Церква Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії (Бучач)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії (Бучач)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Бучач
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1891

Церква Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в Бучачі — парафія і храм греко-католицької громади Бучацького деканату Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви в місті Бучач Чортківського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Богослужбова каплиця в м. Бучач була збудована в 1891 році за кошти Миколи Кондровського. У радянський період її використовували, як склад.

4 липня 2006 року відбулася цікава подія: учні поверталися зі школи і на леваді «Нагірянка» побачили образ Богородиці, инші — образ Ісуса Христа в терновому вінку. Подія швидко набула розголосу. Люди почали приходити туди на молитви та запрошували священників на молебні. У 2008 році на тому місці збудували та освятили міжконфесійну капличку Фатімської Богородиці. За ініціативи о. Ігоря Атаманюка було створено греко-католицьку парафію. Богослужіння почали проводити в колишній римо-католицькій капличці, яку облаштували під храм, добудували притвор, святилище, захристію та тимчасову дзвіницю. 9 серпня 2009 року на парафії відслужили першу святу Літургію.

7 квітня 2010 року адміністратор Бучацької єпархії о. Димитрій Григорак освятив храм, а також дзвін на честь Василія Великого.

При парафії діє братство «Апостольство молитви», Найсвятішого Серця Христового.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Ігор Атаманюк (з 2 вересня 1997)[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бучацький протопресвітеріат. о. Ігор Атаманюк // Бучацька єпархія УГКЦ. Парафії, монастирі, храми. Шематизм / Автор концепції Куневич Б.; керівник проєкту, науковий редактор Стоцький Я. — Тернопіль : ТОВ «Новий колір», 2014. — С. 380. : іл. — ISBN 978-966-2061-30-7.

Джерела[ред. | ред. код]