Кандидати в добрі статті

Red Flavor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Red Flavor
Обкладинка реміксу Mar Vista
Сингл Red Velvet
з альбому The Red Summer
Випущений 9 липня 2017
Жанр
Мова Корейська
Автор пісні
  • Kenzie (корейська)
  • Каору Камі (японська)
Композитор
  • Денієл Сезар
  • Людвіг Лінделл
Тривалість 3:11
Лейбл
Хронологія синглів Red Velvet
Попередній
←
«Would U»
(2017)
«Rebirth»
(2017)
Наступний
→
Музичне відео
«Red Flavor» на YouTube

«Red Flavor» (кор. 빨간 맛, трансліт. Ппальґан мат, латиніз. Ppalgan mat, дос. «Червоний смак») — пісня південнокорейського жіночого гурту Red Velvet, випущена як головний сингл з їхнього першого спеціального мініальбому The Red Summer 9 липня 2017 року лейблом SM Entertainment, та розповсюджена Genie Music разом із супровідним музичним відео[⇨][⇨]. «Red Flavor», написана співавтором SME Kenzie та аранжована Денієлом Сезаром і Людвігом Лінделлом (відомими разом як Caesar & Loui), є денс-поп-піснею з синтезаторами та ударними інструментами. Пісня випромінює літню атмосферу, а текст розповідає про молоді стосунки з «фруктовим смаком»[⇨]. Японська версія пісні, адаптована автором Каору Камі, була включена до першого японського мініальбому гурту #Cookie Jar 4 липня 2018 року.

«Red Flavor» отримав позитивні відгуки музичних критиків; сингл з'явився в багатьох музичних списках та був визнаний найкращою поп-піснею на 15-й церемонії вручення премії Korean Music Awards (2018)[⇨]. У 2019 році журнал Billboard визнав її другою найкращою K-pop піснею 2010-х років[⇨]. У Південній Кореї «Red Flavor» була комерційно успішною, для Red Velvet пісня стала першим номером один у Gaon Digital Chart та, одночасно, найдовшим перебуванням у цьому ж чарті, а також п'ятою піснею, продажі якої перетнули відмітку в мільйон цифрових завантажень. Вона також посіла четверте місце в чарті Billboard World Digital Song Sales у Сполучених Штатах та стала першим синглом гурту, який увійшов до Billboard Japan Hot 100 та Billboard Philippines[⇨].

З моменту релізу Red Velvet виконували пісню «Red Flavor» у всіх своїх концертних турах. Ця пісня була одним із двох номерів (другий — «Bad Boy»), які Red Velvet виконали на концерті «Spring is Coming» у Пхеньяні, у Великому східопхеньянському театрі, серед глядачів якого був і Кім Чен Ин. Концерт проводився як акт культурної дипломатії та став частиною більш широкої дипломатичної ініціативи між Південною та Північною Кореями. Їхня поява на концерті зробила Red Velvet п'ятим ідол-гуртом, який коли-небудь виступав у Північній Кореї, та першим виконавцем із SM за п'ятнадцять років після Shinhwa[⇨]. У 2020 році Сеульський філармонічний оркестр та аранжувальник Пак Інйон створили оркестрову версію «Red Flavor»[⇨].

Історія та випуск[ред. | ред. код]

Після випуску четвертого мініальбому Rookie у лютому 2017 року[1], Red Velvet у березні випустили цифровий сингл «Would U» як перший реліз другого сезону проєкту SM Station[2][3]. Це перший за багато років сингл гурту в складі чотирьох учасниць, оскільки на той час Джой знімалася в її першій корейській драмі «Брехун і його коханка» (2017)[4], де вона зіграла головну жіночу роль[5]. 23 червня 2017 року SM Entertainment офіційно повідомлили про завершення зйомки музичного відеокліпу[6]. Зрештою The Red Summer став другим поверненням (англ. comeback) Red Velvet протягом календарного року[7]. 30 червня були опубліковані п'ять фотографій-тизерів у офіційних акаунтах групи в соціальних мережах. Того ж дня були оприлюднені назва мініальбому та його повний трек-лист[8]. Офіційний цифровий реліз пісні відбувся 9 липня 2017 року, разом із The Red Summer[1]. 31 серпня 2023 року був випущений ремікс «Red Flavor» від Mar Vista[9].

Запис та композиція[ред. | ред. код]

«Red Flavor» продюсовали Данієл Сезар і Людвіг Лінделл (під ім'ям Caesar & Loui), які до цього вже працювали з кількома південнокорейськими артистами[11]. В інтерв'ю Tone Glow дует розповів, що спочатку пісня була написана для британського жіночого гурту Little Mix та мала назву «Dance With Nobody». Вирішивши, що твір також підійде для K-pop ринку, вони записали демо з вокалом Ільви Дімберг, чий голос звучить в передприспіві фінальної версії, але як бек-вокал. Крім того, під час вступу та приспіву пісні звучить низький бек-вокал[10].

У музичному плані Тамар Герман з Billboard охарактеризувала «Red Flavor» як електропоп-пісню з «драматичними синтезаторами та ударною мелодією»[1]. Сингл створений у тональності ля мажор із темпом 125 ударів на хвилину[12][13]. Хван Сoноп з IZM зазначив «чуттєву композицію басової партії або синтезатора»[14]. Крім того, Чейз МакМаллен з The 405 зазначив, що пісня містить «хлопаючий грув»[15]. Корейський текст, написаний давнім автором пісень SM Kenzie, а також Сезаром і Лінделлом, зосереджений на темі «літнього кохання з фруктовим смаком»[1]. Японська версія пісні вперше була виконана на першому шоукейсі Red Velvet в Японії 6 листопада 2017 року[16], а пізніше включена до першого японського мініальбому гурту #Cookie Jar (2018)[17]. Текст цієї версії написав Каору Камі[18].

Критика[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
IZM[14] 3.5/5 зірок

Після виходу «Red Flavor» отримав позитивні відгуки музичних критиків. Тамар Герман з журналу Billboard назвала трек «динамічним у своєму насиченому, але не надто потужному виконанні» і дійшла висновку, що він «безсумнівно стане одним із найбільш захопливих літніх K-pop-треків»[1]. Джефф Бенджамін із Fuse описав пісню як «суперпростий поп, який легко проковтнути», віддаючи належне «весело-співливій мелодії», яку він назвав однією з найдоступніших мелодій Red Velvet[19]. Чейз Макмаллен із The 405 назвав пісню «легким поп-ковзанням»[15], тоді як Лі Ґісон із журналу IZM похвалив унікальне продюсування пісні та вокал гурту[14][20]. Честер Чін із The Star назвав пісню «відвертим літнім джемом» і додав, що вона «невблаганно приваблива»[21]. Тейлор Глесбі з Dazed прокоментувала, що пісню «не слід розглядати як просто химерний згусток», та зазначила: «вона складна та лякаюча, і те, що на перший погляд вона здається такою безпосередньою та впізнаваною, просто символізує її велич». Відзначивши потужний приспів Глесбі заявила, що пісня «повністю завоювала літо»[22].

У листопаді 2017 журнал GQ Korea назвав «Red Flavor» піснею року. У грудні IZM включив пісню до своїх «10 найкращих синглів року»[23][24]. Dazed помістив пісню на друге місце у своєму списку «20 найкращих K-pop пісень 2017 року»[22]. Сингл потрапив у «20 найкращих K-pop пісень 2017 року» за версією Billboard під номером чотири, а Джефф Бенджамін похвалив його підбадьорливу, захопливу, чудову баблгам-мелодію[25]. Пізніше журнал включив «Red Flavor» у свій список «100 найкращих K-pop пісень 2010-х років» під другим номером, назвавши її «беззаперечним хітом з першого дня, який залишається любимим фанатами по всьому світу»[26]. Окрім того, пісня потрапила до домашнього (корейського) списку «100 найкращих пісень 2010-х років» за версією Melon, опинившись на 29 місці (9 серед творів K-pop-ідолів)[27]. У своїх списках найкращих пісень Red Velvet Billboard і NME помістили «Red Flavor» на 1 та 4 місця відповідно[28][29]. В свою чергу у власних списках найкращих K-pop творів усіх часів Melon та Rolling Stone поставили «Red Flavor» на 20 та 13 місця відповідно, причому останнє видання високо оцінило продюсування пісні та назвало її втіленням «літніх розваг, пригод і романтики»[30].

«Red Flavor» у списках
Публікація Список Ранг Прим.
Billboard Найкращі K-pop-пісні 2017 року: вибір критиків 4 [25]
100 найкращих K-pop-пісень 2010-х років 2 [26]
The Daily Dot Найкращі K-pop-пісні 2017 року Це список [31]
Dazed 20 найкращих K-pop-пісень 2017 року 2 [22]
GQ Korea GQ Awards Це список [24]
IZM 10 найкращих пісень 2017 року [23]
Melon 100 найкращих K-pop-пісень усіх часів 20 [32]
Music Y 10 найкращих пісень 2017 року 1 [33]
Rolling Stone 100 найкращих пісень в історії корейської поп-музики 13 [30]
SBS PopAsia 7 найкращих K-pop-пісень 2017 року Це список [34]
Weiv Найкращі пісні 2017 року [35]

Нагороди[ред. | ред. код]

Red Velvet отримали першу нагороду за «Red Flavor» на музичному шоу Show Champion 20 липня 2017 року, а до кінця місяця отримали загалом п'ять нагород[36]. У 2018 році сингл був номінований в категорії «Пісня року — липень 2017» на 7-й церемонії вручення нагороди Gaon Chart Music Awards, але програв «Ko Ko Bop» від Exo[37]. Пісня, однак, перемогла в категорії «Найкраща цифрова пісня» на 32-й церемонії вручення премії Golden Disc Awards, це друга перемога твору Red Velvet у цій категорії після «Ice Cream Cake» у 2016 році[38]. «Red Flavor» принесла Red Velvet першу нагороду Korean Music Awards в категорії «Найкраща поп-пісня»[39]. Пісня також була номінована в категорії «Пісня року» на церемонії Mnet Asian Music Awards 2017 року, але програла «Signal» від Twice[40].

Нагороди та номінації «Red Flavor»
Рік Організація Нагорода Результат Прим.
2017 Melon Music Awards Найкращий танець — жіночий Номінація [41]
Mnet Asian Music Awards Найкращий танцювальний виступ — жіноча група Номінація [42]
Пісня року Номінація
2018 Golden Disc Awards Цифровий Бонсан Перемога [38]
Цифровий Бонсан Номінація
Korean Music Awards Найкраща поп-пісня Перемога [43]
Пісня року Номінація
Gaon Chart Music Awards Пісня року — липень 2017 Номінація [37]
Нагороди на музичних програмах
Програма Дата Прим.
Show Champion 19 липня 2017 [44]
M Countdown 20 липня 2017 [45]
Music Bank 21 липня 2017 [46]
Show! Music Core 22 липня 2017 [47]
Inkigayo 23 липня 2017 [48]

Комерційний успіх[ред. | ред. код]

Протягом перших 24 годин після виходу «Red Flavor» очолив сім південнокорейських цифрових чартів[49]. На третьому тижні липня 2017 року пісня дебютувала на вершині Gaon Digital Chart, протримавшись там один тиждень, та забезпечивши Red Velvet перший номер один у цьому чарті з моменту їх дебюту в серпні 2014 року[50]. З цією піснею гурт вдруге очолив Gaon Download Chart із 291 643 проданими цифровими завантаженнями, встановивши власний рекорд продажів за перший тиждень. Окрім того, протягом чотирьох тижнів поспіль пісня утримувалася на другому місці в Gaon Streaming Chart[51][52][53]. Після появи на 20 місці в щорічному хіт-параді Gaon Digital Chart за 2017 рік, «Red Flavor» став найдовшим записом Red Velvet у цьому чарті на сьогоднішній день[54], провівши загалом 64 тижні поспіль у Топ-100[55][56], при цьому опинившись протягом 16 тижнів у нижній половині нового Топ-200 у вересні 2019 року[57][58]. Пісня також дебютувала на другому місці в Billboard K-pop Hot 100, ставши першим записом Red Velvet у п'ятірці найпопулярніших[59][60]. Станом на вересень 2018 року було продано понад 2 500 000 цифрових завантажень «Red Flavor» у Південній Кореї, що зробило його п'ятим синглом гурту, розпроданим мільйонним тиражем, та наразі найбільш продаваним синглом. Gaon повідомив, що ця пісня набрала понад 100 мільйонів прослуховувань, ставши таким чином другою піснею Red Velvet, яка досягла цього рубіжу після «Russian Roulette» (2016)[51]. У 2018 році «Red Flavor» знову з'явився в щорічному хіт-параді Gaon Digital Chart (цього разу на 58 місці), у якому опинилася найбільша кількість творів гурту на кінець року: всього чотири пісні, включаючи «Bad Boy» на 26 місці[61].

Крім того, пісня дебютувала на четвертому місці в американському чарті Billboard World Digital Song Sales, ставши третім твором Red Velvet, який досяг даної позиції, після «Happiness» (2014) та «Rookie» (2017)[62][63]. Крім того, корейська версія пісні дебютувала на 24 і 25 місцях у хіт-парадах Billboard Philippine Hot 100 та Billboard Japan Hot 100 відповідно[64][65], ставши першим записом та, одночасно, найвищим на сьогодні піком Red Velvet у японському чарті[66].

Музичне відео[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Кадр з музичного відео

7 липня на офіційному каналі SM Town було завантажено 19-секундний тизер музичного відео «Red Flavor»[67], а офіційний відеокліп було опубліковано через два дні — 9 липня 2017 року, одночасно з виходом The Red Summer[1]. Хореографію поставив Кайл Ханаґамі, який раніше працював з гуртом над синглами «Be Natural» (2014), «Ice Cream Cake» (2015) і «Russian Roulette» (2016)[68][69], а режисером кліпу виступив Сон Чанвон[70]. Учасниця Джой пригадувала, як зустріла засновника SM Entertainment Лі Сумана на вечері в SM Town, який розповів їй, що брав активну участь у створенні пісні, включаючи текст, мелодію, ритм і навіть хореографію[71].

Сюжет та критика[ред. | ред. код]

Музичне відео, наповнене фруктами, має барвисту літню атмосферу, де учасниці співають про літнє кохання[1][19]. В кліпі показані різні сцени, в яких Red Velvet беруть інтерв'ю у фруктів, і з'являються на маленькому екрані, висловлюючи щось мовою жестів[72][73]. У відео зображені люди, які «закохалися» в яскраві та насичені кольори, фрукти та напої, усе відбувається під живі поп-біти[74]. Пісня відрізняється яскравими танцювальними рухами, що нагадують чирлідінг[75]. Після виходу музичного відео письменниця Тамар Герман із Billboard описала його як «те, що викликає смак свіжих фруктів, цукерок, морозива та коктейлів», а також похвалила його за «яскраву сезонну романтичну» картину[1]. Музичне відео було включено до списку найкращих музичних кліпів 2017 року за версією Idology[76]. Також воно увійшло до десятки найпопулярніших музичних кліпів Кореї на YouTube у 2017 році[77]. 10 вересня 2018 року музичне відео на цю пісню досягло 100 мільйонів переглядів на YouTube[78], а станом на квітень 2024 року воно має 204 мільони переглядів[79].

Живі концерти[ред. | ред. код]

За день до офіційного виходу «Red Flavor»[1], Red Velvet вперше виконали пісню наживо на концерті SMTOWN у Сеулі[80]. 9 липня 2017 року, через кілька годин після релізу, гурт провів концерт на музичному шоу Inkigayo, де виконав сингл та бі-сайд «You Better Know»[81]. Після цього Red Velvet виступили на The Show, M Countdown, Music Bank і Show Champion, у останньому дівчата отримали першу нагороду за «Red Flavor»[44][82]. Окрім того, Red Velvet виконали пісню під час свого першого сольного туру Red Room у серпні 2017 року[83]. Це перша пісня Red Velvet, записана та виконана японською мовою. Вона стала дебютним виступом гурту під час шоукейсу в Японії 6 листопада 2017 року[84], а пізніше її виконали під час японського етапу щорічного світового туру SMTOWN Live[85]. На церемонії вручення премії Mnet Asian Music Awards 2017 року Red Velvet виконали ремікс-версії пісень «Peek-a-Boo» та «Red Flavor»[86]. Ще один ремікс містить «гімновий» EDM-брейкдаун після фінального приспіву[87].

1 квітня 2018 року, під час концерту під назвою «Spring is Coming»[88], проведеного як частина широкої дипломатичної ініціативи між Південною Кореєю та Північною Кореєю, Red Velvet виконали «Red Flavor» разом із іншою своєю піснею «Bad Boy» у Пхеньяні в Східопхеньянському Великому театрі, серед глядачів концерту був і лідер КНДР Кім Чен Ин. Це зробило їх п'ятим ідол-гуртом, який коли-небудь виступав в Північній Кореї, та першим артистом SM Entertainment за п'ятнадцять років після Shinhwa[89][90][91].

Учасники запису[ред. | ред. код]

З буклетів The Red Summer та #CookieJar[18][70]:

Студія

  • Записано та змонтовано в SM LVYIN Studio
  • Записано в doobdoob Studio
  • Записано, змонтовано та зведено в SM Blue Cup Studio
  • Мастеринг у Sterling Sound

Учасники

  • Red Velvet (Айрін, Сильґі, Венді, Джой, Єрі) — вокал, бек-вокал
  • Kenzie — автор корейського тексту, вокальна режисура
  • Каору Камі — автор японського тексту
  • Денієл Сезар — композиція, аранжування
  • Людвіг Лінделл — композиція, аранжування
  • Ільва Дімберг — бек-вокал
  • Лі Джіхон — звукорежисура, цифровий монтаж
  • Ан Чанкю — звукорежисура
  • Чон Ийсок — звукорежисура, цифровий монтаж, зведення
  • Кріс Герінгер — мастеринг

Чарти[ред. | ред. код]

Тижневі чарти[ред. | ред. код]

Поява в тижневих чартах
Чарт (2017) Пікова позиція
Японія Японія (Japan Hot 100)[66] 25
Філіппіни Філіппіни (Philippine Hot 100)[64] 24
Південна Корея Південна Корея (Gaon)[50] 1
Південна Корея Південна Корея (K-pop Hot 100)[59] 2
США США World Digital Songs (Billboard)[62] 4

Місячні чарти[ред. | ред. код]

Поява в місячних чартах
Чарт (липень 2017) Позиція
Південна Корея Південна Корея (Gaon)[92] 2

Річні чарти[ред. | ред. код]

Поява в річних чартах (2017)
Чарт (2017) Позиція
Південна Корея Південна Корея (Gaon)[54] 20
Поява в річних чартах (2018)
Чарт (2018) Позиція
Південна Корея Південна Корея (Gaon)[61] 58

Історія виходу[ред. | ред. код]

Дати виходу та формат «Red Flavor»
Регіон Дата Формат(и) Версія Лейбл Прим.
Різні 9 липня 2017 Корейська [93]
4 липня 2018 Японська [94]
31 серпня 2023 Ремікс Mar Vista [9]

Оркестрова версія[ред. | ред. код]

Red Flavor (Оркестрова версія)
Сингл Сеульського філармонічного оркестру та Пак Інйона
Випущений 17 липня 2020
Жанр Оркестр
Тривалість 3:21
Лейбл
Музичне відео
«Red Flavor (Оркестрова версія)» на YouTube

«Red Flavor (Оркестрова версія)» — оркестрова пісня Сеульського філармонічного оркестру та аранжувальника Пак Інйона[95]. SM Entertainment розпочала співпрацю з оркестром, створивши новий дочірній лейбл класичної музики SM Classics. У музичному відео оркестрової версії «Red Flavor» 44 музиканти під керівництвом Девіда Лі виконують пісню[96].

Список треків[ред. | ред. код]

  • Цифрове завантаження / стримінг[97]
  1. «Red Flavor (Оркестрова версія)» — 3:21

Учасники запису[ред. | ред. код]

Джерело: Melon та Tidal[98][99].

Студія

  • Записано в Seoul Philharmonic Orchestra Rehearsal Room
  • Записано в Brickwall Sound
  • Зведено в SM Concert Hall Studio
  • Мастеринг у 821 Sound

Учасники

  • Ю Йонджін — музичний супервайзер
  • Пак Інйон — звукорежисура, фоновий інструментал
  • Девід Лі — диригент
  • Сеульський філармонічний оркестр — виконувач
  • Мун Чондже — клавішні інструменти
  • Хван Хьон — фоновий інструментал
  • Лі Чонхан — фоновий інструментал
  • Monkey Media Group — звукорежисура
  • Кан Хьомін — звукорежисура
  • Мун Іро — асистент звукорежисера
  • Нам Кунджін — зведення
  • Квон Наму — мастеринг

Історія виходу[ред. | ред. код]

Дати виходу та формат «Red Flavor (Оркестрова версія)»
Регіон Дата Формат(и) Лейбл(и) Прим.
Різні 17 липня 2020 [98]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л Herman, Tamar (9 липня 2017). Red Velvet Offers a Taste of Summer With 'Red Flavor' Song & Video: Watch. Billboard. Процитовано 11 липня 2017.
  2. Son, Ye-ji (31 березня 2017). 레드벨벳, 봄맞이 달콤설렘송… 'SM 스테이션2' 막 올랐다 [Red Velvet's Springtime Sweet Heartbeat, 'SM Station 2' Just Went Up]. Ten Asia (кор.). Архів оригіналу за 22 грудня 2020. Процитовано 12 березня 2020.
  3. Park, Soo-jung (31 березня 2017). [팝업뮤직]레드벨벳의 봄, 상큼 ‘루키’→달콤 ‘우드 유’ [[Pop-up Music] Red Velvet's Spring, Refreshing 'Rookie' to Sweet 'Would U'] (кор.). Herald Pop. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 21 лютого 2021.
  4. Park, Seol (23 березня 2017). "대만도, 루키루키!" 레드벨벳, 4월 프로모션 간다 ["Taiwan, Rookie Rookie!" Red Velvet Goes to Promotion in April]. TV Report (кор.). Архів оригіналу за 21 лютого 2021. Процитовано 21 лютого 2021.
  5. Jeong, An-ji (17 липня 2017). 레드벨벳, 첫 단독 리얼리티 시작…8월 2일 첫 방송 [Red Velvet Will Begins Its First Solo Reality Show and Will Premiere on August 2]. Sports Chosun (кор.). Архів оригіналу за 31 травня 2019. Процитовано 12 травня 2020.
  6. Yoon, Sang-geun (23 червня 2017). 레드벨벳, 7월 컴백 예정..SM "뮤비 촬영 마쳤다" [Red Velvet to Make a Comeback in July, SM "Music Video Finishes Shooting"]. Star News (кор.). Архів оригіналу за 31 травня 2019. Процитовано 10 листопада 2017.
  7. Choo, Young-joon (8 листопада 2017). 컴백 레드벨벳, '루키→빨간맛→피카부' 퍼펙트 히트 예고 [Red Velvet Comeback, 'Rookie, Red Flavor, Peek-A-Boo', Perfect Hit Announcement]. Segye Ilbo (кор.). Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  8. Jung, Hee-yeon (30 червня 2017). '컴백' 레드벨벳, 타이틀곡 '빨간 맛'…7월 9일 공개 [Red Velvet 'Comeback', Title Track 'Red Flavor' to be Revealed on July 9]. Sports Dong-A (кор.). Архів оригіналу за 15 серпня 2020. Процитовано 15 листопада 2017.
  9. а б Choi, Ryeong (31 серпня 2023). iScreaM 프로젝트…레드벨벳 '빨간맛' 리믹스 싱글 발매. Newsis (кор.). Процитовано 22 вересня 2023.
  10. а б Korean Flavors: An Interview with Songwriting/Production Duo Caesar & Loui. Tone Glow. 8 серпня 2017. Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 15 листопада 2017.
  11. Ziwei, Puah (19 червня 2019). Watch the Dizzying Video for Red Velvet's New Single 'Zimzalabim'. NME (брит.). Архів оригіналу за 19 червня 2019. Процитовано 23 лютого 2021.
  12. BPM for Red Flavor by Red Velvet. SongBPM. Архів оригіналу за 22 грудня 2020. Процитовано 10 листопада 2017.
  13. Red Flavor - Spot On Track. Spot On Track. Архів оригіналу за 22 грудня 2020. Процитовано 12 листопада 2017.
  14. а б в Hwang, Sun-eob (July 2017). Red Flavor Review. IZM (кор.). Архів оригіналу за 23 липня 2017. Процитовано 9 січня 2021.
  15. а б McMullen, Chase (14 липня 2017). Review: Red Velvet's concise and carefree new offering Red Summer is the perfect K-pop treat for the height of the season. The 405. Архів оригіналу за 9 серпня 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  16. Peterson, Jacques (7 листопада 2017). Going Global! Red Velvet are Making Waves in Japan. SBS PopAsia. Архів оригіналу за 9 липня 2020. Процитовано 10 листопада 2017.
  17. Herman, Tamar (21 червня 2018). Red Velvet's First Japanese Single '#Cookie Jar' is a Full-Blown Sugar Rush: Watch. Billboard. Архів оригіналу за 11 липня 2018. Процитовано 24 лютого 2021.
  18. а б (2018) Album notes for #Cookie Jar, Credits. Japan: SM Entertainment, Avex Trax.
  19. а б Red Velvet Capture the Taste of Summer with 'Red Flavor': Watch the Video. K-Stop (Подкаст). Fuse. Архів оригіналу за 22 грудня 2020. Процитовано 22 грудня 2020.
  20. Lee, Gi-seon (July 2017). The Red Summer Review. IZM (кор.). Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 10 листопада 2017.
  21. Chin, Chester (26 вересня 2017). 'The Red Summer': K-Pop Girl Group Red Velvet's Sizzling Affair. Star2. Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 15 листопада 2017.
  22. а б в Glasby, Taylor (7 грудня 2017). The 20 Best K-Pop Songs of 2017. Dazed. Архів оригіналу за 20 грудня 2020. Процитовано 8 грудня 2017.
  23. а б Neo Music Communication IZM 2017 올해의 가요 싱글 [Top 10 Singles of 2017]. IZM (кор.). December 2017. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 4 грудня 2017.
  24. а б 2017 GQ Awards. GQ Korea (кор.). November 2017.
  25. а б Benjamin, Jeff; Herman, Tamar; Kelley, Caitlin (14 грудня 2017). The Best K-pop Songs of 2017: Critics' Picks. Billboard. Архів оригіналу за 22 листопада 2020. Процитовано 16 грудня 2017.
  26. а б The 100 Greatest K-Pop Songs of the 2010s: Staff List. Billboard. 25 листопада 2019. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 27 листопада 2019.
  27. Melon 2010년대 국내종합 연대차트 [Top 100 Songs of Past Decade] (кор.). Melon. Архів оригіналу за 1 грудня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  28. The 25 Best Red Velvet Songs: Critic's Picks. Billboard (амер.). 31 липня 2019. Процитовано 4 жовтня 2022.
  29. Assis, Tássia (22 березня 2022). Every Red Velvet song ranked in order of greatness. NME (брит.). Процитовано 4 жовтня 2022.
  30. а б The 100 Greatest Songs in the History of Korean Pop Music. Rolling Stone (амер.). 20 липня 2023. Процитовано 20 липня 2023.
  31. Tucci, Sherry (10 серпня 2017). Best K-Pop 2017: The Absolute Best Stuff Out There. The Daily Dot. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 23 грудня 2020.
  32. Top 100 K-pop songs of all time revealed. Manila Bulletin. 29 серпня 2021. Процитовано 12 жовтня 2021.
  33. 레드벨벳 (Red Velvet) 『The Red Summer』. Music Y (англ.). 29 грудня 2017. Процитовано 4 жовтня 2023.
  34. Top 7 K-Pop songs of 2017. SBS PopAsia. 12 січня 2018. Архів оригіналу за 28 січня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.
  35. Jeong, Gu-won; Na, Won-young (7 січня 2018). [2017 연말결산] 필자들이 꼽은 올해의 트랙 (국내) [The Best Tracks of 2017]. Weiv (кор.). Архів оригіналу за 11 січня 2018. Процитовано 9 січня 2021.
  36. 레드벨벳 “인기가요 1위 고마워요”…5관왕 달성 후 기쁨의 인증샷 [Red Velvet's: "Thank you for Our First Win on Inkigayo", A Photo of Happiness After Five Wins]. Seoul Shinmun (кор.). 23 липня 2017. Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  37. а б 2017 Gaon Chart Music Award. Gaon Chart Music Awards. Архів оригіналу за 16 лютого 2018. Процитовано 12 травня 2020.
  38. а б 2018년 32회 수상자 리스트 [List of Winners of the 32nd Annual Awards in 2018] (кор.). Golden Disc Awards. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 23 грудня 2020.
  39. Lee, Jung-ho (28 лютого 2018). 혁오·강태구, 韓대중음악상 3관왕 달성..BTS 올해의 음악상 [HYUKOH and Kang Tae-gu Won Three Awards at the Korea Popular Music Awards, BTS Won the Music of the Year Award] (кор.). Star News. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 12 травня 2020.
  40. Herman, Tamar (1 грудня 2017). 15 Must-Watch Videos From 2017 MAMA In Hong Kong. Billboard. Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 12 травня 2020.
  41. 댄스 후보 리스트 [Dance Candidate List] (кор.). Melon. Архів оригіналу за 22 листопада 2017. Процитовано 25 лютого 2021.
  42. 2017 Mnet Asian Music Awards. Mwave. Архів оригіналу за 22 березня 2019. Процитовано 23 грудня 2020.
  43. 최우수 팝 노래 [Best Pop Song] (кор.). Korean Music Awards. Архів оригіналу за 3 березня 2018. Процитовано 23 грудня 2020.
  44. а б Ji, Min-kyung (19 липня 2017). '쇼챔피언' 레드벨벳, 1위 등극...'빨간맛' 통했다 [Red Velvet Won First Place in 'Show Champion', Red Flavor Leads]. OSEN (кор.). Архів оригіналу за 8 січня 2021. Процитовано 8 січня 2021.
  45. '엠카운트다운' 레드벨벳 '빨간 맛' 1위…엑소 '코코팝'-정용화 컴백 & KARD 데뷔 [Red Velvet's 'Red Flavor' Wins First Place in 'M Countdown', EXO 'Ko Ko Bop' - Jung Yong-hwa Comeback & KARD Debut] (кор.). Busan Ilbo. 20 липня 2017. Архів оригіналу за 8 січня 2021. Процитовано 8 січня 2021.
  46. Cho, Hye-ryeon (21 липня 2017). 여름요정 레드벨벳, '뮤직뱅크' 1위…엑소+정용화 컴백 [Red Velvet, The Summer Fairies Won First Place on Music Bank, EXO and Jung Yong-hwa Comeback]. TV Report (кор.). Архів оригіналу за 12 серпня 2017. Процитовано 29 грудня 2020.
  47. '음악중심' 레드벨벳 '빨간 맛' 1위…엑소 '코코밤'-정용화 '여자여자해' 컴백 [Red Velvet's 'Red Flavor' Wins First Place in 'Show! Music Core', EXO's 'Ko Ko Bop' and Jung Yong-hwa 'That Girl' Comeback] (кор.). Busan Ilbo. 22 липня 2017. Архів оригіналу за 29 грудня 2020. Процитовано 29 грудня 2020.
  48. Hwang, Seung-bin (23 липня 2017). '인기가요' 레드벨벳 1위로 5관광 "여름이니까 빨간 맛" [Red Velvet's Fifth First Place in 'Inkigayo', "Because, it's summer Red Flavor."]. Maeil Business Newspaper (кор.). Архів оригіналу за 8 січня 2021. Процитовано 8 січня 2021.
  49. Ko, Kyu-dae (9 липня 2017). 레드벨벳 ‘빨간 맛’ 7개 음원 챠트 1위 컴백 [Red Velvet Tops Seven Korean Digital Music Charts with 'Red Flavor' Comeback]. Edaily (кор.). Архів оригіналу за 18 вересня 2017. Процитовано 20 лютого 2021.
  50. а б 2017년 28주차 Digital Chart [2017, Week 28 Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 15 листопада 2020. Процитовано 8 січня 2021.
  51. а б GAON′s 관찰노트 [Gaon's Observation Notes] (кор.). Gaon Music Chart. 11 вересня 2018. Архів оригіналу за 12 вересня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  52. 2017년 28주차 Streaming Chart [2017, Week 28 Streaming Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 1 травня 2020.
  53. 2017년 31주차 Streaming Chart [2017, Week 31 Streaming Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 21 лютого 2021.
  54. а б 2017년 Digital Chart [2017 Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 16 грудня 2020. Процитовано 27 січня 2018.
  55. 빨간 맛 – 2017년 구분 Digital Chart [Red Flavor – 2017 Division Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 20 лютого 2021. Процитовано 20 лютого 2021.
  56. 빨간 맛 – 2018년 구분 Digital Chart [Red Flavor – 2018 Division Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 20 лютого 2021. Процитовано 20 лютого 2021.
  57. 2019년 20주차 Digital Chart [2019, Week 20 Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 7 липня 2019. Процитовано 20 лютого 2021.
  58. 2019년 35주차 Digital Chart [2019, Week 35 Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 15 вересня 2019. Процитовано 20 лютого 2021.
  59. а б Billboard K-Pop Hot 100 – The Week of July 17 – 23, 2017. Billboard Korea. Архів оригіналу за 14 грудня 2017. Процитовано 9 січня 2021.
  60. Chart History: Red Velvet – Billboard K-Pop 100. Billboard. Архів оригіналу за 3 січня 2020. Процитовано 20 лютого 2021.
  61. а б 2018년 Digital Chart [2018 Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 8 грудня 2020. Процитовано 27 січня 2019.
  62. а б World Digital Song Sales – The Week of July 29, 2017. Billboard. Архів оригіналу за 7 серпня 2019. Процитовано 9 січня 2021.
  63. Chart History: Red Velvet – World Digital Song Sales. Billboard. Архів оригіналу за 3 січня 2020. Процитовано 20 лютого 2021.
  64. а б BillboardPH Hot 100 – July 31. Billboard Philippines. Архів оригіналу за 31 липня 2017. Процитовано 8 січня 2021.
  65. Japan Hot 100 Chart – The Week of July 29, 2017. Billboard Japan. Архів оригіналу за 29 липня 2017. Процитовано 4 грудня 2017.
  66. а б Chart History: Red Velvet – Japan Hot 100. Billboard. Архів оригіналу за 3 січня 2020. Процитовано 20 лютого 2021.
  67. Red Velvet 레드벨벳 '빨간 맛 (Red Flavor)' MV Teaser [Red Velvet 'Red Flavor' MV Teaser] (YouTube) (кор.). SMTOWN. Процитовано 21 лютого 2021.
  68. Jung, Byung-keun (16 листопада 2017). 레드벨벳 "빨간맛' 성공, 부담되지만 자신감 생겨" [Red Velvet's "'Red Flavor' Success, Burdened but Confident"]. Joy News 24 (кор.). Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  69. Red Velvet 'Power Up' Dance Practice Behind the Scenes with Kyle Hanagami (YouTube). Red Velvet. 30 серпня 2018.
  70. а б (2017) Album notes for The Red Summer, Credits. South Korea: SM Entertainment, Genie Music.
  71. '해투' 레드벨벳 "'빨간맛', 이수만이 공 들인 곡" ['Happy Together' Red Velvet, "'Red Flavor', the Song that Lee Soo-man Worked on"]. Star News (кор.). 15 вересня 2017. Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 25 лютого 2021.
  72. 레드벨벳 '빨간 맛' MV에 담긴 '뭉클한' 비밀 [Red Velvet's 'Red Flavor' MV has a 'Humpy' Secret]. JoongAng Ilbo (кор.). 10 липня 2017. Архів оригіналу за 16 квітня 2018. Процитовано 23 лютого 2021.
  73. Ko, Myung-jin (11 липня 2017). 레드벨벳, 신곡 '빨간 맛' MV에 수화가 등장? [Sign Language Appears in Red Velvet's New Song 'Red Flavor' Music Video?]. Money Today (кор.). Архів оригіналу за 23 лютого 2021. Процитовано 23 лютого 2021.
  74. Yoon, Sang-geun (24 лютого 2021). 美 퓨즈TV "레드벨벳 신곡 '빨간 맛', 요정 같은 트랙" [Fuse TV "Red Velvet's New Song 'Red Flavor', Fairy-like Track"]. Star News (кор.). Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  75. Yoon, Joon-pil (12 липня 2017). 美 퓨즈TV, 레드벨벳 집중 조명...'보는 맛'도 잡은 '빨간 맛' [Fuse TV, Red Velvet's Highlights, 'Red Flavor' that Caught the 'Viewing Taste']. Ten Asia (кор.). Архів оригіналу за 27 вересня 2017. Процитовано 15 листопада 2017.
  76. 결산 2017 : 베스트 뮤직비디오 [2017 Best Music Videos]. Idology (кор.). 1 квітня 2018. Архів оригіналу за 4 квітня 2018. Процитовано 9 січня 2021.
  77. Hicap, Jonathan (8 грудня 2017). 2017's Top K-Pop Music Videos on YouTube in Korea Revealed. Manila Bulletin. Архів оригіналу за 11 липня 2018. Процитовано 9 грудня 2017.
  78. Kang, Kyung-joo (11 вересня 2018). "대단해!"…레드벨벳, 피카부·빨간 맛 MV 유튜브 1억뷰 돌파 ["Amazing!", Red Velvet's Peek-A-Boo and Red Flavor Music Video on YouTube Hits 100 Million Views]. Korea Economic Daily (кор.). Архів оригіналу за 19 лютого 2021. Процитовано 19 лютого 2021.
  79. Red Velvet 레드벨벳 '빨간 맛 (Red Flavor)' MV (укр.), процитовано 14 квітня 2024
  80. Yang, Ji-yeon (2 липня 2017). 레드벨벳, SM타운 콘서트서 신곡 '빨간 맛' 최초 공개···조이 티저 오픈 [Red Velvet Releases New Song 'Red Flavor' at SMTOWN Concert for the First Time, Joy Teaser Released]. Seoul Economic Daily (кор.). Naver. Архів оригіналу за 22 грудня 2020. Процитовано 10 листопада 2017.
  81. Cho, Yoon-sun (9 липня 2017). 이효리, '인기가요'로 음방 피날레…레드벨벳 신곡 첫 공개 [Lee Hyo-ri, Music Show Finale with 'Inkigayo', Red Velvet's First New Song]. Sports Chosun (кор.). Архів оригіналу за 9 липня 2018. Процитовано 10 листопада 2017.
  82. Yoon, Sang-geun (10 липня 2017). 레드벨벳 '레드 서머' 해외 16개國 K팝 차트 1위 '통했다' [Red Velvet's 'Red Summer' Topped 16 K-Pop Charts Overseas 'It worked']. Star News (кор.). Архів оригіналу за 24 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  83. Ji, Seung-hoon (20 серпня 2017). 레드벨벳, 달콤했던 3일간의 '빨간 맛' 콘서트 [Red Velvet's Sweet Three-Day 'Red Flavor' Concert]. YTN (кор.). Архів оригіналу за 3 лютого 2021. Процитовано 3 лютого 2021.
  84. Jeon, Won (6 листопада 2017). "열도도 빨간맛"…레드벨벳, 日 첫 쇼케이스로 본격 진출 활동 ["The Heat is Red too", Red Velvet's First Showcase in Japan]. Xsports News (кор.). Naver. Архів оригіналу за 13 липня 2020. Процитовано 10 листопада 2017.
  85. Lee, Mi-young (8 липня 2017). 'SM타운' 레드벨벳, 신곡 '빨간 맛' 무대…상큼 터졌다 ['SMTOWN' Red Velvet's New Song 'Red Flavor' Stage, It's Fresh]. Joy News 24 (кор.). Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  86. [2017 MAMA in Hong Kong] Red Velvet/NCT 127&Hitchhiker_Peek-A-Boo + Red Flavor + $10 (YouTube) (кор.). Mnet K-POP. 1 грудня 2017. Процитовано 22 грудня 2020.
  87. 아이린 #빨간맛 무대에서 빵 터진 사연은? 당연히 모든 300 레베럽 때문☆ 300 X2 190621 EP.8 [Why Did Irene Burst Into Laughter on the #RedFlavor Stage?] (YouTube) (кор.). tvN. 23 червня 2019. Архів оригіналу за 1 грудня 2017.
  88. Rapir, Jessica (2 квітня 2018). Red Velvet's Joy Absence in North Korea's 'Spring is Coming' Concert Explained, Netizens Slam Joy for Missing The Historic Event. Korea Portal. Архів оригіналу за 3 травня 2018. Процитовано 20 лютого 2021.
  89. Noack, Rick (2 квітня 2018). Kim Jong Un applauds South Korean pop stars in newest sign of diplomatic warming. Washington Post (англ.). ISSN 0190-8286. Процитовано 19 грудня 2018.
  90. Kim Jong Un 'claps along to K-pop' at North Korea concert. Sky News (англ.). Процитовано 19 грудня 2018.
  91. 레드벨벳, 평양서 '빨간맛' '배드 보이' 부른다 (кор.). Naver. 26 березня 2018. Процитовано 19 грудня 2018.
  92. 2017년 07월 Digital Chart [July 2017 Digital Chart] (кор.). Gaon Music Chart. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 11 листопада 2017.
  93. 곡 정보 - 빨간 맛 (Red Flavor) [Song Information - Red Flavor] (кор.). Melon. 9 липня 2017. Архів оригіналу за 12 липня 2017. Процитовано 16 січня 2021.
  94. Red Flavor (яп.). Line Music. 4 липня 2018. Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 16 січня 2021.
  95. Ko, Seung-hee (21 липня 2020). SM·서울시향 '빨간 맛' 터졌다…"장르 경계 무의미" [SM and Seoul Philharmonic Orchestra's 'Red Flavor' Unraveled, "The boundaries among genres are meaningless."]. The Herald Business (кор.). Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 16 січня 2021.
  96. Lee, Seung-hoon (17 липня 2020). "내 맘대로 상상해" SMx서울시향, 레드벨벳 인기 잇는다..'빨간 맛' 오케스트라 버전 재탄생 ["I'm dreaming however I want". SM x Seoul Philharmonic Orchestra, The Famous Red Velvet's Rebirth of 'Red Flavor' Orchestra Version]. OSEN (кор.). The Chosun Ilbo. Архів оригіналу за 9 січня 2021. Процитовано 5 січня 2021.
  97. 곡 정보 - 빨간 맛 (Red Flavor) (Orchestra Ver.) [Song Information - Red Flavor (Orchestra Version)] (кор.). Melon. 17 липня 2020. Архів оригіналу за 5 березня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  98. а б 앨범 정보 - 빨간 맛 (Red Flavor) (Orchestra Ver.) [Album Information - Red Flavor (Orchestra Version)] (кор.). Melon. 17 липня 2020. Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 16 січня 2021.
  99. 빨간 맛 Red Flavor (Orchestra Version). Tidal. 17 липня 2020. Архів оригіналу за 16 січня 2021. Процитовано 16 січня 2021.