Йостос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йостос
ዮስቶስ
46-й Імператор Ефіопії
14 жовтня 1711 — 19 лютого 1716 року
Попередник: Тевофлос
Наступник: Девіт III
 
Народження: 17 століття
Ефіопська імперія
Смерть: 19 лютого 1716(1716-02-19)
Ефіопська імперія
Рід: Соломонова династія

Йостос — негус Ефіопії з Соломонової династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Делби Йясу та дочки імператора Йясу I. Був правителем провінції Сем'єн за часів правління Текле Гайманота I, але потрапив у немилість до імператора Тевофлоса[1], через що й доклав усіх зусиль, щоб усунути останнього з престолу[2].

Після смерті Тевофлоса, ефіопська знать вирішила поставити на царство свого представника Соломонової династії. Разом з тим, Йостос мав багато проблем під час свого правління та був змушений весь час перебувати у Гондері, залишаючи місто лише під час полювання. За кілька років політична ситуація стабілізувалась достатньо, щоб він зміг збудувати дві нові церкви: Лідета-Мар'ям (на честь Різдва Діви Марії) 1713 та Абба-Антонс (святого Антонія) 1715 року[3].

Одного разу проти Йостоса виникла змова з метою повалення його з престолу: коли він перебував за межами Гондера на полюванні, група осіб, яким він доручив управління, зайняла його місце. Йостос із групою довірених осіб повернувся до Гондера вночі, де й застав змовників зненацька. В результаті його головний міністр, головний конюший, а також п'ятеро інших були покарані відтинанням носів та вух і були ув'язнені. Утім, один з головних змовників зумів утекти, але згодом упіймали та покарали і його[4].

Наступного року Йостос здійснив каральну експедицію проти народу, що мав загальну назву шангалла, що проживав уздовж західного кордону держави. Імператор убивав дорослих та брав у полон їхніх дітей[5].

У січні 1716 року Йостос захворів та пішов з публічного життя[6]. Згодом негус помер, а новим імператором став Девіт III, його дядько[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. James Bruce, Travels to Discover the Source of the Nile (1805 edition), т. 4, стор. 23
  2. Bruce, Travels, т. 4. стор. 15
  3. Richard P.K. Pankhurst, History of Ethiopian Towns (Wiesbaden: Franz Steiner Verlag, 1982), стор. 144
  4. Bruce, Travels, т. 4, стор. 28
  5. Bruce, Travels, т. 4, стор. 49
  6. Bruce, Travels, т. 4, стор. 52
  7. Bruce, Travels, т. 4, стор. 55ff