Інверсія (література): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м правопис
1
Мітки: Скасовано Візуальний редактор Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 1: Рядок 1:
{{Otheruses|Інверсія}}
{{Otheruses|Інверсія}}
'''Інве́рсія''' ({{lang-la|inversio}} — перевертання, переставляння) — одна зі [[стилістичні фігури|стилістичних фігур]] поетичного мовлення, яка полягає у незвичному розташуванні слів у реченні з очевидним порушенням синтаксичної конструкції задля емоційно-смислового увиразнення певного вислову: «Умовляють серця перебої» ([[Еллан-Блакитний Василь Михайлович|В. Еллан]]) — тут додаток і підмет вжиті не на своїх місцях задля акцентного підкреслення слова «серця».
'''Інве́рсія''' - одна зі [[стилістичні фігури|стилістичних фігур]] поетичного мовлення, яка полягає у незвичному розташуванні слів у реченні з очевидним порушенням синтаксичної конструкції задля емоційно-смислового увиразнення певного вислову: «Умовляють серця перебої» ([[Еллан-Блакитний Василь Михайлович|В. Еллан]]) — тут додаток і підмет вжиті не на своїх місцях задля акцентного підкреслення слова «серця».


Інверсія вживається переважно в [[лірика|ліриці]]. Деякі поети виявляють посилену схильність до інверсованих сполучень, що певною мірою визначають їхній мовний стиль:
Інверсія вживається переважно в [[лірика|ліриці]]. Деякі поети виявляють посилену схильність до інверсованих сполучень, що певною мірою визначають їхній мовний стиль:

Версія за 18:33, 11 травня 2024

Інве́рсія - одна зі стилістичних фігур поетичного мовлення, яка полягає у незвичному розташуванні слів у реченні з очевидним порушенням синтаксичної конструкції задля емоційно-смислового увиразнення певного вислову: «Умовляють серця перебої» (В. Еллан) — тут додаток і підмет вжиті не на своїх місцях задля акцентного підкреслення слова «серця».

Інверсія вживається переважно в ліриці. Деякі поети виявляють посилену схильність до інверсованих сполучень, що певною мірою визначають їхній мовний стиль:

Наче весни усміх перший є вірш і дівчина перша;
спомин — роса весняна, щастя забутого сон (Б.-І. Антонич).

Почасти інверсія, зумовлена вимогами віршового розміру, впливає на ритмомелодику поетичного твору, витворює своєрідні ритмічні нюанси, неможливі за нормативного синтаксичного ладу.

Джерела

Посилання