Табаско (соус)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Табаско
Походження  США
Необхідні компоненти Capsicum frutescens 'Tabasco'd, кухонна сіль і винний уксусd
Перець табаско

Таба́ско — бренд гострих соусів, зроблених з м'якоті стиглих плодів Capsicum frutescens (перець табаско), оцту та солі. Соус витримується протягом трьох років в бочках з білого лімузинського дуба. Має кислий, пікантний аромат.

Виготовлення[ред. | ред. код]

Виробником всесвітньо відомих соусів марки «Табаско» є американська компанія «Макайленні» (McIlhenny). Виробництво червоного перцевого соусу почалося в 1868. Соус став результатом численних і тривалих експериментів Едмунда Макайленні, власника невеликого острова Ейвері Айленд на соляних копальнях в штаті Луїзіана.

Для приготування соусу свого Едмунд Макайленні використовував особливий сорт червоного перцю — Табаско, сіль з місцевої копальні і оцет високої якості. Серед основних переваг цього соусу — універсальність у використанні, відсутність калорій і жиру, низький вміст натрію, використання при виготовленні тільки натуральних інгредієнтів.


Коли перці дозрівають і червоніють, з них роблять пюре з особливою сіллю, а потім цю суміш розливають у дерев'яні бочки з білого дуба і залишають бродити на три роки. Після цього пюре з перцю змішують з винним оцтом, потім фільтрують і розливають у пляшки. За своєю гостротою 1 / 4 ч. ложки перцевого соусу Табаско можна прирівняти до: 1 / 2 ч. ложки чорного перцю, 1 / 2 ч. ложки білого перцю.

Вперше соус був розлитий в старі пляшечки з-під парфумів, і компанія досі зберігає їхню форму[1].

Використання[ред. | ред. код]

Цю пекучу приправу можна додавати в багато супів, рагу, соуси, омлети і маринади.

  • маринування м'яса, страви на грилі та інші смажені м'яса (курка, яловичина, риба, свинина)
  • як спеції в страви з бобовими, такі як горох і боби, і супи з м'ясом і овочами
  • Табаско — обов'язковий інгредієнт коктейлю «Кривава Мері».

Соус досить гострий, тому додавати треба лише кілька крапель і обов'язково скуштувати страву, щоб зрозуміти ступінь її гостроти.

Пляшку можна зберігати до 3 місяців без холодильника або довше в холодильнику.


Продукція[ред. | ред. код]

Різновиди «Табаско»

Tabasco Pepper Sauce, Tabasco Green Pepper Sauce, Tabasco Garlic Pepper Sauce, Tabasco Habanero Pepper Sauce, Tabasco Chipotle Pepper Sauce, Tabasco Sweet & Spicy Pepper Sauce, Tabasco Buffalo Sauce.

Основні імпортери[ред. | ред. код]

Статистика експорту Tabasco[2]
Країна Країна
1. Японія 7. Корея
2. Німеччина 8. Іспанія
3. Велика Британія 9. Франція
4. Мексика 10. Австралія
5. Сінгапур 11. ПАР
6. Канада

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 жовтня 2012. Процитовано 7 січня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Stand 2005, Quelle: McIlhenny Co.

Посилання[ред. | ред. код]