Шабдрунг Нгванг Намґ'ял

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шабдрунг Нгванг Намґ'ял
Народився 1594[1][2]
Помер 1651[1][2]
Пунакха, Бутан
Поховання Бутан
Діяльність Бгікшу, політик, письменник
Вчителі Drukpa Yab Chen Tenpé Nyimad[3] і Yongdzin Lhawang Lodröd[3]
Відомі учні Pekar Jungnéd[3], Damcho Pekard[3], Sonam Ozerd[3], Yongdzin Zöpa Pekard[3], Ṅag-dbaṅ-bsam-bstand[3], Pekar Lhündrubd[3] і Zöpa Trinléd[3]
Знання мов Тибетська[4]
Посада монарх і Shabdrungd
Конфесія тибетський буддизм і Друкпа Каг'ю
Батько Drukpa Yab Chen Tenpé Nyimad
Діти Druk Gyalsé Jampal Dorjéd

Шабдрунг Нгванг Намґ'ял (1594-1651) — засновник Бутану, цар і буддійський чернець школи Друкпа Каг'ю. Він зміг об'єднати країну близько 1630 і надати Бутану власну державну і культурну ідентичність, відділивши бутанську культуру від тибетської.

Шабдрунг Рінпоче — також лінія реінкарнацій, що тягнеться ще з Тибету до Шабдрунга Нгаванг Намґ'яла по теперішній час.

Біографія[ред. | ред. код]

Шабдрунг походить з впливової релігійної родини на Тибеті. Його дід був висланий з Тибету під час конфлікту зі школою Гелуг і оселився в долині Паро на заході Бутану, де населення дотримувалося школи Каг'ю. Син Друкпи Яб Чентенпо Ньїма і Сонам ​​Палгі Бутрі з роду Кійшопа (з-під Лхаси).

В 1627 Бутан відвідали перші європейці — португальські єзуїти Каселла і Кабрал. Вони відгукуються про Шабдрунга як про доброзичливого і інтелігентного господаря, повного творчості і духовних сил. У той час він завершив трирічний рітріт мовчання, необхідний своєму рангу високого лами. Він готовий був надати єзуїтам всіляку підтримку і дозволити будувати церкву, проте їхні цілі були — досягти Тибету.

В 1634 під час Битви п'яти лам Шабдрунг зміг перемогти об'єднані тибетсько-бутанські сили, і після чого об'єднав Бутан в одну країну.

Столицею країни Шабдрунг вибрав дзонг Пунакха, і правив там до своєї смерті в 1651. Щоб уникнути заворушень, його близькі радники приховували його смерть ще 54 роки. Так як не було нічого дивного в його рітріті мовчання, якийсь час вдавалося переконати населення в його таємній присутності, хоча звичайно після кількох десятків років це ставало все важче і важче.

Правління[ред. | ред. код]

Шабдрунг встановив подвійну систему влади, коли країна керувалася духовним лідером (призначається Дже Кхемпо) і адміністративним лідером Дезі Друк), таке ж ділення збереглося досі.

По всій країні Шабдрунг організував будівництво укріплених фортець (дзонгів), які використовувалися як для адміністрації, так і для буддійських монастирів.

Вшанування[ред. | ред. код]

Тіло Шабдрунга збереглося в священному чортені в дзонгу Пунакха і знаходиться під постійною охороною, і охорона його тіла вважається в Бутані найпочеснішої роботою.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ardussi, John (2004). Formation of the State of Bhutan ('Brug gzhung) in the 17th Century and its Tibetan Antecedents (PDF). Journal of Bhutan Studies. 11. Архів оригіналу (PDF) за 19 серпня 2008.[1],[2], [3]
  • Dargye, Yonten (2001). History of the Drukpa Kagyud School in Bhutan (12th to 17th Century A.D.). Thimphu. ISBN 9993661600.
  • Dargye, Yonten; Sørensen, Per; Tshering, Gyönpo (2008). Play of the Omniscient: Life and works of Jamgön Ngawang Gyaltshen an eminent 17th-18th Century Drukpa master. Thimphu: National Library & Archives of Bhutan. ISBN 9993617067.
  • Dorji, Sangay (Dasho); Kinga, Sonam (translator) (2008). The Biography of Shabdrung Ngawang Namgyal: Pal Drukpa Rinpoche. Thimphu, Bhutan: KMT Publicaions. ISBN 9993622400.

Посилання[ред. | ред. код]