БоА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з BoA)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
БоА
кор. 권보아
трад. китайська: 寶兒
Основна інформація
Повне ім'я кор. 권보아
трад. китайська: 權珤雅
Дата народження 5 листопада 1986(1986-11-05) (37 років)
Місце народження Курі[d], Кьонгі, Південна Корея
Роки активності 2000 — тепер. час
Громадянство Південна Корея
Професії співачка, кіноакторка, акторка, авторка-виконавиця, студійна виконавиця
Освіта Korea Kent Foreign Schoold
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d]
Мова корейська
Жанри поп і K-pop
Лейбли Avex Trax і SM Entertainment
Нагороди
boa.iple.com[1]]
CMNS: Файли у Вікісховищі

Квон БоА (англ. Kwon Bo-Ah, кор. 권보아, яп. クォン·ボア , нар. 5 листопада 1986[2]) — південнокорейська співачка, відома в Південній Кореї і в Японії. Названа «Королевою K-pop», БоА була визнана однією з найуспішніших і найвпливовіших корейських артисток протягом усієї своєї кар'єри[3][4][5].

З моменту свого дебюту у серпні 2000 року БоА випустила дев'ятнадцять студійних альбомів, у тому числі дев'ять корейською, дев'ять японською і один англійською мовами. На телебаченні вона виступила в якості судді на реаліті-шоу K-pop Star (2011—2013), у якості актриси в телевізійній драмі «На цьому тижні у моєї дружини роман» (2016) і в якості ведучої другого сезону Produce 101 (2017).

Багатомовні навички БоА (вона говорить на японській і англійській мовах рівнозначно з корейською і пише пісні мандаринською мовою)[6]. сприяли її комерційному успіху у всій Східній Азії. Випустивши свій дебютний японський студійний альбом Listen to My Heart (2002), BoA стала першою корейською поп-зіркою, яка пробилася в Японії після падіння бар'єрів, що обмежують імпорт і експорт розваг між країнами з кінця Другої світової війни[7]. Вона — єдина іноземна артистка, що продала три альбоми тиражом понад мільйон копій у Японії, і одна з трьох артистів, які з моменту свого дебюту мають шість послідовних студійних альбомів номер один у чартах Oricon, інші — Аюмі Хамасакі і Коду Куми.

Творчість співачки[ред. | ред. код]

У творчості співачки простежується значний вплив таких представниць західної хіп-хоп — і R & B сцени, як Неллі і Джанет Джексон, і багато пісень БоА також не виходять далеко за стандарти та рамки цих двох жанрів. Авторство текстів і музики, як правило, належить самій співачці[8]. Вперше виконавиця почала складати тексти сама до альбому Listen to My Heart, до якого вона частково написала текст пісні «Nothing's Gonna Change».

БоА говорить японською і англійською, поряд зі своєю рідною корейською, і записувала пісні мандаринською[9], діалекті китайської[10], що призвело до комерційного успіху в Південній Кореї і Японії, до загальної популярності та слави по всій Азії. Вона — одна зі всього-на-всього двох НЕ-японських вихідців із Азії, на рахунку яких мільйонні продажі альбомів у Японії, і одна з двох артистів, що мають шість альбомів, які займали перше місце чартів Oricon[11]. З моменту свого дебюту у серпні 2000 року БоА випустила дев'ятнадцять студійних альбомів, у тому числі дев'ять корейською, дев'ять японською і один англійською мовами.

Біографія[ред. | ред. код]

Дебют і початок кар'єри[ред. | ред. код]

Квон БоА народилася 5 листопада 1986 року у Кьонгі, Південна Корея. У 1998 році БоА супроводжувала свого брата на прослуховування в SM Entertainment. Але замість нього SM Entertainment запропонували контракт БоА. Два роки дівчина удосконалювала свою майстерність і готувалася до дебюту[7]. 2000 року, у віці 13 років, БоА дебютувала на музичній сцені. 25 серпня 2000 року відбувся реліз дебютного синглу виконавиці під назвою «ID; Peace B». Альбом був дуже успішним. Увійшов до Top 10 of the South Korean charts і було продано 156 000 його копій. У тому ж році дівчина підписує контракт з Avex Trax і починає підготовку до дебюту у Японії. На початку 2001 року БоА випускає перший мініальбом Do not Start Now.

Дівчина не закінчила навчання у школі через підготовку до японського дебюту. Батьки БоА були проти кар'єри співачки, але поступилися бажанням дочки, підтримавши її. Після релізу корейського мініальбому, вона випускає дебютний японський сингл, яким стала перевидана версія «ID; Peace B». 13 березня 2002 року БоА випустила перший японський мініальбом під назвою Listen to my heart. До цього альбому БоА вперше склала пісню сама, презентуючи себе не тільки як виконавицю, але і як композиторку[12].

2000—2003[ред. | ред. код]

У кінці 2003 року БоА взяла нетривалу перерву в японській діяльності і повернулася на корейську музичну сцену з другим мініальбомом Miracle. У квітні 2004 року виконавиця випустила четвертий корейський альбом My Name. В альбом увійшли два треки, виконані китайською мовою.

До 2004 року дівчина вперто займалася просуванням у Японії. Випустивши три альбоми і п'ять синглів, БоА провела тур «Live Concert Tour 2004: Love & Honesty» на підтримку останнього альбому.

У період 2006—2008 року співачка знову робить акцент на діяльності в Японії. У лютому 2006 року БоА випустила новий японський альбом «Outgrow», а в середині того ж року відбувся реліз корейської версії синглу «Key of Heart»[13]. З кінця вересня по кінець жовтня БоА провела другий японський тур під назвою «Zepp tour, B0A The Live». На початку 2007 року БоА випустила свій п'ятий студійний альбом для японського ринку «Made in Twenty (20)», на підтримку якого виконавиця проводить ще один тур по Японії. 2008 року дівчина випускає шостий студійний альбом «The Face». З цього часу БоА носить неофіційне прізвисько в музичній індустрії — «Королева к-попа».

2004—2008: Дебют у США[ред. | ред. код]

БoA в 2009 році

У 2008 році БоА дебютувала на американській музичній сцені на лейблі SM Entertainment USA[14]. 21 жовтня вийшов кліп на дебютний американський сингл «Eat You Up». 11 листопада відбувся реліз самого синглу. 17 березня 2009 вийшов перший американський альбом виконавиці під однойменною назвою BoA. 18 березня дівчина презентувала збірний альбом BEST & USA, до якого увійшли японський і американські треки. До середини 2009 року БоА займалася промоцією в Америці і паралельно покращувала навички володіння англійською мовою.

У жовтні 2009 року виконавиця повертається до Японії з новим синглом «Bump Bump!». Випустивши ще один сингл «Mamoritai: White Wishes», БоА проводить великий різдвяний концерт. У лютому 2010 року виконавиця випускає сьомий японський альбом IDENTITY.

До десятої річниці з моменту дебюту БоА повертається на корейську сцену з шостим альбом Hurricane Venus. Після промоушена виконавиця знову їде до США. 2011 року БоА зіграла головну роль у танцювальному американському фільмі «COBU 3D».

За свою діяльність у період 2000—2011 роки дівчина випустила дев'ять корейських альбомів (включаючи міні-альбоми), один американський, сім японських, два ремікс-альбоми і три спеціальних альбоми, в які увійшли кращі треки виконавиці різними мовами.

2008—2012[ред. | ред. код]

У 2012 році, через більш ніж два роки відсутності, БоА повертається на корейську музичну сцену з сьомим студійним альбомом. Only One містить дев'ять треків, на два з яких виконавиця представила барвисті кліпи. Займаючись промоцією треку «Only One», БоА виступала з кращими танцюристами SM Entertainment .

17 — 26 січня 2013 року БоА провела перші великі сольні концерти в Сеулі. Концерти пройшли під назвою «BoA Special Live 2013 — Here I Am». Під час цих концертів виконавиця представила новий трек «Disturbance» і 28 січня вийшов офіційний сингл на цей трек.

Також співачка знялася у головній ролі у фільмі «Зроби свій крок 3D».[15]

У травні 2014 Avex Trax оголосив, що БоА випустить свій 37-японський сингл «Masayume Chasing». Він вийшов 23 липня 2014 року. Сингл також використовувався як заставка для аніме Fairy Tail, ставши треком початкових титрів в одній з арок серіалу (серії 176—188).[16]

2013—2015: Виробництво музики, телевізійні ролі і 15-ний ювілей[ред. | ред. код]

БоА в якості посла Глобальної кампанії Benetton S / S у березні 2013 року

БоА запустила свій перший тур по Кореї BoA Special Live 2013: «Here I Am» в Олімпійському залі[17][18] і випустили пісню «Disturbance», яку вона написала і склала, щоб відзначити свій перший концертний тур у Південній Кореї[19]. У вересні 2013 року БоА зіграла головну роль у двухсерійній драмі «Очікування любові» разом з Чхве Даніелем і Лім Сіваном. Це була її перша повна роль у драмі, після низки епізодичних ролей[20]. Вона отримала схвальний відгук за свою акторську гру[21]. БоА також брала участь у фестивалі пісні «Infinity Challenge» два рази в рік і була в парі з Leessang, з двома співпродюсерами пісні «GAB»[22]. У березні 2014 року БоА була призначена креативною директоркою SM Entertainment разом із лейблом Kangta; вона була призначена відповідальною за психічний стан артистів, які дебютують у молодому віці[23].

Сингли для восьмого японського альбому БоА, Who's Back? (вересень 2014 року)[24][25], вийшли за чотири роки до виходу альбому: «Woo Weekend» і «I See Me» в 2010 році, «Milestone» в 2011 році, «Only One», «Tail of Hope» і «Message / Call My Name» в 2013 році[26], і «Shout It Out»[27][28] і «Masayume Chasing» у 2014 році[29]. Щоб просувати альбом, вона вирушила в тур «BoA Live Tour 2014 „Who's Back?“» у вересні, її перший тур по Японії за чотири роки[30]. Після завершення туру БоА знялася у своєму першому корейському фільмі «Великий матч» разом із Лі Чон Чже і Шин Ха Гюн, 3 грудня 2014 року вийшов японський сингл «Fly»[31].

Її восьмий корейський альбом Kiss My Lips вийшов у травні 2015 року[32], став її першим повністю самостійно написаним альбомом у співпраці з американськими продюсерами The Underdogs and Stereotypes[33][34]. Сингл «Who Are You» (feat. Gaeko) вийшов до релізу альбому разом із супроводжувальним музичним відео, у якому Сехун з EXO виступав у ролі головного героя[35]. Інша частина альбому була представлена 12 травня разом з офіційним музичним кліпом однойменного заголовного треку. Billboard назвав співачку багатообіцяючою авторкою пісень, попри моменти музичної млявості[36].

У липні вона провела BoA Special Live 2015: «Nowness» в ознаменування своєї 15-ї річниці. Концерт відбувся 22 серпня і 23 серпня в Центрі виконавських мистецтв Сечжон у Південній Кореї, що зробило БоА першою жінкою-артисткою, яка провела сольний концерт у цьому місці[37]. Потім був тур BoA Special Live 2015: «Nowness» у Японії, який відбувся 11 грудня 2015 року на Токійському міжнародному форумі Hall-A[38]. Її 15-річний ювілей у Японії наступного року відзначався аналогічним чином[39], включаючи випуск пісні «Lookbook» і випуск 15-річчя японського зимового хіта БоА «Meri Kuri». У складі спеціального зимового проєкту SM Entertainment, Winter Garden БоА випустила цифровий сингл під назвою «Christmas Paradise»[40].

2016 — дотепер: Музичні проєкти, телевізійна продукція і акторська майстерність[ред. | ред. код]

12 січня 2016 року БоА випустила сингл англійською мовою «Make Me Complete», який став темою для спеціальної драми «Ooku» з Ерікою Савадзірі і Ватанабе Маюв у головній ролі[41]. У червні вона співпрацювала з корейським репером Beenzino для проєкту SM Station SM Entertainment. Дует випустив сингл «No Matter What», який посів перше місце в п'яти вітчизняних чартах[42][43] БоА працювала з BeatBurger для іншого синглу SM Station під назвою «Music is Wonderful», де вона брала участь у створенні і написанні треку. З жовтня по листопад 2016 року БоА знялася в романтичній мелодрамі «На цьому тижні у моєї дружини роман», повернувшись на маленький екран через три роки[44].

Наступного року БоА стала одною із наставників 2 сезону реаліті-шоу Produce 101, яке транслювалося з 7 квітня по 16 червня.[45][46] БоА пізніше випустила ще одну пісню для SM Station, «Spring Rain», спродюсовану Кензі. У травні БоА вирушила у свій концертний тур BoA the live in Billboard Live Tour, що проходив у Токіо і Осаці[47]. Вона також випустила сингл «Camo», танцювальну пісню з сильним акцентом на басових і синтезаторних звуках, яка відрізнялася зміною звуку від її попередніх матеріалів і вироблена аутсайдерами[48]. У липні вона випустила японський сингл «Right Here, Right Everywhere» для саундтрека до драми Коханець на горищі[49]. Пізніше вона знялася у фільмі «Осіння соната» разом з Лі Хак-Чжу, зігравши смертельно хвору пацієнтку[50].

У 2018 році БоА повернулася до Японії і випустила свій дев'ятий японський альбом Watashi Konomama de Iinokana 14 лютого, а потім міні-альбом Unchained у березні. Щоб супроводжувати випуск альбому, вона приступила до туру BoA The Live 2018: Unchained Tour з 15 березня по 4 квітня. Люди, які відвідують концерти, отримали копію Unchained[51][52]. 31 січня вона випустила сингл «Nega Dola», який пізніше увійшов до першого міні-альбому One Shot, Two Shot . Альбом вийшов 20 лютого, разом із його провідним синглом і музичним кліпом пісні[53]. 24 жовтня вона випустила свій дев'ятий корейський альбом Women з однойменним синглом[54].

4 червня 2019 року вона випустила сингл «Feedback», у якому брав участь репер Nucksal, одночасно з музичним відео пісні[55]. БоА розпочала свій тур #Mood Tour, який складався з шести концертів у Японії і двох концертів у Сеулі з вересня по жовтень[56][57]. 23 жовтня вона випустила новий японський сингл «Wishing Well», який уже раніше виконала в турі[58]. 11 грудня вона випустила свій другий мініальбом Starry Night[59].

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія БоА

Корейська дискографія

Японська дискографія

Англійська дискографія

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2006 Лісова братва Хізер, оппосум (озвучка) Корейська і японська версії дубляжу
2012 «Я» в ролі самої себе Документальний фільм [60]
2014 «Зроби свій крок 3D» Айя Голлівудський фільм; Головна роль [61]
«Витівки Венери» Сон Бом Сік (камео) Корейський фільм
«Великий матч» Су Кюн Корейський фільм [62]
2015 «SMTOWN THE STAGE» в ролі самої себе Документальний фільм [63]
2017 «Осіння соната» Су Рюн Корейський фільм

Телесеріали[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Телеканал Нотатки Прим.
2010 «Афіна: Богиня війни» У ролі самої себе SBS епізоди 7-8 [64]
2013 «В очікуванні кохання» Джу Ю KBS Спеціальна дорама; Головна роль
2016 «На цьому тижні у моєї дружини роман» Квон Бо Ян JTBC Головна роль

Розважальні шоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Телеканал Нотатки Прим.
2011-2012 K-pop Зірка 1 сезон SBS Суддя від SM Entertainment [65]
2012-2013 K-pop Зірка 2 сезон [66]
2017 Produce 101 Mnet MC (представник національного продюсера) [67]
2018 Ключове слово #BoA tvN Грає саму себе [68]
Щоденник їжі tvN Основний акторський склад [69]
Майстер у будинку SBS Грає саму себе [70]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.avexnet.or.jp/boa/ [Архівовано 24 жовтня 2004 у Wayback Machine.] (Official Japanese website)
    http://www.boaamerica.com [Архівовано 2008-11-20 у Wayback Machine.] (Official American website)
  2. BoA's profile. SM Entertainment. Архів оригіналу за 12 січня 2008. Процитовано 21 січня 2009. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=unknown-host (довідка)
  3. BoA – "Game", MTV, 3 вересня 2010, архів оригіналу за 10 листопада 2010, процитовано 18 квітня 2011, The queen of K-Pop made her highly, highly anticipated comeback to Korea for the first time in five years with her 9th studio album, Hurricane Venus
  4. {{{Заголовок}}}. — Korean Culture and Information Service South Korea, 2011. — ISBN 9788973751648.
  5. K-pop queen BoA returns to music. The Korea Herald. 27 липня 2012. Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  6. Lee, Dan (30 травня 2003). BoA. Japan Today. G Plus Media. Архів оригіналу (PDF) за 14 березня 2005. Процитовано 20 листопада 2008.
  7. а б Poole, Robert Michael (20 березня 2009). No constrictions on BoA's ambitions (англ.). The Japan Times. Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 20 липня 2019.
  8. BoA TalkAsia Transcript. CNN. 15 грудня 2006. Архів оригіналу за 27 лютого 2012. Процитовано 21 січня 2009.
  9. Lee, Dan (30 травня 2003). BoA. Japan Today. G Plus Media. Архів оригіналу (PDF) за 14 березня 2005. Процитовано 20 листопада 2008.
  10. Lee, Dan (30 травня 2003). BoA. Japan Today. G Plus Media. Архів оригіналу (PDF) за 24 травня 2003. Процитовано 20 листопада 2008.
  11. BoA Takes Sole Possession of 2nd Place of All Time. Brother and Sister of the Jackson Family Reach the Top 10 Together (яп.). Oricon. 4 березня 2008. Архів оригіналу за December 30, 2021-12-30. Процитовано 28 серпня 2023.
  12. BoA's profile. SM Entertainment. Архів оригіналу за 27 травня 2009. Процитовано 9 жовтня 2008.
  13. 'BoA Boss' Jewelry Brand Announced. Dong-a Ilbo (кор.). Yahoo! Korea. Agence France-Presse. 24 березня 2008. Архів оригіналу за 16 грудня 2008. Процитовано 21 листопада 2008.
  14. BoA Plans Debut in US. The Korea Times. Hankook Ilbo. 2 вересня 2008. Архів оригіналу за 17 вересня 2008. Процитовано 2 вересня 2008.
  15. Kang, Inkoo (17 квітня 2014). Review: Korean pop music steps up in 'Make Your Move'. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 29 квітня 2014.
  16. BoA's 1st U.S. Album to Release March 17 (кор.). Newsen. 27 січня 2009. Архів оригіналу за 3 квітня 2009. Процитовано 7 лютого 2009.
  17. BoA to Hold First Exclusive Concert in Korea. enewsWorld. 11 грудня 2012. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  18. BoA Adds Concert Date Due to Heavy Demand. enewsWorld. 24 грудня 2012. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  19. BoA to Release New Self-Composed Single in Late January. enewsWorld. 24 січня 2013. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  20. BoA to Land on the Small Screen with KBS Pilot Drama. enewsWorld. 19 липня 2013. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  21. Viewers Praise BoA on her Acting on 'Looking Forward to Romance'. enewsWorld. 12 вересня 2013. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  22. G-Dragon, BoA, Primary, Yoo Hee Yeol to Appear on 'Infinity Challenge Song Festival'. enewsWorld. 4 вересня 2013. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  23. Hong, Young-joon (25 березня 2018). [TV컷Q]'집사부일체' 보아 "강타 김민종 등 SM 이사마다 역할 다르다" 하는 일은? [In "Master in the House", BoA says, "Each SM Director Has Different Roles"]. SportsQ (Korean) . Архів оригіналу за 7 січня 2021. Процитовано 20 червня 2019.
  24. BoA 約4年半ぶりNEW ALBUM「タイトル未定」今夏リリース決定!! (яп.). 19 травня 2014. Архів оригіналу за 7 серпня 2014. Процитовано 15 березня 2020.
  25. BoA 8th ALBUM「WHO'S BACK?」2014.09.03(水)リリース決定!! (яп.). 10 липня 2014. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 15 березня 2020.
  26. BoA to Release Ballad Single in Japan in October. enewsWorld. 28 серпня 2013. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  27. BoA OFFICIAL WEBSITE. BoA OFFICIAL WEBSITE. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 11 жовтня 2015.
  28. BoA OFFICIAL WEBSITE. BoA OFFICIAL WEBSITE. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 11 жовтня 2015.
  29. BoA NEW SINGLE「MASAYUME CHASING」2014.7.23リリース決定!!. 9 травня 2014. Архів оригіналу за 7 серпня 2014. Процитовано 15 березня 2020.
  30. BoA OFFICIAL WEBSITE. BoA OFFICIAL WEBSITE. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 11 жовтня 2015.
  31. BoA 2014/12/3発売 NEW SINGLE「FLY」リリース決定!! (яп.). Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 13 жовтня 2017.
  32. '15주년' 보아, 5월12일 정규8집 전격 컴백..전곡 작사·작곡 - 스타뉴스. Star News (кор.). 30 квітня 2015. Архів оригіналу за 5 січня 2016. Процитовано 11 жовтня 2015.
  33. BoA unveils complete track list for her upcoming album. Kpop Herald. 10 травня 2015. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  34. BoA reveals feminine side in 'Kiss My Lips'. Kpop Herald. 13 травня 2015. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  35. BoA puts out music video of 'Who Are You'. Kpop Herald. 6 травня 2015. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  36. BoA Makes a Stylish Return to Her K-Pop Throne on 'Kiss My Lips': Track-by-Track Review. Billboard. 11 травня 2015. Архів оригіналу за 12 червня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  37. BoA to mark 15 years with concert at Sejong Center. Kpop Herald. 25 червня 2015. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  38. BoA OFFICIAL WEBSITE. BoA OFFICIAL WEBSITE. Архів оригіналу за 27 вересня 2015. Процитовано 18 березня 2016.
  39. BoA celebrates 15 years of Japan debut with fans. Kpop Herald. 31 травня 2016. Архів оригіналу за 16 грудня 2019. Процитовано 15 березня 2020.
  40. BoA′s Winter Single ′Christmas Paradise′ to Drop on December 22. enewsWorld. 18 грудня 2015. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 16 грудня 2019.
  41. BoA Provides English Theme Song for LGBT-Themed Japanese TV Drama. PopCrush. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 18 березня 2016.
  42. BoA and Beenzino to release new song. Kpop Herald. 16 червня 2016. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  43. BoA and Beenzino's 'No Matter What' tops charts. Kpop Herald. 17 червня 2016. Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  44. BoA and BeatBurger to Release Next ′STATION′ Track. enewsWorld. 19 жовтня 2016. Архів оригіналу за 13 жовтня 2017. Процитовано 15 квітня 2019.
  45. 보아, 장근석 마이크 이어 받았다…'프로듀스101 시즌2' MC 출연 확정 (кор.). Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 28 червня 2017.
  46. BoA to emcee 'Produce 101' season 2. Kpop Herald. 23 лютого 2017. Архів оригіналу за 7 жовтня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  47. BoA to tour Tokyo and Osaka. Kpop Herald. 16 лютого 2017. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  48. BoA to 'transform' in 'CAMO' project. Kpop Herald. 26 червня 2017. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  49. BOA RETURNS WITH 'RIGHT HERE, RIGHT EVERYWHERE,' A BALLAD FOR A JAPANESE DRAMA. Pop Crush. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 13 жовтня 2017.
  50. BoA plays withering young lover in her 1st solo lead role. Kpop Herald. 12 жовтня 2017. Архів оригіналу за 4 серпня 2021. Процитовано 15 березня 2020.
  51. BoA THE LIVE 2018 ~Unchained~』 開催&9th アルバム「私このままでいいのかな」リリース決定!. Avex. 17 листопада 2017. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  52. NEW ALBUM「私このままでいいのかな」アーティスト写真解禁!. Avex. 14 грудня 2017. Архів оригіналу за 10 серпня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  53. Herman, Tamar (20 лютого 2018). BoA Lets Loose In Electro-Swing Single 'One Shot, Two Shot'. Billboard. Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 19 червня 2019.
  54. Herman, Tamar (24 жовтня 2018). BoA Releases Female-Focused 'Woman' Music Video: Watch. Billboard. Архів оригіналу за 24 червня 2019. Процитовано 24 жовтня 2018.
  55. Herman, Tamar (4 червня 2019). BoA Asks for 'Feedback' in New Music Video: Watch. Billboard. Архів оригіналу за 13 червня 2019. Процитовано 9 червня 2019.
  56. BoA、全国ホールツアー初日に新曲&過去の名曲を惜しみなく披露 [BoA unveils new songs and performs the classics on the first day of her national hall tour]. Billboard Japan (яп.). 24 вересня 2019. Архів оригіналу за 31 грудня 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  57. 보아, 단독콘서트 10월 26-27일 양일간 개최‥17일 팬클럽 선예매[공식]. Naver (кор.). 2 вересня 2019. Архів оригіналу за 2 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  58. BoA、夢の中で出会った“君”への想いを歌う新曲リリース. Barks (яп.). 18 жовтня 2019. Архів оригіналу за 20 травня 2020. Процитовано 3 листопада 2019.
  59. 보아가 온다, 새 미니앨범 ‘Starry Night’ 12월 11일 발매(공식). Newsen (кор.). 4 грудня 2019. Архів оригіналу за 15 серпня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  60. Documentary Shows Top K-Pop Singers Behind the Scenes. The Chosun Ilbo. Chosun Ilbo Co. 2 травня 2012. Архів оригіналу за 9 грудня 2021. Процитовано 4 травня 2012.
  61. Jackson, Julie (4 квітня 2014). BoA stars in Hollywood dance flick. Korea Herald. Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.
  62. BoA the right 'Match' for gaming film. Korea JoongAng Daily. 13 грудня 2013. Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.
  63. Lee, Edmund (24 листопада 2015). Film review: SMTown: The Stage. South China Morning Post. Архів оригіналу за 9 листопада 2021. Процитовано 8 квітня 2016.
  64. Cha, Se-rin (4 січня 2011). "그렇게 까칠하지 않아요" 아테나 보아 출연 완벽 소화 (кор.). Busan Ilbo. Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.
  65. Lee, Ji-hyun (25 серпня 2011). 보아, 'K팝스타' 심사소감? "매우 흥분된다" [BoA, what do you think of 'K-Pop Star'? "Very excited"]. Star News (кор.). Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.
  66. Kim, Young-jin (1 січня 2013). 보아 "양현석은 화환 보냈지만 박진영은 안 보냈다" 폭로 [BoA reveals, "Yang Hyun-suk sent a wreath, but Park Jin-young didn't."] (кор.). Xports News. Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021 — через Naver.
  67. Park, Hong-gyu (23 лютого 2017). 보아, 장근석 마이크 이어 받았다…'프로듀스101 시즌2' MC 출연 확정 [BoA and Jang Geun Suk took over the microphone... 'Produce 101 Season 2' MC Appearance Confirmed] (кор.). Busan Ilbo. Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 30 грудня 2021 — через Naver.
  68. Lee, Ji-seok (11 січня 2018). 보아, 컴백 앞서 첫 리얼리티 '키워드#보아' 시작 [BoA starts their first reality show 'Keyword #Boa' ahead of their comeback] (кор.). Sports Seoul. Архів оригіналу за 11 січня 2018. Процитовано 30 грудня 2021 — через Naver.
  69. Lee, Su-ji (25 травня 2018). "닭 키워 볶음탕을!" 연예인 농부 예능 성공할까? ["Raise chicken and make stir-fried soup!" Will celebrity farmer entertainment succeed?]. Newsis (кор.). Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.
  70. Kim, No-eul (26 березня 2018). '집사부일체' 보아(BoA), 일본 나고야 공연 '성료' 인증샷…'대충 찍어도 이 정도' [BoA of 'All The Butlers', Nagoya, Japan performance 'Successful' certification shot... 'This is enough to take a rough picture']. Top Star News (кор.). Архів оригіналу за 30 грудня 2021. Процитовано 30 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]