Українці в Мельбурні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українські прапори на площі Федерації з нагоди Дня Незалежності України
Українська церква в Ессендоні

Українські іммігранти почали масово прибувати до Мельбурна починаючи з 1949 року. Спочатку українці селилися у районі Південного Мельбурна[en], де згодом у 1953 році відкрили перший український народний дім.

Громада оголосила про збір коштів на придбання нового приміщення, таким чином у 1960 році була куплена будівля в Ессендоні[en] (англ. Essendon), де після капітального ремонту було відкрито новий український народний дім. Поступово Ессендон стає центром українського життя у Великому Мельбурні, тут базуються:[1]

Осередки української спільноти Мельбурна знаходяться також[3][4][5][6][7]:

Найбільш помітними щорічними суспільними подіями, які проводить українська громада Мельбурна є: міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика проходить в університеті Монаша, всеавстралійський фестиваль українського танцю) — Гопак в парку (англ. Hopak in the Park)[8] відбувається в парковій зоні Королівські Володіння[en]) на сцені просто неба Музичний Ринг Сідні Маєра[en], відзначення Дня Незалежності України в приміщені концертного залу The Edge на центральній площі міста площі Федерації, вшанування пам'яті жертв Голодомору, святкування Різдвяних і Великодніх свят.

Державне SBS радіо[en]) та муніципальне радіо 3ZZZ[en] серед іншого ведуть мовлення українською мовою.[9][10] У 2013 році відбулося значне скорочення мовлення українською, як у цілому і іншими європейськими мовами на користь мовлення азійськими мовами.

Персоналії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. том 4, Австралія — Азія — Африка [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]
    ЕНЦИКЛОПЕДІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДІЯСПОРИ // ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
  2. Contact Us — Australian Federation of Ukrainian Organisations
  3. Dnister Ukrainian Credit Co-operative Ltd // Community directory. Архів оригіналу за 25 лютого 2014. Процитовано 16 серпня 2017. 
  4. Українська Автокефальна Православна Церква в Діаспорі // Парафії в Австралії
  5. Ukrainian Catholic Church Australia, New Zealand and Oceania // Melbourne
  6. PLAST UKRAINIAN SCOUTING ORGANISATION IN AUSTRALIA // Victorian Info. Архів оригіналу за 28 лютого 2015. Процитовано 16 серпня 2017. 
  7. Yellow Pages // Ukrainian in VIC
  8. Ukrainian Business Directory // Hopak in the Park — Australia. Архів оригіналу за 18 серпня 2017. Процитовано 16 серпня 2017. 
  9. SBS radio // Українською
  10. 3ZZZ // Ukrainian. Архів оригіналу за 5 березня 2015. Процитовано 16 серпня 2017.