Bad Boy (пісня Red Velvet)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Bad Boy
Сингл Red Velvet
з альбому The Perfect Red Velvet
Випущений 29 січня 2018
Записаний 2017—2018
Жанр Сучасний ритм-енд-блюз[1][2]
Мова Корейська
Автор пісні
  • JQ
  • Мун Хійон
Композитор
Тривалість 3:31
Лейбл
Продюсер The Stereotypes
Хронологія синглів Red Velvet
Попередній
←
«Peek-A-Boo»
(2017)
«#CookieJar»
(2018)
Наступний
→
Музичне відео
«Bad Boy» на YouTube

«Bad Boy» — сингл південнокорейського жіночого гурту Red Velvet із перевидання їхнього другого студійного альбому The Perfect Red Velvet, випущений SM Entertainment 29 січня 2018 року. Пісня в жанрі ритм-енд-блюз (R&B) з впливом хіп-хопу, текст написали JQ і Мун Хійон, аранжуванням музики займалися The Stereotypes, Maxx Song, Вітні Філіпс та Ю Йонджін.

«Bad Boy» отримав позитивні відгуки музичних критиків, які високо оцінили його продюсування та «пишне сучасне R&B-поп» звучання гурту. Сингл потрапив до списку Billboard «100 найкращих пісень 2018 року», а також очолив їхній рейтинг «20 найкращих K-pop пісень року». «Bad Boy» мав комерційний успіх, посівши друге місце в Gaon Digatal Chart та отримавши платиновий сертифікат Корейської асоціації музичного контенту (KMCA) за продаж понад 2 500 000 цифрових копій. Окрім того, пісня посіла друге місце в чарті World Digital Songs Sales та 87 місце в Canadian Hot 100.

Ця пісня була одним із двох номерів, які Red Velvet виконали на концерті «Spring is Coming» у Пхеньяні, в Великому східопхеньянському театрі, серед глядачів якого був і Кім Чен Ин. Концерт проводився як акт культурної дипломатії та став частиною більш широкої дипломатичної ініціативи між Південною та Північною Кореями. Їхня поява на концерті зробила Red Velvet п'ятим ідол-гуртом, який коли-небудь виступав в Північній Кореї, та першим виконавцем із SM за п'ятнадцять років після Shinhwa.

Історія та випуск[ред. | ред. код]

Під час інтерв'ю Idolator 16 січня 2018 року продюсерська група The Stereotypes розповіла про працю з жіночою групою над «дійсно крутою» майбутньою роботою[3]. Через тиждень SM Entertainment оголосили в тизері, опублікованому в їх офіційних акаунтах у соціальних мережах 23 січня 2018 року, що Red Velvet випустять перевидання свого попереднього повноформатного альбому під назвою The Perfect Red Velvet[4][5]. Лейбл також додав, що в перевидання увійдуть три нові пісні, у тому числі головний сингл «Bad Boy», який південнокорейські сайти новин описали як пісню з «сексуальною» або «girl-crush»-концепцією, яку гурт ніколи раніше не використовував[6]. 26 січня тизерні зображення всіх учасниць були опубліковані в соціальних мережах гурту, а журналіст Кан Сочон з Osen прокоментував, що в них відчувається атмосфера могутніх «онні»[7]. Кан також зазначив, що концепція пісні сильно відрізняється від минулих релізів гурту. 24 січня був опублікований офіційний тизер музичного відео[8], а безпосередньо пісня була випущена 29 січня 2018 року одночасно з перевиданням та супроводжуючим музичним відео[9].

Композиція[ред. | ред. код]

«Bad Boy», спродюсований The Stereotypes, Maxx Song, Вітні Філіпс та Ю Йонджіном, описується як пісня в стилі R&B, заснована на хіп-хопі з синтезаторною мелодією та важким басовим звуком[10][11]. Дотримуючись структури «куплет-приспів», пісня була написана в тональності ре-мажор із темпом 150 ударів на хвилину, що зробило пісню п'ятим синглом Red Velvet з концепцією «Velvet»[12]. Під час серії Deconstructed з Genius команда розповіла, що вони «повернулися» до музики R&B 90-х в пошуках музичного натхнення, посилаючись далі на рідний лейбл гурту, який «дозволив» команді використати свій музичний вплив. Загальна тривалість пісні становить три хвилини тридцять одну секунду. Пісня починається з мелодичної строки, створеної Sylenth1, за якою йде «несподівана» ударна партія продюсера Рея Ромулуса та бітова петля продюсера Джонатана Іпа в першій половині куплету. Потім Джеремі Рівз додав основну басову лінію, створену на Trilian, у другу половину, після чого Рей Чарльз додав педальні звуки до передприспіву, щоб «окреслити» акорди та «зберегти енергію». Після приспіву починається другий куплет з додаткової різкої строчки, тоді як Ромулус додав октаву до фортепіанних акордів у другому приспіві. Під час перерви було складено бридж, петлю малого барабана було «обрізано», а продюсери змінили вибір синтезатора та його послідовність. За словами Іпа, бридж мав «відвернути [слухачів] від решти почуттів пісні», бажаючи створити несподіваний зсув для слухачів. Потім пісня востаннє повертається до приспіву, під час якого мають місце додаткові звуки, такі як ходьба на підборах, їзда на моторах і сирена автомобілів перед закінченням[13]. Пісня «Bad Boy» із корейськими текстами, написаними авторами JQ і Мун Хійоном, подробно описує привабливість та емоції між «поганим хлопцем» та холодною жінкою[14]. Мексиканський новинний сайт Milenio назвав мелодію пісні сумішшю ритм-енд-блюзу та хіп-хопу та заявив, що текст розповідає історію початку стосунків пари[15]. Пізніше англійська версія пісні була випущена як бонус-трек для наступного релізу Red Velvet під назвою Summer Magic 6 серпня 2018 року[16].

Критика[ред. | ред. код]

Тамар Герман з Billboard назвала пісню «найтемнішою», зазначивши різницю між веселковими відтінками останнього синглу гурту «Peek-a-Boo» та додала, що учасниці в The Perfect Red Velvet «підіграли своїм більш плавним ретро-схилам». Щодо хореографії, Герман назвала її «однією з найсексуальніших» у Red Velvet. Окрім того, вона назвала пісню та альбом «загальними представниками» «оксамитової» сторони гурту (посилання на подвійну концепцію гурту), що контрастує з більш дивними «червоними» піснями попереднього року[17]. Ейвері Томпсон з Hollywood Life заявила, що «Bad Boy» — «музична досконалість», а учасниці — «втілення дівочої сили» у музичному відео. Вона також похвалила хореографію та вокал гурту[18]. Джефф Бенджамін з Fuse відчув, що гурт зробив свій власний внесок у сучасний ритм-енд-блюз та хіп-хоп, і порівняв Red Velvet з іншими артистами, такими як Ріанна, Тінаше та Cardi B, які використовують «зухвалі причепливі фрази в своїх куплетах та приспівах»[19]. Forbes висловив думку, що робота The Stereotypes «допомогла відточити розкішне сучасне звучання жіночого гурту, яке поєднує R&B- та поп-звучання»[20].

Оглядаючи подвійну концепцію Red Velvet, починаючи з дебюту у 2014 році з «Happiness» та «Be Natural», південнокорейський сайт X Sports News описав «Bad Boy» як ідеальне поєднання яскравого «червоного» та м'якого «оксамитового» боків гурту[21].

У грудні 2018 року журнал Billboard включив «Bad Boy» до списків «100 найкращих пісень 2018 року: вибір критиків» та «20 найкращих K-pop пісень 2018 року: вибір критиків», у другому з них пісня посіла перше місце, зробивши Red Velvet першим жіночим гуртом, який очолив цей список за весь час його існування з 2012 року. У статті Billboard назвав «Bad Boy» «одним із найбездоганніших творів гурту на сьогоднішній день»[22][23][24]. Dazed також включив пісню до своїх «20 найкращих K-pop пісень 2018 року» та назвав її «стриманим, але сміливим, маслянистим, середньотемповим R&B-треком, у якому основна увага приділяється голосам квінтету», потім видання дійшло висновку, що «Red Velvet вже є найцікавішим у музичному відношенні жіночим K-pop-гуртом», а ця пісня «в цілому стверджує їх як одних з найкращих у грі»[25]. Пісня також увійшла до списку «20 найкращих K-Pop пісень 2018 року» за версією Paper під номером два, у огляді прокоментували, що «у рік, відзначений жахливими чоловіками (досі), які займають занадто багато заголовків, жіночий гурт перевернув сценарій та представив „Bad Boy“ — один із найдосконаліших та найкращих релізів року»[26].

У 2019 році Billboard включив «Bad Boy» у свої «100 найкращих K-Pop пісень 2010-х років: список співробітників», пісня посіла 27 місце. Автор статті, Л. Сінгх, назвав «Bad Boy» «ідеальним відображенням їхньої зрілої „оксамитової“ персони», а також похвалив композицію за те, «наскільки відчутні звукові та візуальні шари пісні»[27].

Списки
Публікація Список Місце Прим.
Billboard 100 найкращих пісень 2018 року: вибір критиків 43 [28]
20 найкращих K-pop пісень 2018 року: вибір критиків 1 [29]
100 найкращих K-Pop пісень 2010-х років 27 [30]
Dazed 20 найкращих K-pop пісень 2018 року 4 [31]
Idology Korea Найкращі пісні 2018 року 4 [32]
Paper 20 найкращих K-Pop пісень 2018 року 2 [33]
SBS PopAsia 100 найкращих азіатських поп-пісень 2018 року за версією PopAsia: 50-1 4 [34]

Комерційний успіх[ред. | ред. код]

У Південній Кореї «Bad Boy» дебютував на другому місці в Gaon Digital Chart, де утримувався протягом двох тижнів поспіль[35]. Пісня стала дев'ятим релізом Red Velvet в першій десятці цього чарту, а також четвертим другим місцем (після «Dumb Dumb», «Russian Roulette» та «Peek-a-Boo»). Окрім того, «Bad Boy» займав перше місце в хіт-параді Gaon Download Chart протягом одного тижня, а також друге в Billboard K-Pop Hot 100[36][37]. Цей сингл став другою найбільш продаваною піснею в лютневому випуску щомісячного чарту Gaon Digital Chart та зрештою двадцять шостою піснею в аналогічному щорічному чарті за 2018 рік[38]. У квітні 2020 року «Bad Boy» отримав платиновий сертифікат Корейської асоціації музичного контенту (KMCA) за продаж 2 500 000 цифрових завантажень, ставши третьою піснею Red Velvet з подібним досягненням після «Red Flavor» і «Russian Roulette», та першою піснею, яка принесла гурту сертифікат KMCA після впровадження системи сертифікації у 2018 році[39].

Пісня також досягла успіху й у Північній Америці, де посіла друге місце в чарті Billboard World Digital Song Sales, забезпечивши Red Velvet найкращий тиждень продажів у Штатах на сьогоднішній день: з 26 січня до 1 лютого було продано 4000 цифрових завантажень[40]. Зрештою «Bad Boy» стала найбільш продаваною піснею гурту в США станом на січень 2020 року, усього було продано понад 27 000 копій[41]. Крім того, «Bad Boy» став першим записом гурту в Canadian Hot 100, займавши 87 місце місце протягом тижня, зробивши таким чином Red Velvet третім жіночим виконавцем та сьомим артистом K-pop, який з'явився в цьому хіт-параді[42]. Ця пісня стала третім синглом Red Velvet, який потрапив у чарт Japan Hot 100, досягнувши 49 місця та утримуючись на ньому протягом тижня.

Музичне відео[ред. | ред. код]

Супровідне музичне відео, зняте Кім Джакьоном з Flexible Pictures із хореографією японської хіп-хоп танцівниці та хореографа Хати Рі, яка раніше працювала з CL над «The Baddest Female» та BoA над синглом «Nega Dola», вийшло в один день з альбомом і піснею[43]. Енні Мартін з UPI назвала кліп «гарячим», в ньому учасниці красувалися в різноманітному вбранні, починаючи з повністю чорних костюмів та закінчуючи рожевою піжамою. Також вони з'являлися в сексуальній уніформі та в спортивному вбранні з ажурної шкіри та сітки. Тамар Герман з Billboard заявила, що гурт зображений в образі «рокових жінок, які прагнуть знищити титулованого „Поганого хлопця“». Вона також зазначила, що відео не було «особливо орієнтованим на сюжет», але «небезпечна атмосфера Айрін, Сильґі, Венді та Джой контрастували з тиндітним образом наймолодшої учасниці Єрі, яка їздить верхом на єдинорозі, та яку інші, здавалося б, захищають, Сильґі навіть затулила їй вуха в одній сцені». Герман назвала хореографію «однією з найсексуальніших» у Red Velvet, та додала, що танці були «наповнені спокусливими рухами стегон та агресивними рухами рук, гарячим манінням публіки та стрільбою в камеру»[44][17].

Живі концерти[ред. | ред. код]

1 квітня 2018 року, під час концерту під назвою «Spring is Coming», проведеного як частина широкої дипломатичної ініціативи між Південною Кореєю та Північною Кореєю, Red Velvet виконали «Bad Boy» разом із іншою своєю піснею «Red Flavor» у Пхеньяні в Східопхеньянському Великому театрі, серед глядачів концерту був і Кім Чен Ин. Це зробило їх п'ятим ідол-гуртом, який коли-небудь виступав в Північній Кореї, та першим артистом SM Entertainment за п'ятнадцять років після Shinhwa[45][46][47]. Гурт також виконав напів-корейську, напів-англійську версію пісні на фан-зустрічі в Чикаго в квітні 2018 року, за кілька місяців до виходу офіційної англійської версії в серпні[48].

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації «Bad Boy»
Рік Організація Нагорода Результат Прим.
2018 Melon Music Awards Пісня року Номінація
Mnet Asian Music Awards Пісня року Номінація [49]
Найкращий танцювальний виступ — жіноча група Номінація
2019 Gaon Chart Music Awards Пісня року — січень Номінація [50]
Golden Disc Awards Цифрова пісня Бонсан Номінація
Korean Music Awards Найкраща поп-пісня Номінація
Перемоги на музичних програмах
Програма Дата Прим.
Show Champion 7 лютого 2018 [51]
M Countdown 8 лютого 2018 [52]
15 лютого 2018 [53]
Music Bank 9 лютого 2018 [54]
Inkigayo 11 лютого 2018 [55]
Melon Popularity Award
Нагорода Дата Прим.
Weekly Popularity Award 12 березня 2018 [56]

Список треків[ред. | ред. код]

  • Цифрове завантаження / потокове мультимедіа — корейська версія[57]
  1. «Bad Boy» — 3:30
  • Цифрове завантаження / потокове мультимедіа — ремікси[58]
  1. «Bad Boy (Ремікс PREP)» — 3:41
  2. «Bad Boy (Ремікс nomad)» — 3:31
  3. «Bad Boy (Ремікс Slom)» — 3:34

Учасники запису[ред. | ред. код]

З буклету The Perfect Red Velvet[59]:

Чарти[ред. | ред. код]

Тижневі чарти[ред. | ред. код]

Появи в тижневих чартах
Чарт (2018) Пікова позиція
Канада Канада (Canadian Hot 100)[60] 87
Японія Японія (Japan Hot 100)[61] 49
Малайзія Малайзія (RIM)[62] 18
Сінгапур Сінгапур (RIAS)[63] 8
Південна Корея Південна Корея (Gaon)[64] 2
Південна Корея Південна Корея (K-pop Hot 100)[65] 2
США США World Digital Songs (Billboard)[66] 2

Річні чарти[ред. | ред. код]

Появи в річних чартах (2018)
Чарт (2018) Позиція
Південна Корея Південна Корея (Gaon)[67] 26
США США World Digital Songs (Billboard)[68] 22

Сертифікації[ред. | ред. код]

Регіон Сертифікація Продажі
Південна Корея (KMCA)[39] Платиновий 2 500 000*

*продажі, що базуються лише на сертифікаціях

Історія виходу[ред. | ред. код]

Дати виходу та формат «Bad Boy»
Регіон Дата Формат(и) Версія Лейбл(и) Прим.
Різні 29 січня 2018 Корейська [57]
1 листопада 2021 Ремікси
  • SM Entertainment
  • Dreamus
[58]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kim, Han-sol (25 січня 2018). 파격적인 '섹시 컨셉'으로 컴백 예고한 레드벨벳 '배드보이' 티저 최초 공개. Insight (кор.). Процитовано 19 грудня 2018.
  2. 레드벨벳, 리패키지 앨범으로 29일 컴백…타이틀곡 '배드 보이'. KBS News (кор.). 24 січня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  3. The Stereotypes Talk Grammys, K-Pop & Bruno Mars: Interview. idolator. 16 січня 2018. Процитовано 11 липня 2020.
  4. 레드벨벳, 팬들에 컴백 예고? "1월 29일 커밍 순". star.mbn (кор.). 24 січня 2018. Процитовано 24 січня 2018.
  5. 레드벨벳, 오는 29일 'V앱' 생방송 진행...Fan Card 통한 이벤트까지 '후끈'. Sports Hanguk (кор.). 24 січня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  6. 레드벨벳, '배드 보이'로 컴백…빨간맛·피카부 이은 히트 예고. The Korea Economic Daily (кор.). 24 січня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  7. Kang, Seo-jung (28 січня 2018). '컴백' 레드벨벳의 완벽한 '반전'..섹시 걸크러시[종합]. Osen (кор.). Процитовано 19 грудня 2018.
  8. Red Velvet 레드벨벳 'Bad Boy' Opening Title, процитовано 4 квітня 2024
  9. Red Velvet 레드벨벳 'Bad Boy' MV, процитовано 4 квітня 2024
  10. Kim, Han-sol (25 січня 2018). 파격적인 '섹시 컨셉'으로 컴백 예고한 레드벨벳 '배드보이' 티저 최초 공개. Insight (кор.). Процитовано 19 грудня 2018.
  11. 레드벨벳, 리패키지 앨범으로 29일 컴백…타이틀곡 '배드 보이'. KBS News (кор.). 24 січня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  12. Key & BPM for Bad Boy by Red Velvet | Tunebat. tunebat.com. Процитовано 11 липня 2020.
  13. The Making Of Red Velvet's "Bad Boy" With The Stereotypes. Genius (англ.). Процитовано 11 липня 2020.
  14. Lee, So-dam (24 січня 2018). [공식입장] SM "레드벨벳, 29일 리패키지 발매..타이틀곡은 힙합". Osen (кор.). Процитовано 19 грудня 2018.
  15. 'Bad Boy' del grupo de K-pop Red Velvet, encabeza listas musicales. Milenio (ісп.). 19 грудня 2018. Процитовано 16 лютого 2018.
  16. Herman, Tamar (29 липня 2018). Red Velvet's 'Summer Magic' Features Lead Single 'Power Up' & English-Language Version of 'Bad Boy': Exclusive. Billboard (англ.). Процитовано 19 грудня 2018.
  17. а б Herman, Tamar (30 січня 2018). Red Velvet Drops Perfectly R&B-Laced 'Bad Boy'. Billboard. Процитовано 19 грудня 2018.
  18. Thompson, Avery (29 січня 2018). Red Velvet Drops Perfectly R&B-Laced 'Bad Boy'. Hollywood Life. Архів оригіналу за 9 липня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  19. Benjamin, Jeff (31 січня 2018). Red Velvet Are R&B Princesses for a 'Bad Boy': Watch. Fuse. Процитовано 19 грудня 2018.
  20. Herman, Tamar (31 січня 2018). From K-Pop To Bruno Mars, The Stereotypes Are Shaping The Global Sound Of Music. Forbes. Процитовано 19 грудня 2018.
  21. Lee, Ji-hyun (19 грудня 2018). [엑's 초점] 레드와 벨벳의 완벽한 조화, 'bad boy' [[X's Focus] The Perfect Harmony of Red and Velvet, 'Bad Boy']. Sports Chosun (кор.). Процитовано 30 січня 2018.
  22. Billboard's 100 Best Songs of 2018: Critics' Picks. Billboard. 11 грудня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  23. The 20 Best K-pop Songs of 2018: Critics' Picks. Billboard. 17 грудня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  24. Jeff Benjamin [@Jeff__Benjamin] (17 грудня 2018). History moment: For the first time since @Billboard began ranking the top K-pop songs of the year in 2012, Red Velvet is the first female act to be named for the year's best song. Congratulations, @RVsmtown, @Stereotypes, @SMTOWNGLOBAL and all involved! (Твіт). Процитовано 19 грудня 2018 — через Твіттер.
  25. The 20 best K-pop songs of 2018. Dazed. 17 грудня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  26. PAPER's Top 20 K-Pop Songs of 2018. Paper Magazine. 21 грудня 2018. Процитовано 22 грудня 2018.
  27. The 100 Greatest K-Pop Songs of the 2010s: Staff List. Billboard. Процитовано 29 листопада 2019.
  28. Billboard's 100 Best Songs of 2018: Critics' Picks. Billboard. 11 грудня 2018. Процитовано 12 грудня 2018.
  29. The 20 Best K-pop Songs of 2018: Critics' Picks. Billboard. 17 грудня 2018. Процитовано 30 грудня 2018.
  30. The 100 Greatest K-Pop Songs of the 2010s. Billboard. Prometheus Global Media. 25 листопада 2019. Процитовано 13 грудня 2019.
  31. Dazed (17 грудня 2018). The 20 best K-pop songs of 2018. Dazed (англ.). Процитовано 6 квітня 2020.
  32. 결산 2018 : ② 올해의 노래 | (ko-KR) . Процитовано 10 грудня 2020.
  33. Benjamin, Jeff (21 грудня 2018). PAPER's Top 20 K-Pop Songs of 2018. PAPER. Процитовано 26 грудня 2018.
  34. PopAsia's Top 100 Asian pop songs of 2018: 50-1. SBS PopAsia (англ.). Процитовано 10 грудня 2020.
  35. Kim, Seong-won (8 лютого 2018). 레드벨벳 정규 2집 리패키지, 가온 차트 2관왕 '대세 파워'. Chosun (кор.). Процитовано 8 лютого 2018.
  36. 2018년 05주차 Download Chart. Gaon Chart. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 11 липня 2020.
  37. KOREA K-POP HOT 100 - Bad Boy. Billboard. 10 лютого 2018. Процитовано 11 лютого 2018.
  38. 2018년 02월 Digital Chart. Gaon Chart. Архів оригіналу за 8 березня 2018. Процитовано 11 липня 2020.
  39. а б DOWNLOAD 가온 인증 [Download Gaon Certification]. Gaon Music Chart (кор.). Korea Music Content Association. Процитовано 9 квітня 2020.
  40. Benjamin, Jeff (8 лютого 2018). Red Velvet Earn Their Best Song Sales Week in the U.S. Yet With 'Bad Boy'. Billboard. Процитовано 10 лютого 2018.
  41. Red Velvet's 'Psycho' is K-Pop Act's Second No. 1 on World Digital Song Sales, Join BTS, BLACKPINK in Elite Group. Billboard. 3 січня 2020. Процитовано 11 липня 2020.
  42. Benjamin, Jeff (13 лютого 2018). Red Velvet Debut on the Canadian Hot 100. Billboard. Процитовано 16 лютого 2018.
  43. (2018) Album notes for The Perfect Red Velvet. S.M. Entertainment.
  44. Martin, Annie (30 січня 2018). Red Velvet Releases New Album, 'Bad Boy' Music Video. PopCrush. Процитовано 19 грудня 2018.
  45. Noack, Rick (2 квітня 2018). Kim Jong Un applauds South Korean pop stars in newest sign of diplomatic warming. Washington Post (англ.). ISSN 0190-8286. Процитовано 19 грудня 2018.
  46. Kim Jong Un 'claps along to K-pop' at North Korea concert. Sky News (англ.). Процитовано 19 грудня 2018.
  47. 레드벨벳, 평양서 '빨간맛' '배드 보이' 부른다 (кор.). Naver. 26 березня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  48. Benjamin, Jeff (29 червня 2018). RED VELVET BREAK DOWN CREATING AN ENGLISH VERSION OF 'BAD BOY,' MUSICAL ASPIRATIONS AT KCON 2018 NY. Fuse. Процитовано 19 грудня 2018.
  49. Lee, Hoyeon (1 листопада 2018). 방탄소년단부터 워너원…'2018 MAMA', 투표 시작. Hankook Ilbo (кор.). Архів оригіналу за 5 листопада 2018. Процитовано 5 листопада 2018.
  50. 8th Gaon Chart Music Awards 2018 (кор.). Gaon Chart Music Awards. Архів оригіналу за 3 червня 2019. Процитовано 13 січня 2020.
  51. Park, Mi-ra (7 лютого 2018). ‘쇼챔피언’ 레드벨벳, BAD BOY로 1위...컴백 후 첫 트로피 [Red Velvet Won First Place with Bad Boy on 'Show Champion', First Trophy Since Comeback]. Korea Economic Daily (кор.). Архів оригіналу за 7 березня 2021. Процитовано 11 січня 2021.
  52. Lee, Seungrok (8 лютого 2018). '엠카' 레드벨벳, '배드보이' 또 1위 '2관왕'…아이콘 2위 (종합) [Red Velvet Wins First Place with 'Bad Boy' on 'M Countdown' and has 'Two Wins', iKON is Second Place]. My Daily (кор.). Архів оригіналу за 20 грудня 2020. Процитовано 19 грудня 2020 — через Naver.
  53. Kim, Joo-yoon (15 лютого 2018). 설날 특집 '엠카운트다운' 레드벨벳 2주 연속 1위 등극 [Red Velvet Wins First Place for the Second Consecutive Week on the Korean New Year Special 'M Countdown']. News1 (кор.). Архів оригіналу за 20 грудня 2020. Процитовано 19 грудня 2020 — через Naver.
  54. Kim, Min-ji (9 лютого 2018). 레드벨벳, '뮤직뱅크' 결방 속 1위… 트로피 3개째 [Red Velvet Wins First Place Despite the Absence on 'Music Bank', The Third Trophy]. News1 (кор.). Архів оригіналу за 7 березня 2021. Процитовано 11 січня 2021 — через Naver.
  55. Lee, Jung-ho (11 лютого 2018). 레드벨벳, 결방 '인기가요' 1위..음방 4관왕 달성 [Red Velvet Wins First Place on 'Inkigayo', Fourth Time Music Show Winner]. Star News (кор.). Архів оригіналу за 7 березня 2021. Процитовано 11 січня 2021 — через Naver.
  56. Melon Weekly Popularity Award (кор.). Melon. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 6 березня 2021.
  57. а б 곡 정보 - Bad Boy [Song Information - Bad Boy] (кор.). Melon. 29 січня 2018. Архів оригіналу за 6 березня 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  58. а б 앨범 정보 - iScreaM Vol.12 : Bad Boy Remixes [Album Information - iScreaM Vol.12 : Bad Boy Remixes] (кор.). Melon. 1 листопада 2021. Архів оригіналу за 1 листопада 2021. Процитовано 1 листопада 2021.
  59. (2018) Album notes for The Perfect Red Velvet. S.M. Entertainment.
  60. Billboard Canadian Hot 100 Chart – The Week of February 17, 2018. Billboard. Архів оригіналу за 17 березня 2018. Процитовано 7 березня 2021.
  61. Japan Hot 100 Chart – The Week of February 10, 2018. Billboard. Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 7 березня 2021.
  62. Top 20 Most Streamed International & Domestic Singles In Malaysia (PDF). Recording Industry Association of Malaysia. Архів оригіналу (PDF) за 18 лютого 2018. Процитовано 27 жовтня 2018.
  63. Singapore Top 30 Regional Streaming Chart (PDF). Recording Industry Association (Singapore). Архів оригіналу (PDF) за 19 лютого 2018. Процитовано 28 вересня 2018.
  64. 2018년 05주차 Digital Chart [2018, Week 5 Digital Chart]. Gaon Music Chart (кор.). January 28 – February 8, 2018. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 8 лютого 2018.
  65. Billboard K-Pop 100 The week of January 4, 2020. Billboard. 10 лютого 2018. Архів оригіналу за 11 липня 2020. Процитовано 11 лютого 2018.
  66. World Digital Song Sales – The Week of February 10, 2018. Billboard. Архів оригіналу за 7 серпня 2019. Процитовано 7 березня 2021.
  67. 2018년 Digital Chart 2018년 Digital Chart [2018 Digital Chart]. Gaon Music Chart (кор.). Архів оригіналу за 11 січня 2019. Процитовано 7 березня 2021.
  68. World Digital Song Sales – 2018 Year-end Charts. Billboard. Архів оригіналу за 5 грудня 2019. Процитовано 7 березня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Red Velvet