Триніті-коледж (Оксфорд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Триніті-коледж

ТК
фасад Триніті-коледжу
51°45′19″ пн. ш. 1°15′25″ зх. д. / 51.755343° пн. ш. 1.256958° зх. д. / 51.755343; -1.256958
Тип коледж
Країна  Велика Британія
Розташування Велика Британія Велика Британія
Назва на честь Трійця
Засновано 1555
Засновник Thomas Poped
Президент Івор Робертс
Студентів 427
Співробітників 127 осіб (2020, 2019)
Приналежність Університет Оксфорда
Випускники Category:Alumni of Trinity College, Oxford
Адреса Оксфорд
Сайт trinity.ox.ac.uk
Мапа
CMNS: Trinity College, Oxford у Вікісховищі

Коледж святої й неподільної Трійці Оксфордського університету, заснований сером Томасом Поупом (лицарем) (англ. The College of the Holy and Undivided Trinity in the University of Oxford, of the foundation of Sir Thomas Pope (Knight))[1] або коротко Триніті-коледж — один із коледжів Оксфордського університету в Англії. Коледж оточений залізним частоколом, а не стіною, як інші коледжі університету, створюючи вид на будівлі й паркові території. Коледж має чотири основних корпуси, а також великий газон і сади, включаючи невелику ділянку лісу. Незважаючи на свої розміри, коледж є відносно невеликим за кількістю студентів, що тут навчаються, кількість яких становить близько 400 осіб.

Коледж Дарем[ред. | ред. код]

Місцевість, де нині розміщується Триніті-коледж, первинно належала Даремській колегії. Колегію було засновано у 1286 році. Дарем було збудовано бенедиктинськими ченцями з Даремського собору. З будівель Дарема донині збереглись деякі будівлі, серед яких Стара бібліотека (1421). Дарем зводився на честь Діви Марії та Святої Трійці, тому вважається, що сучасний Триніті-коледж отримав свою назву саме завдяки цьому фактові.

Історія[ред. | ред. код]

Триніті-коледж було засновано 1555 сером Томасом Поупом на землях, придбаних після ліквідації Даремської колегії за часів Реформації. Поуп був католиком й не мав власних дітей, тому він сподівався, що студенти заснованого ним коледжу будуть молитись за спасіння його душі. Його рештки донині спочивають у каплиці на території коледжу.

Коледж був суто чоловічим аж до 1979 року, коли його двері відчинились для перших студенток. Нині у коледжі спільно навчаються і проживають як чоловіки, так і жінки.

Президентом коледжу є сер Івор Робертс, дипломат, колишній посол ЇЇ Величності в Італії. Він обіймає цю посаду з 26 вересня 2006 року.

Будівлі[ред. | ред. код]

На верхівці Західної вежі встановлено чотири жіночі скульптури, які уособлюють астрономію, геометрію, медицину й теологію. Каплиця коледжу була першою, цілком спроектованою та збудованою у стилі неокласицизму. Автором проекту був Генрі Олдріх, каплицю було освячено у 1694 році[2].

Світлини[ред. | ред. код]

Відомі випускники[ред. | ред. код]

Вчені й дослідники[ред. | ред. код]

Діячі мистецтва[ред. | ред. код]

Релігійні діячі[ред. | ред. код]

Дипломати й колоніальні управлінці[ред. | ред. код]

Політичні діячі[ред. | ред. код]

Спортсмени[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Clare Hopkins, Trinity : 450 years of an Oxford college community (Oxford, 2005). ISBN 978-0-19-951896-8. (англ.)
  2. Trinity College Chapel. College website. Архів оригіналу за 20 липня 2013. Процитовано 30 грудня 2011. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]