2-02-27

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

2-02-27 (спочатку 620) — типовий проєкт цегляної чотириповерхової школи, розроблений у 1954 Гіпрогором[ru], Москва (архітектори В. Смишляєв, А. Ципін, М. Іошпа; інженер М. Брудне) для 880 учнів. В 1955 проєкт був переглянутий (2-02-27К, Діпропрос при Міністерстві просвіти РРФСР) на 920 учнів. Школи за проєктом побудовані в Росії, Україні, Естонії та Білорусі[1]. Останню школу відкрито у 1967.[2]

П-образний у плані об'єм з ризалітом на 15 кроків вікон на довгому фасаді. На бічних фасадах еркер сходів на 3 кроки від довгого фасаду і на 4 — від коротких. Внутрішні фасади мають 1 крок вікон з торців, 11 на центральному об'ємі та по 4 в крилах. Головний вхід може бути як з довгого боку, так і з внутрішнього. Ранішні будівлі мають портик і архітектурне оздоблення, пізніші не мають згідно постанови 1955 року про усунення надмірностей у будівництві.

редакція «Голосу України» — перша великоблочна школа

В 1955 архітекторами Б. О. Ведерниковим і Н. І. Луговим та інженером В. Т. Поповим з Діпроцивільпромбуду (УРСР) був розроблений великоблочний варіант. Нині це редакція газети «Голос України».

Найпізніші великоблочні школи проєкту не мають еркерів та різаліту та мають 7 кроків вікон по бічних фасадах.

Галерея[ред. | ред. код]

парадний вхід із головної фасади[ред. | ред. код]

парадний вхід із курдонеру[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]