Ятсухаші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ятсухаші
Походження  Японія

Ятсухаші — одна з найпоширеніших місцевих японських солодощів префектури Кіото. Існують похідні кондитерські виріби під назвою «Намасухаші» та «Які ятсухаші»[1] .

Опис[ред. | ред. код]

Для ятсухаші використовують рисове борошно, цукор та корицю. Суміш пропарюють, потім розкочують у тонкий пласт і запікають. Форма імітує кото або міст і являє собою вигнутий прямокутник, який є опуклим у напрямку довгої осі.

Намасухаші роблять з тесту рецепту ятсухаші, але без випікання. Ще листи ятсухаші можуть використовуватися для загортання червоної квасолі або іншої пасти з бобів, кунжуту, фруктів та шоколаду. Намасухаші запікають у духовці або на грилі. Через однаковість назви в останні роки таку страву називають (ретронім) Які ятсухаші[2] .

Історія походження[ред. | ред. код]

Могила Кенґьо Яцухаші в храмі Конкай Комьодзі
Стара карта Яцухаші в Мікаві від Кацусіки Хокусая

Походження назви Яцухаші має дві основні теорії[3][4]:

З 14 компаній, які є виробниками Яцухаші в Кіото, підтримують теорію «Яцухаші Кенґьо»[3] та 3 підтримують теорію «Ісе Моногатарі»[5]. Усі наведені вище теорії мають спільне те, що прототип був створений в епоху Генроку[ja] (1689 рік), і що він досяг своєї нинішньої форми в епоху Кьохо[ja][6] .

Рік походження Яцухаші невідомий, але є багато документів, які вказують на 1689 рік (Генроку), нібито ці солодощі продавали у головному буддистському храмі Сьоґоін в районі Сакіо Кіото[3]. Проте немає жодних подробиць, і автентичність невідома[4]. Коли в 1879 році була проведена залізниця в Кіото, Мацутаро Нішіо почав продавати Яцухаші як сувенір на станції Кіото[3]. В 1915 році (Тайсо 4) під час інтронізації імператора Тайсьо солодоші Яцухаші вже купували люди зі всієї країни, ті, хто відвідали Кіото під час святкування[3][7]. На Всесвітній виставці в Парижі в 1900 році (Meiji 33) солодощі Яцухаші отримали срібну медаль[3].

У 1960-х роках було винайдено Намасухаші, а згодом з'явився продукт, який загортав бобову пасту в Намасухаші[6].

Сьогодні як ятсухаші, так і які ятсухаші визнані місцевими традиційними солодощами, що представляють Кіото[7]. Згідно зі статистичним опитуванням у місті Кіото 96 % людей купують солодощі як сувеніри під час огляду визначних пам'яток Кіото. Однак продажі ятсухаші становлять 45,6 % від загальної кількості (які яцухаші 24,5 %, яцухаші 21,1 %)[2]. Деякі ресторани використовують ятсухаші як закуски перед обідом[ja] , закуску сакану[ja] до алкоголю або як інгредієнт у стравах.

У минулому які ятсухаші загортали в бамбукові листя, але зараз його упаковують у вакуумній упаковці[en], щоб подовжити термін зберігання до 9-11 днів, якщо вакуумна тара не відкрита. Ятсухаші, виготовлені традиційними методами виробництва, не мають консервантів, антиоксидантів та вакуумної тари, тому термін придатності становить 2-4 дні, залежно від сезону.

Галерея[ред. | ред. код]

Яцухаші
Яцухаші 
Які яцухаші з чорним кунжутним тістом і начинкою
Які яцухаші з чорним кунжутним тістом і начинкою 
Які яцухаші з пастою з білих бобів
Які яцухаші з пастою з білих бобів 

Список літератури[ред. | ред. код]

  • Кейко Накаяма, «Енциклопедія: світ японських солодощів» (Iwanami Shoten, 24 лютого 2006 р.) ISBN 4-00-080307-7

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 八つ橋と焼き八つ橋の違いは? 生八つ橋を焼くと焼き八つ橋になる!?. omiyagejohokan.com. Процитовано 15 лютого 2024.
  2. а б 平成18年京都市観光調査年表PDF — 京都市 産業観光局(オリジナルはリンク切れのため2011年11月10日時点のアーカイブスを参照)
  3. а б в г д е 「八ッ橋」訴訟、なぜ業界各社は沈黙するのか. 東洋経済オンライン (яп.). 7 липня 2018. Процитовано 16 лютого 2024.
  4. а б SankeiBiz(サンケイビズ):自分を磨く経済情報サイト. www.iza.ne.jp. Процитовано 15 лютого 2024.
  5. 八ツ橋 - 主な製造業者 - わかりやすく解説 Weblio辞書. www.weblio.jp (яп.). Процитовано 15 лютого 2024.
  6. а б なぜ老舗同士がトラブル? ~ 京菓子「八ツ橋」騒動(中村智彦) - エキスパート. Yahoo!ニュース (яп.). Процитовано 15 лютого 2024.
  7. а б 八つ橋の特徴・歴史・味 - 和菓子の季節.com. wagashi-season.com. Процитовано 15 лютого 2024.