Бембіраптор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Bambiraptor)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бембіраптор
Час існування: пізній крейдяний період
72 млн років тому
Скелет бембіраптора, Музей природознавства Оксфордського університету
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Дромеозавриди (Dromaeosauridae)
Підродина: Saurornitholestinae
Рід: Бембіраптор (Bambiraptor)
Burnham et al., 2000
Bambiraptor feinbergi
Burnham et al., 2000
Посилання
Вікісховище: Bambiraptor
EOL: 4433543
Fossilworks: 68419

Бембіраптор (Bambiraptor) — рід ящеротазових динозаврів родини Дромеозавриди (Dromaeosauridae). Описано один вид — Bambiraptor feinbergi. Динозавр жив у Північній Америці у пізній крейді, близько 70-75 млн років тому. Рештки знайдені у відкладеннях алевроліту формації Two Medicine у штаті Монтана, США.

Назва[ред. | ред. код]

Родову назву Bambiraptor дано на честь Бембі — героя відомого мультфільму Діснея, завдяки свого невеликого розміру. Видова назва — на честь Майкла та Енн Фейнбергів, які викупили перший екземпляр і надали його для досліджень.

Історія[ред. | ред. код]

Перший скелет бембіраптора знайшов в 1993 році 14-річний хлопчик Вес Лінстер, який допомагав батькові у пошуках скам'янілостей. Спочатку його описали як неповнолітню особу Saurornitholestes, але у 2000 році вчені з Канзаського університету, Єльського університету та Університету Нового Орлеана віднесли його до нового роду і виду Bambiraptor feinbergi. Також у 2000 році виявлений паратип, що складається з 34 елементів скелета, які належало двом особинам. У 2004 році знайдено верхню щелепу бембіраптора.

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів бембіраптора з розмірами людини

Динозавр був менше одного метра у довжину, заввишки 35 см, вагою не більше 2 кг. Як і більшість дромеозаврид, бембіраптор мав великий кіготь на другому пальці задніх ніг. Володів відмінним зором і полював зграями.

Дослідження бембіраптора показали, що він міг зводити пальці рук в колечко. Це дозволяло йому тримати здобич в руках і підносити її до рота, як роблять деякі сучасні ссавці, наприклад гризуни та примати.

Література[ред. | ред. код]

  • D. A. Burnham, K. L. Derstler, P. J. Currie, R. T. Bakker, Z. Zhou and J. H. Ostrom. 2000. Remarkable new birdlike dinosaur (Theropoda: Maniraptora) from the Upper Cretaceous of Montana. University of Kansas Paleontological Contributions 13:1-14

Посилання[ред. | ред. код]