Павлов Арсен Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 14:26, 10 грудня 2014, створена Glorin (обговорення | внесок) (Відкинути редагування 213.189.37.126 до зробленого Glorin)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павлов Арсеній Сергійович
рос. Павлов Арсений Сергеевич
Загальна інформація
Народження 2 лютого 1983(1983-02-02) (41 рік)
Ухта, СРСР
Смерть 16 жовтня 2016(2016-10-16)[1][2][3] (33 роки)
Донецьк, Україна[1][4]
Поховання Донецьке море
Громадянство Росія РосіяПрапор ДНР ДНР
Псевдо Моторола
Військова служба
Приналежність Росія РосіяПрапор ДНР ДНР
Формування Батальйон «Спарта»
Війни / битви Друга чеченська війна
Війна на сході України
Командування
2014 — н.ч. Батальйон «Спарта»
Нагороди та відзнаки
Георгіївський хрест (ДНР)
Медаль «За повернення Криму»
Медаль «За повернення Криму»
CMNS: Павлов Арсен Сергійович у Вікісховищі

Па́влов Арсе́ній Сергі́йович (рос. Павлов Арсений Сергеевич, нар. 2 лютого 1983, Ухта, СРСР), відомий також як Моторо́ла — російський бойовик, під час війни на сході України — командир терористичного батальйону ДНР «Спарта». Брав участь у Другій чеченській війні.

Життєпис

Відомостей про діяльність Арсенія Павлова до початку війни на сході України небагато. Майже всю інформацію про нього було отримано з його ж власних інтерв'ю Геннадію Дубовому, що також був бійцем підрозділу Мотороли, та іншим російським кореспондентам. Відомо, що Павлов народився у лютому 1983 року в Республіці Комі. За одними даними місцем народження Арсенія є Ухта, за іншими — Сосногірськ[5]. У віці 15 років залишився сиротою, жив разом з бабусею[6]. Під час служби в морській піхоті брав участь у Другій чеченській війні, провівши у боях близько року. Загалом же прослужив 4 роки в двох різних підрозділах. В армії виконував обов'язки зв'язківця, за що й отримав своє прізвисько[6]. В позаармійському житті опанував професії рятівника, мармурника-гранітника та екструдерщика. Проживав у Ростові-на-Дону, за деякими відомостями працював на автомийці[7], однак цей факт остаточно не підтверджено. В пресі також зустрічається інформація про те, що на Батьківщині Моторола був замішаний у викраденні автомобіля, тому поїхав в Україну аби уникнути відповідальності за злочин[5], однак сам Павлов пояснив свою присутність на території країни-сусіда наступним чином:

Сів на потяг та приїхав. Не заглиблювався. Росіяни тут, от і приїхав. Казав уже: щойно полетіли коктейлі Молотова на Майдані у співробітників міліції, мені стало зрозуміло — все, це війна. Після того, як нацики заявили, що за кожного свого будуть вбивати десятьох росіян — чекати, поки загроза стане реальністю, сенсу я не бачив.
Оригінальний текст (рос.)
Сел на поезд и приехал. Не вникал. Русские здесь, вот и приехал. Говорил уже: как только полетели коктейли Молотова на Майдане в сотрудников милиции, мне стало ясно — всё, это война. После того как нацики заявили, что за каждого своего будут убивать десять русских, — ждать, когда угроза станет реальностью, смысла я не видел.

Судячи з того, що на кителі терориста присутні медалі «За повернення Криму» та «За захист Криму»[8], його участь у анексії українських територій не обмежувалася бойовими діями на Донбасі. Відомо, що Павлов брав участь у протистоянні на вулиці Римарській у Харкові в ніч на 15 березня 2014 року, після чого вирушив у Слов'янськ[6].

Відомим же широкому загалу Моторола став у травні завдяки відеосюжетам про ведення війни бійцями ДНР, які він знімав на камеру GoPro, що була закріплена на його касці. З того часу Павлов став одним з уособлень терористичного руху Новоросії та одним з найчастіше згадуваних у пресі польових командирів. Брав участь у боях за Слов'янськ, де отримав поранення. 18 липня разом з дружиною вирушив до Криму на лікування, повернувся на Донбас на початку серпня. Під час боїв за Іловайськ командував терористичними підрозділами ДНР, що разом з російською армією взяли у оточення українських воїнів.

З вересня 2014 року бійці Мотороли брали участь у штурмі Донецького аеропорту, проте діяли вкрай неефективно та раз-пораз зазнавали значних втрат. На початку жовтня з'явилася інформація, що бойовики «Спарти» залили у катакомби під аеропортом гас та підпалили їх, чим спричинили значні втрати серед українськіх військовиків. Натомість військовий експерт Костянтин Машовець повідомив про інший розвиток подій — терористи, мовляв, закидали підземні ходи димовими шашками, однак захисники аеропорту не постраждали, на відміну від полонених російських спецназівців, що отруїлися газом[9]. Жодну з версій офіційно не було підтверджено. Приблизно в той же час у інтернет-ЗМІ було повідомлено про ліквідацію ватажка терористів[10], втім ця інформація виявилася такою, що не відповідає дійсності.

У другій половині жовтня на YouTube з'явилося відео, на якому Арсеній Павлов власноруч обстрілював з гранатомета позиції своїх же побратимів, які слали по рації прокльони на його адресу, на що Моторола відповідав, що не знає, звідки ведеться обстріл та сміючись продовжував стріляти далі[11].

17 листопада речник АТО Владислав Селезньов повідомив, що Павлов отримав осколкове поранення під час чергового штурму аеропорту[12], тоді як в таборі ДНРівців заявили, що в груди Мотороли й справді влучив уламок 152-мм снаряда, однак бронежилет врятував його від пошкоджень[13].

Особисте життя

У інтерв'ю одній з російських газет у червні 2014 року сам Моторола зазначив, що в Росії у нього залишилися дружина та 5-річний син. Втім, це не завадило йому одружитися вдруге вже на Донбасі. Обранкою бойовика стала 21-річна мешканка Слов'янська Олена Коленкіна. Весілля стало об'єктом уваги багатьох ЗМІ, на церемонії були присутні лідери сепаратистів Ігор Гіркін та Павло Губарєв, що виконував роль свідка[14]. 28 листопада в мережі з'явилося відео російських журналістів, що завітали до помешкання подружжя у центрі Донецька, у якому повідомили про вагітність нової дружини Мотороли[8].

Нагороди

Слід в масовій культурі

Моторола став прототипом головного героя мультфільму Ірени Карпи «Ватнік понаєхавший»[16].

Примітки

  1. а б в https://www.letemps.ch/monde/2016/10/17/un-chef-guerre-russe-assassine-donetsk
  2. https://www.theguardian.com/world/2016/oct/17/prominent-warlord-arsen-motorola-pavlov-killed-donetsk-blast
  3. http://www.nytimes.com/2016/10/18/world/europe/ukraine-rebel-arsen-pavlov-motorola-killed.html?_r=0
  4. а б (unspecified title)
  5. а б Моторола уехал воевать или скрываться от ответственности? (рос.) . «Комсомольская правда». Процитовано 29 листопада 2014.
  6. а б в Моторола (Арсений Павлов) — командир одного из подразделений армии ДНР (рос.) . «Эхо Москвы». Процитовано 29 листопада 2014.
  7. Выходец из Коми Моторола одновременно имеет двух жен (рос.) . «proГород». Процитовано 29 листопада 2014.
  8. а б в г д Поки мешканці Донбасу голодують і ховаються у підвалах, Моторола ласує солянкою в елітній квартирі Донецька. «Погляд». Процитовано 29 листопада 2014.
  9. При штурмі летовища бойовик Моторола скакав як придурок й потравив своїх полонених «побратимів», — експерт. «ZIK». Процитовано 29 листопада 2014.
  10. Украинские силовики уничтожили полевого командира ДНР Моторолу (рос.) . «Хвиля.net». Процитовано 29 листопада 2014.
  11. Як терорист Моторола, заливаючись сміхом, обстрілює своїх з гранатомета. «Еспресо.tv». Процитовано 29 листопада 2014.
  12. Кіборги знищили в аеропорту понад два десятки бойовиків. Терорист «Моторола» поранений. «Еспресо.tv». Процитовано 29 листопада 2014.
  13. Бандюку Моторолі в груди влучив осколок від 152 мм снаряда. «Новий погляд». Процитовано 29 листопада 2014.
  14. Первая свадьба в ДНР: ополченец Моторола женился на местной девушке (рос.) . «МК». Процитовано 29 листопада 2014.
  15. Командир Моторола награжден георгиевским крестом — высшей наградой ДНР (рос.) . «Новости Луганска». Процитовано 29 листопада 2014.
  16. Ватнік понаєхавший: мультфильм Ирены Карпы. «YouTube». Процитовано 29 листопада 2014.

Посилання

Інтерв'ю