Текле Гійоргіс II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Текле Гійоргіс II
ተክለ ጊዮርጊስ
87-й Імператор Ефіопії
11 червня 1868 — 11 липня 1871
Попередник: Теводрос II
Наступник: Йоганнис IV
 
Народження: 1836
Смерть: 1873(1873)
Abba Garima Monasteryd, Ефіопія
Країна: Ефіопія
Релігія: Ефіопська православна церква
Рід: Загве
Батько: Гебре Медхіна
Шлюб: Dinqinesh Merchad

Текле Гійоргіс II, до коронації Вагшум Гобезе — негус Ефіопії у 1868–1872 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

За лінією батька, якого 1858 року стратив імператор Теводрос II за підтримку заколотників, Текле Гійоргіс належав до старовинної ефіопської династії Загве, усунутої від влади ще у XIII столітті. З тих пір представники Загве були правителями регіонів Вог і Ласта. Його мати належала до Соломонової династії, що правила країною. На підставі такого походження Текле Гійоргіс, будучи правителем областей, населених амхара, висунув свої претензії на трон та підбурив 1864 року повстання у провінції Ласта.

1867, після поразки імператора Теводроса у війні з англійцями, Текле Гійоргіс виступив походом на фортецю Мекдела. За 30 кілометрів від неї він оголосив про повалення Теводроса й захопив Бегемдер. Зумівши обійти своїх головних конкурентов — Менеліка II, правителя Шоа та деджазмача Касса — Текле Гійоргіс 11 червня 1868 року був проголошений імператором, й у серпні того ж року коронований у Дербе-Зебіті. Коронацію довелось дещо відкласти, оскільки помер глава Ефіопської церкви абуна Салама.

Пізніше одружився з сестрою Касси, Мерхе. Однак, невдовзі останній повстав проти влади імператора. Основна боротьба між ними відбувалась у провінції Тиграй. У вирішальній битві війська претендента розгромили імператорську армію, а сам Текле Гійоргіс II був взятий у полон та засліплений. 21 січня 1872 року Касса проголосив себе імператором Ефіопії під іменем Йоганниса IV. Текле Гійоргіса II заслали разом з його братом і матір'ю до монастиря поблизу з містом Адуа, де він і помер (чи був убитий) за рік.

Література[ред. | ред. код]

  • Sven Rubenson, King of Kings: Tewodros of Ethiopia (Addis Ababa: Haile Selassie I University, 1966), стор. 75, 80
  • Hormuzd Rassam, Narrative of the British Mission to Theodore of Abyssinia (London, 1869), т. 2, стор. 251
  • Harold G. Marcus, The Life and Times of Menelik II: Ethiopia 1844–1913, 1975 (Lawrenceville: Red Sea Press, 1995), стор. 43