м), місцями доходить до вершин, на скелястих місцях, переважно на карбонатному субстраті. Відомі місцезростання у Чивчинах,Мармароському масиві, на Чорногорі, Свидовці, в Ґорґанах, зрідка у Бескидах. Невеликий ареал рослини 2012 року виявлений у новоствореному заказнику Сині дубки на Київщині. Ареал — гори Середньої Європи — від Північної Іспанії до Центральної Югославії і Карпат.

Сон білий на просторах Січеславщини
Сон білий на просторах Січеславщини

Умови місцезростання[ред. | ред. код]

Зростає в субальпійському поясі на схилах різної експозиції, переважно на слабко задернованих ділянках, кам'янистих відслоненнях та осипищах, в асоціаціях Cystopteridetum fragilis, Salicetum herbaceae, Salicetum retuso-reticulatae, Festucetum pictae, Primulo (minimae)-Caricetum curvulae, Caricetum sempervirentis й ін. (кл. Asplenietea trichomanis, Elyno-Seslerietea, Saliceta herbaceae). Мезофіт[3].

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Під охороною в КБЗ і КНПП, рослина занесена до Червоної книги України (III категорія)[3]. Рослина декоративна, тому часто бездумно збирається туристами на букети. Як відзначає В.Кияк[4], особливо вразливі до зривання молоді особини, у яких асимілююча поверхня генеративних пагонів становить до 30 % від загальної. На наступний рік після зривання генеративних пагонів такі особини не цвітуть, а їхня життєвість знижується. Натомість у більш потужних рослин такого пригнічення не спостерігається. Сон білий використовується в народній медицині.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Pulsatilla alba // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Нестерук Ю. Рослини Українських Карпат. Ілюстрований довідник. — Львів: Вид-во «Поллі», 2000. — С.43
  3. а б Сон Шерфеля (сон білий) у Червоній книзі України. Архів оригіналу за 15 грудня 2014. Процитовано 1 вересня 2014.
  4. Кияк В. Г. Малі популяції рідкісних видів рослин високогір'я Українських Карпат. — Львів: Ліга-Прес, 2013. — С.73