Страйк SAG-AFTRA (2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страйк SAG-AFTRA (2023)
Голлівудські трудові спори 2023 року

Пікетувальники в Нью-Йорку, липень 2023 року
Дата: 14 липня  — 9 листопада 2023
Місце:
Привід:
  • Відсутність згоди щодо нового контракту між SAG-AFTRA та AMPTP
  • Незгода щодо залишкових виплат від потокових сервісів та регулювання самозаписів
  • Використання студіями штучного інтелекту для сканування облич акторів з метою цифрової генерації виступів
Цілі:
  • Ратифікація трудового договору
  • Формування залишкових виплат від потокових сервісів
  • Посилення регулювання самозаписів прослуховувань
  • Запобігання заміні акторів на знімальному майданчику штучним інтелектом
Методи: страйк, пікетування
Сторони
Профспілка акторів (SAG-AFTRA) Альянс продюсерів кіно та телебачення (AMPTP)

Страйк SAG-AFTRA (англ. SAG-AFTRA strike) — трудовий конфлікт між профспілкою голлівудських акторів SAG-AFTRA (Гільдія кіноакторів — Американська федерація артистів телебачення та радіо) та Альянсом продюсерів кіно і телебачення (AMPTP). Страйк розпочався 14 липня 2023 року після того, як національна рада директорів SAG-AFTRA схвалила страйк. Цей страйк SAG-AFTRA збігся зі страйком Гільдії сценаристів Америки (WGA), що тривав з травня до вересня 2023 року, ставши центральними подіями трудових суперечок у Голлівуді у 2023 році.

Цей страйк став першим випадком, коли актори ініціювали трудовий спір у США після страйку акторів 1980 року та першим випадком одночасного страйку акторів та сценаристів з 1960 року. Трудові спори SAG-AFTRA та WGA у 2023 році сприяли найбільшій перерві в діяльності американської теле- та кіноіндустрії з часу впливу пандемії COVID-19 у 2020 році.

Переговори між SAG-AFTRA та AMPTP проходили 2–11 жовтня й поновилися 24 жовтня. Після досягнення попередньої угоди 8 листопада, страйк завершився 9 листопада 2023 року[2][3].

Історія[ред. | ред. код]

Профспілковий рух у Голлівуді[ред. | ред. код]

Будинок SAG-AFTRA Plaza в Лос-Анджелесі, Каліфорнія

Профспілка SAG-AFTRA представляє інтереси приблизно 160 тис. працівників ЗМІ та естради[4]. Найбільші продюсери Голлівуду представлені Альянсом продюсерів кіно та телебачення (AMPTP), який укладає трудові договори з SAG-AFTRA та іншими профспілками, такими як Гільдія сценаристів сходу Америки та Гільдія сценаристів заходу Америки, що входять до складу Гільдії сценаристів Америки (WGA)[5]. SAG-AFTRA була утворена в результаті злиття Гільдії кіноакторів США (SAG) та Американської федерації артистів телебачення і радіо (AFTRA) у березні 2012 року, що дозволило SAG-AFTRA представляти інтереси не лише акторів, а й журналістів, які ведуть ток-шоу та інших працівників телерадіомовлення[6]. WGA і Гільдія акторів екрану не страйкували одночасно з останнього страйку 1960 року[i], коли актори приєдналися до страйкуючих сценаристів з приводу залишкових виплат[en] від фільмів, проданих телевізійним мережам[7]. У страйку акторів 1980 року[en] брали участь об'єднані сили SAG і AFTRA[8]. Найбільший з 1980 року страйк SAG-AFTRA відбувся у 2000 році, коли комерційні актори оголосили страйк, щоб домогтися продовження системи залишкових виплат всупереч реакції рекламодавців, і на тлі розбіжностей між SAG і AFTRA[9].

В останнє десятиліття та у зв'язку з розвитком потокового мовлення сценаристи та актори були розчаровані політикою студій щодо залишкових доходів від потокових сервісів. Занепад мережного телебачення призвів до скорочення кількості повторних показів, що призвело до посилення залежності від інших залишкових доходів. Під час страйку Гільдії сценаристів Америки у 2007—2008 роках керівники студій запропонували сценаристам не отримувати жодних відрахувань від потокових сервісів[10][i], що призвело до страйку, який, за даними National Public Radio, обійшовся місту Лос-Анджелесу 1,5 млрд доларів. доларів США[11]. Використання штучного інтелекту (ШІ) в сценаристиці викликає занепокоєння сценаристів. Актори також висловлюють побоювання з приводу ШІ, зазначаючи, що він може бути використаний для безоплатного відтворення їх образів[12], як це було нещодавно зроблено у фільмі «Флеш» (2023), в якому за допомогою діпфейка, CGI та ШІ були повернені старі персонажі із попередніх фільмів, актори яких вже давно пішли з життя[13]. Ці чинники сприяли страйку Гільдії сценаристів Америки, який почався в травні 2023 року[14]. У червні Гільдія режисерів Америки досягла угоди зі студіями, що дозволило уникнути потрійного страйку в Голлівуді[15]. Багато акторів пікетують разом зі сценаристами з самого початку страйку[16].

Переговори щодо контрактів[ред. | ред. код]

За кілька тижнів після початку страйку Гільдії сценаристів Америки національна рада директорів SAG-AFTRA одноголосно погодилася провести голосування щодо дозволу страйку напередодні поновлення контракту; SAG-AFTRA затвердила новий контракт на 2020 рік, термін дії якого спливає 30 червня 2023 року[17]. Профспілка заявила, що не має наміру оголошувати страйк, але прагне надати своїм переговорникам «максимальні важелі впливу» перед переговорами 7 червня[18]. SAG-AFTRA назвала кілька питань, які обговорюватимуться на переговорах, включаючи «економічну справедливість, залишкові виплати, регулювання використання штучного інтелекту та полегшення тягаря, пов'язаного з переходом усієї індустрії на самозйомку», а також повідомила своїм членам, що Альянс продюсерів кіно та телебачення буде знижувати зарплати, щоб «збільшити прибуток корпорацій»[19]. У відеоролику, випущеному 30 травня, члени SAG-AFTRA Джулія Луї-Дрейфус, Джин Смарт та Кумейл Нанджіані покликали виборців підтримати страйк, але при цьому обмовилися, що це виключно інструмент переговорів[20].

За даними профспілки, 5 червня 2023 року SAG-AFTRA схвалила дозвіл на страйк із перевагою в 98 % голосів[21]. Високопоставлені члени, у тому числі Квінта Брансон, Дженніфер Лоуренс і Рамі Малек[22] незважаючи на «надзвичайно продуктивні» переговори[23], заявили про свою готовність провести страйк достроково, щоб домогтися «революційної угоди»[24]. Щоб уникнути страйку, SAG-AFTRA погодилася продовжити переговори до півночі 13 липня[25]. Упродовж липня переговори перервалися. 5 липня SAG-AFTRA провела опитування членів про необхідність страйку[26] та через два дні почала готуватися до пікетування[27]. 11 липня AMPTP погодилася на «прохання останньої хвилини» звернутися за посередництвом до Федеральної служби посередництва та примирення; директор зі зв'язків із конгресом та громадськістю Грег Рейлсон заявив, що федеральний посередник прибуде наступного дня. У свою чергу SAG-AFTRA звинуватила AMPTP у навмисному затягуванні переговорів і знову заявила, що не продовжуватиме переговори після 12 липня[28]. Відомі актори знову заявили про свою підтримку, підписавши листа в якому закликали профспілку до агресивних заходів. У листі також говорилося, що його автори готові оголосити страйк[29].

Оголошення страйку[ред. | ред. код]

Президентка SAG-AFTRA Френ Дрешер оголосила про страйк 13 липня 2023 року.

13 липня 2023 року, так і не досягнувши угоди між SAG-AFTRA та AMPTP, комітет з переговорів SAG-AFTRA одноголосно проголосував за те, щоб рекомендувати національній раді профспілки оголосити страйк[30]. Національна рада провела голосування, офіційно схваливши страйк[31]. Президентка SAG-AFTRA Френ Дрешер оголосила, що страйк розпочнеться опівночі 14 липня[32]. Акторський склад фільму «Оппенгеймер» (2023) залишив лондонську прем'єру до оголошення про початок страйку для виходу на вулицю[33]. Разом з головним переговорником Дунканом Кребтрі-Ірландом[34], Дрешер заявила, що страйк — це крайній захід[35] й описала переговори як «пересування меблів на „Титаніку“»[36]. На прес-конференції Кребтрі-Ірланд заявив, що AMPTP намагалася включити пропозицію, що дозволяє студіям за одноразову плату, еквівалентну одноденному заробітку, отримати ексклюзивні та необмежені права на подібність акторів, включаючи використання породжувального штучного інтелекту[37] для їх відтворення на екрані, що викликало порівняння з епізодом «Чорне дзеркало»[37][38][39].

Відповідно до правил, встановлених 10 липня 2023 року, актори не можуть брати участь у зйомках фільмів і телесеріалів, а також у рекламних заходах, таких як прес-конференції, прем'єри фільмів та заходів, включаючи San Diego Comic-Con International, який проводиться через тиждень[40]. На міжнародному рівні члени SAG-AFTRA мають право продовжувати роботу у Великій Британії відповідно до заздалегідь укладених колективних договорів Equity, оскільки британське законодавство передбачає кримінальну відповідальність за страйки солідарності[41]. Серіал «Дім дракона» на HBO Max офіційно продовжив зйомки у Великій Британії, що викликало негативну реакцію з боку шанувальників серіалу, які підтримують страйк[42].

17 липня SAG-AFTRA оприлюднила дванадцятисторінкову заяву, в якій описувала зрив переговорів і умови, які вони визнали неприйнятними, включаючи, але не обмежуючись 5% підвищенням зарплати для акторів, у той час як профспілка вимагала 11 відсотків[43]. AMPTP опублікувала зустрічну заяву, підкресливши, що її дії «навмисно спотворювалися» і що SAG-AFTRA вирішила пропустити «найвигіднішу угоду, яку ми коли-небудь обговорювали... оцінену в 318 мільйонів доларів за три -річний термін дії контракту."[44][45]

19 липня 2023 року SAG-AFTRA схвалила зйомку додаткових фільмів під час страйку, включно з «Сторожами» Ішани Найт Ш’ямалана. Загалом 56 фільмів зараз мають право на зйомки відповідно до правил страйку[46].

Серед інших відомих демонстрантів та учасників пікетів біля офісів кіностудій та стрімінгових платформ у Нью-Йорку й Лос-Анджелесі у перший день страйку були помічені актори й акторки: Дермот Малруні, Менді Мур, Майкл Шур, Джейсон Судейкіс, Джош Гад, Еллісон Дженні, Джої Кінг, Констанс Зіммер та Джініфер Гудвін[47][48][ii].

Реакція[ред. | ред. код]

Керівники медіа[ред. | ред. код]

Боб Айгер, генеральний директор The Walt Disney Company, заявив, що вимоги акторів «не реалістичні», додавши, що вони «доповнюють набір проблем, з якими вже і так стикається цей бізнес»[49]. Айгер розкритикував дані висловлювання у світлі того, що його контракт з Disney дозволяє йому заробляти до 27 млн доларів за рік у вигляді зарплати та бонусів[50]. Перед закінченням переговорів SAG-AFTRA один з анонімних керівників AMPTP заявив, що їхня поточна стратегія полягає в тому, щоб «дозволити ситуації затягнутися доти, доки учасники профспілки [не почнуть] втрачати свої квартири та будинки», змусивши SAG-AFTRA зайняти менше вигідні позиції на переговорах[51].

Політики[ред. | ред. код]

14 липня 2023 року президент США Джо Байден, сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс та мер Лос-Анджелеса Карен Басс заявили про свою підтримку профспілки акторів[52]. Раніше Байден підтримав страйк сценаристів у травні 2023 року[53]. Деякі політики самі приєдналися до пікетів, у тому числі мер Бербанку Константін Ентоні (сам член SAG-AFTRA) і депутат Палати представників США від Каліфорнії Адам Шифф[54][55].

Інші союзи[ред. | ред. код]

Багато інших профспілок у США висловили підтримку страйку. Разом із Гільдією сценаристів заяви про підтримку оприлюднили Гільдія режисерів та Гільдія продюсерів. International Brotherhood of Teamsters, який сам перебуває у суперечці з компанією UPS щодо контракту та планує оголосити страйк наприкінці липня 2023 року, якщо угоди не буде досягнуто, висловив підтримку в заяві, оприлюдненій їхнім президентом Шоном О'Браєном. Крім того, Американська федерація праці — Конгрес виробничих профспілок підтримали SAG-AFTRA, як і Департамент у справах професіоналів[56], Міжнародний альянс працівників театральної сцени та Гільдія сценаристів сходу Америки[57][58].

Зупинені проєкти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оскільки учасники страйку SAG-AFTRA живуть і працюють по всій країні, в інших великих місцях проведення зйомок, зокрема, в Атланті, Гонолулу та Сан-Франциско, було організовано численні акції підтримки страйку.
  1. а б Колдомасов, Артур (18 липня 2023). Страйк авторів і акторів у США: чому це важливо для нас. MediaSapiens. Архів оригіналу за 19 липня 2023. Процитовано 29 липня 2023.
  2. Луценко, Євгенія (20 липня 2023). Зйомки на паузі, фестивалі й прем’єри без зірок: вплив страйку акторів на кіноіндустрію. Суспільне Культура. Архів оригіналу за 20 липня 2023. Процитовано 29 липня 2023.
  1. Picket Schedule & Locations. SAG-AFTRA Strike. SAG-AFTRA. Архів оригіналу за 14 липня 2023. Процитовано 18 липня 2023.
  2. Kilkenny, Katie (8 листопада 2023). SAG-AFTRA Reaches Tentative Agreement With Studios, Ending Actors Strike. The Hollywood Reporter.
  3. Maddaus, Gene (8 листопада 2023). SAG-AFTRA Approves Deal to End Historic Strike. Variety.
  4. SAG-AFTRA agrees to federal mediation with studios as deadline nears. CBS News. 11 липня 2023. Процитовано 13 липня 2023.
  5. Littleton, Cynthia (11 липня 2023). If SAG-AFTRA Goes Out, How Fast Will WGA Go Back in to Negotiations With AMPTP?. Variety. Процитовано 13 липня 2023.
  6. Cieply, Michael (30 березня 2012). Merger of Performers' Unions Approved. The New York Times. Процитовано 13 липня 2023.
  7. Richwine, Lisa (13 липня 2023). Hollywood actors poised to strike, join writers on picket lines. Reuters. Процитовано 13 липня 2023.
  8. McNamara, Mary (7 червня 2023). Ed Asner warned us about Hollywood's summer of labor unrest 40 years ago. Los Angeles Times. Процитовано 13 липня 2023.
  9. McNary, Dave (20 жовтня 2020). 20 Years Later, Actors Wrestle With Legacy of Divisive Six-Month Commercials Strike. Variety. Процитовано 13 липня 2023.
  10. Wilkinson, Alissa (27 квітня 2017). Why Hollywood's writers are on the verge of a strike — and what it could mean for the industry. Vox. Процитовано 13 липня 2023.
  11. Grisby Bates, Karen (12 лютого 2008). Writers Strike May End Soon, but Trouble Isn't Over. All Things Considered. NPR. Процитовано 13 липня 2023.
  12. Koblin, John; Sperling, Nicole (13 липня 2023). The two sides are divided over compensation, artificial intelligence, and more. The New York Times. Процитовано 13 липня 2023.
  13. The Flash Bringing Dead Actors Back With CGI Is Disgusting. TheGamer. 16 червня 2023. Архів оригіналу за 24 червня 2023. Процитовано 15 липня 2023.
  14. Wilkinson, Alissa (2 травня 2023). Hollywood's writers are on strike. Here's why that matters. Vox. Процитовано 13 липня 2023.
  15. Koblin, John (4 червня 2023). Hollywood Directors Reach Deal With Studios as Writers' Strike Continues. The New York Times. Процитовано 13 липня 2023.
  16. Branigin, Anna (13 липня 2023). Hollywood actors have picketed alongside writers since May. The Washington Post. Процитовано 13 липня 2023.
  17. Sakoui, Anousha (11 червня 2020). SAG-AFTRA reaches deal with studios on a new contract. Los Angeles Times. Процитовано 13 липня 2023.
  18. Sakoui, Anousha (17 травня 2023). SAG-AFTRA seeks strike authorization even before talks with studios begin. Los Angeles Times. Процитовано 13 липня 2023.
  19. Robb, David (22 травня 2023). SAG-AFTRA: Studios Seek To "Pad Corporate Profits & Fund Lavish Executive Compensation" As Threatened Actors Strike Looms. Deadline Hollywood. Процитовано 13 липня 2023.
  20. Frank, Jason (31 травня 2023). SAG-AFTRA Prepares Its Troops for the Fight. Vulture. Процитовано 13 липня 2023.
  21. Sakoui, Anousha (5 червня 2023). SAG-AFTRA members approve strike authorization by overwhelming margin. Los Angeles Times. Процитовано 13 липня 2023.
  22. Pulliam-Moore, Charles (28 червня 2023). Hundreds of actors are ready to strike if SAG-AFTRA doesn't secure a truly transformative deal'. The Verge. Процитовано 13 липня 2023.
  23. Kilkenny, Katie (27 червня 2023). Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Julia Louis-Dreyfus, Other Top Actors Sign Letter to SAG-AFTRA: We're 'Prepared to Strike'. The Hollywood Reporter. Процитовано 13 липня 2023.
  24. Kilkenny, Katie (24 червня 2023). SAG-AFTRA Leaders Tell Members Negotiations Have Been 'Extremely Productive' as Expiration Date Looms. The Hollywood Reporter. Процитовано 13 липня 2023.
  25. Sakoui, Anousha (30 червня 2023). SAG-AFTRA agrees to extend negotiations with studios, averting a strike for now. Los Angeles Times. Процитовано 13 липня 2023.
  26. Robb, David (5 липня 2023). Preparing For Possible Strike, SAG-AFTRA Surveys Members About How They Can Help Out. Deadline Hollywood. Процитовано 13 липня 2023.
  27. Robb, David (7 липня 2023). SAG-AFTRA Preparing Picket Signs As Possible Strike Looms. Deadline Hollywood. Процитовано 13 липня 2023.
  28. Sakoui, Anousha (11 липня 2023). SAG-AFTRA and studios turn to federal mediator as strike threat looms. Los Angeles Times. Процитовано 13 липня 2023.
  29. Isidore, Chris (12 липня 2023). Actors are poised to go on strike against studios and streaming services. CNN. Процитовано 13 липня 2023.
  30. Grant, Teddy; Carr, Will; Shalawylo, Abigail; Haworth, Jon (13 липня 2023). SAG-AFTRA negotiating committee votes unanimously to recommend strike as Hollywood talks stall. ABC News. Процитовано 13 липня 2023.
  31. Robb, David; Patten, Dominic (13 липня 2023). SAG-AFTRA Contract Talks Fail To Reach Deal; National Board Meeting Thursday Morning To Launch Strike; Sides Issue Statements. Deadline Hollywood. Процитовано 13 липня 2023.
  32. Robb, David; Patten, Dominic (13 липня 2023). SAG-AFTRA Officially Calls Strike As National Board Approves Guild's First Walkout Against Film & TV Industry Since 1980. Deadline Hollywood. Процитовано 13 липня 2023.
  33. Ravindran, Manori (13 липня 2023). 'Oppenheimer' Cast Leaves U.K. Premiere as SAG-AFTRA Strike Imminent. Variety. Процитовано 13 липня 2023.
  34. Powell, Tori B.; Hammond, Elise; Chowdhury, Maureen (13 липня 2023). SAG-AFTRA national board votes to go on strike, union leader says. CNN. Процитовано 13 липня 2023.
  35. Powell, Tori B.; Hammond, Elise; Chowdhury, Maureen (13 липня 2023). 'We had no choice': Actors union president Fran Drescher details importance of strike. CNN. Процитовано 13 липня 2023.
  36. Powell, Tori B.; Hammond, Elise; Chowdhury, Maureen (13 липня 2023). 'Moving around furniture on the Titanic': Fran Drescher says union won't accept incremental changes. CNN. Процитовано 13 липня 2023.
  37. а б Webster, Andrew (13 липня 2023). Actors say Hollywood studios want their AI replicas — for free, forever. The Verge. Процитовано 13 липня 2023.
  38. а б Buckley, Sean (13 липня 2023). Striking actors say studios 'AI proposal' would have them sell their digital likeness for only one day's pay. Engadget (амер.). Процитовано 14 липня 2023. They proposed that our background actors should be able to be scanned, get paid for one day's pay, and their company should own that scan, their image, their likeness and to be able to use it for the rest of eternity in any project they want with no consent and no compensation.
  39. Heritage, Stuart (13 липня 2023). Joan Is Awful: Black Mirror episode is every striking actor's worst nightmare. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 14 липня 2023.
  40. Fuster, Jeremy (10 липня 2023). SAG-AFTRA Lays Out Strike Rules: No Shoots, No Press, No Social Media Promos. TheWrap. Процитовано 13 липня 2023.
  41. Whittock, Jesse (13 липня 2023). Actors Strike: British Acting Union Equity "Stands In Unwavering Solidarity" With SAG-AFTRA. Deadline Hollywood. Penske Media Corporation.
  42. Clark, Meredith (14 липня 2023). House of the Dragon hit with backlash for continuing filming despite SAG-AFTRA strike. The Independent. Архів оригіналу за 15 липня 2023. Процитовано 14 липня 2023.
  43. We're Fighting for the Survival of Our Profession (PDF). 17 липня 2023. Архів (PDF) оригіналу за 18 липня 2023. Процитовано 18 липня 2023.
  44. Statement from the Alliance of Motion Picture and Television Producers (PDF). 17 липня 2023. Архів (PDF) оригіналу за 19 липня 2023. Процитовано 18 липня 2023.
  45. Littleton, Cynthia (18 липня 2023). SAG-AFTRA, AMPTP Spar Over Terms of Rejected Contract Offer: 'Deliberately Distorts,' Says AMPTP; 'Rewarded for Exploiting Workers,' Says Union. Variety (амер.). Процитовано 27 липня 2023.
  46. Kroll, Justin (19 липня 2023). Ishana Night Shyamalan's 'The Watchers' & Sam Raimi's 'Don't Move' Among Latest Projects Granted SAG-AFTRA Waivers To Shoot During Strike. Deadline. Процитовано 21 липня 2023.
  47. Earl, William. SAG-AFTRA Strike Begins in New York and L.A. With Celebrities, Signs and Chants: 'Logan Roy Would Pay Us More'. Variety. Архів оригіналу за 15 липня 2023. Процитовано 14 липня 2023.
  48. Lang, Robert. SAG-AFTRA Strike Photos: Actors Hit The Picket Lines On Day 1. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 липня 2023. Процитовано 14 липня 2023.
  49. Shafer, Ellise (13 липня 2023). Disney CEO Bob Iger Says Writers and Actors Are Not Being 'Realistic' With Strikes: 'It's Very Disturbing to Me'. Variety. Процитовано 13 липня 2023.
  50. Shafer, Ellise (13 липня 2023). Disney CEO Bob Iger Says Writers and Actors Are Not Being 'Realistic' With Strikes: 'It's Very Disturbing to Me'. Variety. Архів оригіналу за 13 липня 2023. Процитовано 13 липня 2023.
  51. Wilkinson, Alissa (13 липня 2023). Hollywood's historic double strike, explained. Процитовано 15 липня 2023.
  52. Murphy, Chris (14 липня 2023). President Biden, Bernie Sanders Support SAG Strike. Vanity Fair. Процитовано 16 липня 2023.
  53. Whitten, Sarah (14 липня 2023). Biden throws his support behind Hollywood actors' strike. CNBC. Процитовано 16 липня 2023.
  54. Adam Schiff, Michael Rapaport join SAG-AFTRA picket lines as 1st full week of strike begins. ABC7 Los Angeles (англ.). 17 липня 2023. Процитовано 18 липня 2023.
  55. Goldberg, Katie Kilkenny,Lesley; Kilkenny, Katie; Goldberg, Lesley (14 липня 2023). Burbank Mayor Takes Aim At Hollywood CEOs Amid Actors Strike: "We Need to Keep the Money Here". The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 18 липня 2023.
  56. DPE Stands in Solidarity with SAG-AFTRA Members Going on Strike. Department for Professional Employees, AFL-CIO (амер.). 13 липня 2023. Процитовано 17 липня 2023.
  57. Communications, IATSE (12 липня 2023). Teamsters, IATSE, Writers Guild, DGA Issue Joint Statement in Solidarity with SAG-AFTRA. IATSE (амер.). Процитовано 17 липня 2023.
  58. SAG-AFTRA Members on Strike Deserve a Fair Contract. AFL-CIO (англ.). 14 липня 2023. Процитовано 17 липня 2023.
  59. Donaldson, Kayleigh (8 травня 2023). A.I. Filmmaking Is A Terrible Idea, And One Underseen Movie Shows Us Why. /Film (амер.). Процитовано 14 липня 2023.
  60. Welk, Brian (11 липня 2023). The 3 Biggest A.I. Questions That Should Have Actors Worried. IndieWire (амер.). Процитовано 14 липня 2023.


Посилання[ред. | ред. код]