Церква святителя Миколая Чудотворця (Великі Дедеркали)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква святителя Миколая Чудотворця (Великі Дедеркали)


Тип церква
Країна  Україна
Розташування Великі Дедеркали
Конфесія ПЦУ
Будівництво 1760

CMNS: Церква святителя Миколая Чудотворця у Вікісховищі

Церква святителя Миколая Чудотворця у Великих Дедеркалах — парафія і храм Шумського благочиння Тернопільської єпархії Православної церкви України в селі Великі Дедеркали Кременецького району Тернопільської области.

Оголошена пам'яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 1935/1)[1].

Історія церкви[ред. | ред. код]

Храм святителя Миколая Чудотворця в селі Великі Дедеркали на Шумщині своєю історією сягає середини XVIII століття.

У 1753 році у власника частини Великих Дедеркал Антонія Вишпольського трапилася велика пожежа. Як тільки вдалося врятувати від вогню ікону Спасителя, вогонь згас. Вбачаючи в цій події Боже чудо, Вишпольський за декілька місяців звів невеликий дерев'яний костел і при ньому монастир, в який запросив монахів-реформаторів з Жорнищ на Поділлі. У костелі в головному вівтарі він помістив врятовану ікону, яка привабила сюди багаточисельних богомольців.

У 1760 році земельний Кременецький суддя Михайло Прейс і його дружина Тереза збудували замість дерев'яного кам'яний костел в ім'я Святого Хреста і монастир, куди було перенесено і вищезгадану ікону. Після скасування ордену реформаторів у 1881 році до Великих Дедеркал з Острога перевели вчительську семінарію, яку розташували в 1893 році в будівлях монастиря.

Костел було переосвячено на православну церкву 11 червня (за старим стилем) 1895 року, про що свідчить напис на табличці.

Вчительська семінарія проіснувала тут до 1915 року. У 1920 році костел знову повернуто католикам. Служби проводили до 1945 року. Після укрупнення районів тут організували будинок для осіб з інвалідністю, потім — для людей похилого віку. У 1976 році в приміщенні костелу організували ПТУ. У 1993 році святиню повернуто віруючим і поновлено богослужіння православних християн.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Олександр Страхарчук (з ?).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]