Clé 1: Miroh

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Clé 1: MIROH
Мініальбом
Виконавець Stray Kids
Дата випуску 25 березня 2019
Записаний 2018-2019
Жанр
Тривалість 25:23
Мова корейська
Студія звукозапису
  • Kairos Music Group LLC
  • The Vibe Studio
  • 821 Sound
  • W Sound
Лейбли
Продюсер
Хронологія Stray Kids
Попередній
←
I am YOU
(2018)
Clé 2: Yellow Wood
(2019)
Наступний
→
Сингли з Clé 1: Miroh
  1. «Miroh»
    Випущений: 25 березня 2019

Clé 1: Miroh (стилізується як Clé 1: MIROH) — мініальбом, який випустив південнокорейський гурт Stray Kids на цифрових платформах та фізичних носіях 25 березня 2019 року. Реліз цього альбому відбувся в день першої річниці гурту[1][2][3]. За березень було продано 103,201 фізичних копій[4]. 12 серпня стало відомо, що Clé 1: Miroh став платиновим[a][5].

Завдяки композиції «Miroh» Stray Kids здобули свою першу перемогу на музичному шоу M Countdown[6].

Просування[ред. | ред. код]

До релізу[ред. | ред. код]

19 лютого з'явилася інформація, що Stray Kids завершили знімання свого нового музичного відео, і хоч офіційна дата повернення була ще невідома, але джерело з JYP Entertainment повідомило, що новий реліз відбудеться у березні. 6 березня 2019 року JYP Entertainment опублікували коротке відео з датою релізу нового альбому Stray Kids. У відео був текст «Clé 1: MIROH» і також цифри «20180325» (25 березня 2018 дата дебюту Stray Kids) і «20190325» (дата релізу альбому Clé 1: MIROH)[7][8]. Також JYP Entertainment 7 березня оголосили, що в рамках Hi-Stay Tour in Korea гурт зустрінеться з фанатами у Пусані, Теджоні та Інчхоні. А 4 квітня буде проведений спеціальний захід у Сеулі[9].

11 березня 2019 року був опублікований список композицій майбутнього мініальбому, до нього увійшли сім композицій та восьма, бонусна, тільки для фізичної версії альбому. Групові, індивідуальні та командні фото тизери публікувалися щодня, з 12 по 16 березня[10]. 17 березня було опубліковане відео [INTRO «Clé 1: MIROH»], де учасники розповідали про альбом та його концепт. З 18 по 21 березня були опубліковані Unveil[b] до композицій «잠깐의 고요 (Maze of Memories)», «Boxer», «19», «Chronosaurus», «Entrance», «Mixtape#4». Відео тизери музичного відео до заголовної композиції «Miroh» вийшли 22, 23 березня. Unveil до композиції «승전가(Victory Song)» був опублікований 24 березня, у той же день було опубліковано відео зустрічі 3Racha з Пак Джин Йоном, де вони розмовляли про Clé 1: Miroh та його концепт.

Публікація списку композицій мініальбому Clé 1: Miroh Публікація двох групових тизер фото (Тип В, С)[c] Публікація індивідуальних тизер фото (Тип А, B, С)[c]: Бан Чан, Хьонджин, Ай'Ен Публікація індивідуальних тизер фото (Тип А, B, С)[c]: Лі Ноу, Фелікс, Чанбін Публікація індивідуальних тизер фото (Тип А, B, С)[c]: Уджин, Хан, Синмін Публікація командних тизер фото 4:5, 3:3:3 (Тип B, С)[c] Публікація відео [INTRO «Clé 1: MIROH»]
11 березня[11] 12 березня[12] 13 березня[13] 14 березня[14] 15 березня[15] 16 березня[16] 17 березня
Публікація Unveil[b] до композицій «잠깐의 고요 (Maze of Memories)», «Boxer» Публікація Unveil[b] до композиції «19» Публікація Unveil[b] до композиції «Chronosaurus» Публікація Unveil[b] до композицій «Entrance», «Mixtape#4» Публікація першого тизеру до заголовної композиції «Miroh» Публікація другого тизеру до заголовної композиції «Miroh» Публікація Unveil[b] до композиції «승전가(Victory Song)» Публікація відео Pre-TALK «JYP X 3RACHA»
18 березня[17] 19 березня[18] 20 березня[19] 21 березня[20] 22 березня[21] 23 березня 24 березня[22]
Реліз п'ятого мініальбому Clé 1: Miroh

Публікація музичного відео до заголовної композиції «Miroh»

25 березня[23]

Після релізу[ред. | ред. код]

Clé 1: Miroh вийшов 25 березня о 18:00 по KST і очолив чарти альбомів iTunes у таких країнах, як США, Мексика, Перу, Фінляндія, Сінгапур та ін. і увійшов до десятки найкращих ще у 32 країнах[24]. 28 березня було опубліковано відео зі знімання музичного кліпу до заголовної композиції[25].

У епізоді 4 квітня музичного шоу M Countdown, Stray Kids з композицією «Miroh» були кандидатами на перше місце разом Haeun, Yosep з композицією «Girlfriend». Зрештою, Stray Kids здобули перемогу, набравши 5,870 балів, що стало їх першою перемогою в музичному шоу з моменту їх дебюту в березні минулого року[6].

На YouTube каналі Stray Kids 5 квітня вийшло відео до композиції «Boxer Street Ver.», зняте самими учасниками у парку Сіднея, Австралія. 12 квітня було опубліковане закадрове відео знімання «Boxer», а 26 квітня було опубліковано «Boxer Special Video»[26].

8 квітня вийшло перформанс відео до композиції «승전가 (Victory Song)»[27]. Відео до композицій «19» та «Chronosaurus» вийшли 11 та 15 квітня, відповідно[28][29]. А 19 квітня Stray Kids опублікували Street Ver. до композиції «Mixtape#4», яке було також зняте у Сіднеї, Австралія[30].

Альбом Clé 1: Miroh був обраний MTV «одним з 10 найкращих альбомів 2019 року»[31][32][33].

Про альбом[ред. | ред. код]

В ері I am… вони не змогли знайти відповіді на всі запитання, тому Stray Kids вибираються з District 9 і направляються у нове місце. Якщо ера I am… — це історія про те, ким вони є насправді, то серія Clé – це про подорож до нового і розповідь про те, як вони збираються виживати в новому місці. District 9 — наповнений лише агресією і шаленим бажанням вийти із клітки, перестати бути частиною системи. Clé 1: Miroh — це розповідь про те, що Stray Kids залишаючи позаду District 9, відкривають двері в нове місце («clé» в перекладі з французької — укр. «ключ»). Місце яке виявилось за відкритими дверима отримало назву «Miroh» в перекладі з кор. на латиниці «miro» означає «лабіринт», але через те, що вони поки знаходяться в середині, цей лабіринт, в залежності від їхніх рішень і дій, міг стати для них як раєм (англ. «heaven») так і пеклом (англ. «hell»), саме тому до слова «miro» була додана літера «Н», так альбом і заголовна композиція отримали свою назву «Miroh»[34][35][36].

Clé 1: Miroh є першим мініальбомом серії Clé.

«Entrance» (укр. «вхід», «вихід») — якщо прислухатись, то можна почути звуки барабанів Конґа. І може так здаватись, що атмосфера більше нагадує джунглі, аніж місто. Це є порівнянням, що цей світ є так само небезпечним як і джунглі. Потім звучить звук ключа, який відмикає двері[35].

«Miroh»[d] — зображає бойовий дух та впевненість Stray Kids, які йдуть крізь, сповнений жахом, лабіринт. Композиція демонструє бажання рухатися лише вперед. Хоч в самій ліриці описується місто, але при тому ви можете чути звуки дикої природи. Вони готові до бою, але всередині вони спокійні. Перед ними новий світ, який схожий на джунглі й вони не знають як себе вести в цих джунглях, вони поняття не мають що їх там очікує, але факт того, що зараз вони всі разом, додає впевненості кожному із них. Сама композиція є дуже потужною і цим підкреслює позитивний настрій та ціленаправленість. Ця пісня дозволяє нам побачити Stray Kids з зовсім, не знайомої досі, сторони. Також вона є новим етапом творчості гурту. У музичному відео є дуже багато ключових моментів, «таких як танець мийника вікон» — подібну назву використовує сам гурт і також вони роблять акцент на тому, що виконуючи цей рух ви повинні вкласти весь азарт і збудження. Також частиною хореографії став танець Гака, що зазвичай регбісти Нової Зеландії використовують для залякування свої опонентів. Цей танець не тільки допомагає продемонструвати здібності хлопців, а й показує їхню енергетику і внутрішню силу[34][35].

«승전가 (Victory Song)» (кор. «승전가» — укр. «переможець», англ. «victory song» — укр. «пісня перемоги») — це композиція про почуття радості та впевненості в собі та в тому, що тебе чекає перемога на будь-якому шляху та у будь-якому випадку[35].

«잠깐의 고요 (Maze of Memories)» (кор. «잠깐의 고요» — укр. «хвилина мовчання», англ. «maze of memories» — укр. «лабіринт спогадів») — коли немає зовсім часу, або його постійно бракує, важко думати про себе та інших. І в момент, коли ти зупиняєшся і хочеш задуматись, одразу з'являється цілий ворох негативних думок. У ліриці Stray Kids виразили свої важкі переживання від почуття бути переслідуваними чимось[34][35].

«Boxer» (укр. «боксер») — це композиція про великі амбіції та бажання у ліриці є рядок «я знищу все, що буде стояти на моєму шляху», що є обіцянкою як самому собі, так і посланням тим, хто його почує[35].

«Chronosaurus», Chronos (укр. «Хронос») — бог часу в грецькій міфології, також у давні часи існував динозавр Kronosaurus (укр. Кронозавр) — небезпечний хижак, доісторичне чудовисько, яке колись мешкало на території Австралії. Взявши ‹chrono› і частину ‹saurus› Stray Kids з'єднали їх в слово Chronosaurus — чудовисько часу. У ліриці йдеться про страх і переживання. Stray Kids намагались показати те найжахливіше, чим володіє час. Потрапивши до міста, вони зрозуміли, що те чого люди бояться найбільше, одночасно те, що їх переслідує — це час, звідси і з'явилося порівняння часу з чудовиськом, «Поки я біжу вперед до своєї мети, позаду час який переслідує мене. Мені хотілось би зупинитись і перепочити, але не можу цього зробити, оскільки на хвості у мене сидить цей монстр»[34][35].

«19» — у ліриці йдеться про суперечливі почуття радості та страху, які так часто відчувають люди в 19, знаходячись на етапі дорослішання[34][35].

«Mixtape#4» — в основу цієї композиції лягла пісня «Broken Compass» від 3Racha. Ця композиція якнайкраще підходила по концепту альбому, адже у ній йдеться про пошук нового шляху. Першочергова думка пісні не змінилася, глибокі емоції та переживання збереглися і в цій версії, але масштаб був розширений[35].

Список композицій та усіх кредитів до них[ред. | ред. код]

Кредити до пісень були взяті з сайту MelOn.[37]

#НазваАвтор слівАвтор музикиАранжуванняТривалість
1.«Entrance» 
1:38
2.«Miroh»3Racha[e]
3:27
3.«승전가 (Victory Song)»3Racha
  • earattack
  • Larmook
3:16
4.«잠깐의 고요 (Maze of Memories)»3Racha
2:55
5.«Boxer»3Racha
  • Glory Face
  • Jake K
3:20
6.«Chronosaurus»3Racha
  • KAIROS
  • samUIL
  • K.O
3:18
7.«19»Хан (3Racha)Бан Чан (3Racha)3:25

Clé 1: Miroh — бонусна композиція для фізичних версій мініальбому.

#НазваАвтор слівАвтор музикиАранжуванняТривалість
8.«Mixtape#4»Stray KidsStray Kids3:51

Запис та управління

  • Управління
    • Kairos Music Group LLC, Los Angeles, CA (композиції 1, 6)
  • Запис
    • Kairos Music Group LLC, Los Angeles, CA (композиції 1, 6)
    • 821 Sound (композиції 3, 4)
    • The Vibe Studio (композиції 2, 5, 7, 8)
    • W Sound (композиція 6)
  • Зведення
    • RCAVE Sound (композиції 1, 3, 6, 7)
    • The Ninja Beat Club (композиція 2)
    • Nonhyundong Studio (композиції 4, 5, 8)
  • Освоєння
    • 821 Sound (всі, крім композиції 2)
    • Studio DMI (композиція 2)

Особисті

  • Бан Чан (3Racha) — лірика (всі, крім композиції 1, 7), музика (всі композиції), аранжування (композиції 2, 4, 7, 8), всі інструменти (композиції 2, 8), комп'ютерне програмування (композиції 2, 4, 7), беквокал (композиції 2, 3, 4, 5, 8), гітара (композиція 7)
  • Чанбін (3Racha)  — лірика (всі, крім композиції 1, 7), музика (всі, крім композиції 1, 6, 7), беквокал (композиції 2, 3, 5)
  • Хан (3Racha) — лірика (всі, крім композиції 1), музика (всі, крім композиції 1, 6), беквокал (композиції 2, 3, 5, 7)
  • Уджин — лірика. музика (композиція 8), беквокал (композиція 2)
  • Лі Ноу — лірика. музика (композиція 8), беквокал (композиція 2)
  • Хьонджин — лірика. музика (композиція 8), беквокал (композиція 2)
  • Фелікс — лірика. музика (композиція 8), беквокал (композиція 2)
  • Синмін — лірика. музика (композиція 8), беквокал (композиція 2, 8)
  • Ай'Ен — лірика. музика (композиція 8), беквокал (композиція 2)
  • Joe J. Lee «KAIROS»[38] — музика, аранжування, всі інструменти, клавіатури і програмування (композиції 1, 6), вокальна постановка (композиція 6)
  • samUIL[39] — музика, аранжування, всі інструменти, клавіатури і програмування, бас, беквокал (композиції 1, 6), струни, вокальна постановка (композиція 6)
  • Hobyn «K.O» Yi[40] — аранжування, клавіатури і програмування (композиції 1, 6), запис (композиція 1),  додатковий запис (композиція 6)
  • Brian Atwood[41] — музика, аранжування, всі інструменти, комп'ютерне програмування (композиція 2)
  • earattack[42] — музика, аранжування, комп'ютерне програмування, беквокал, запис (композиція 3)
  • Larmòók[43] — музика, аранжування, комп'ютерне програмування (композиція 3)
  • J;KEY[44] — музика, аранжування, фортепіано, бас, синтезатор, комп'ютерне програмування (композиція 4)
  • Glory Face[45] — музика, аранжування (композиція 5)
  • Jake K[46] — музика, аранжування, всі інструменти, комп'ютерне програмування (композиція 5)
  • Versachoi — аранжування, всі інструменти, комп'ютерне програмування (композиція 8)
  • Jin Seong-won — французька вимова (композиція 1)
  • Yura Jeong[47] — цифрове редагування (композиція 3)
  • Hong Ji Sang[48] — режисер вокалу (композиція 2)
  • YUE — редагування вокалу (композиції 2, 7)
  • Bei Zhang — управління (композиція 1, 6)
  • YOUNGHWAN — запис/ассистент (композиція 1), додатковий запис/ассистент (композиція 6)
  • Hyejin Choi[49] — запис (композиції 2, 5, 7)
  • Kim Min-hee — запис (композиції 3, 4)
  • Hongjin Lim[50] — запис (композиція 5), зведення (композиції 5, 8)
  • Sehee Um — запис/ассистент (композиція 5), запис (композиція 6), зведення/ассистент (композиція 8)
  • Lee Sang-yeob[51] — запис (композиція 8)
  • Bei Zhang — управління (композиція 1, 6)
  • Lee Tae-Sub[52] — зведення (композиції 1, 3, 6, 7)
  • Hansu Jang 장한수 — зведення (композиція 4)
  • Kwon Nam-woo[53] — освоєння (всі, крім композиції 2)
  • Scott Banks[54] — освоєння (композиція 2)

Формати[ред. | ред. код]

Фізичний альбом вийшов у декількох версіях: LIMITED ver., стандартна версія Clé 1 ver. та MIROH ver.

Фізийчний[ред. | ред. код]

LIMITED ver.[f][55] Clé 1 ver. / MIROH ver.[g][56] Попереднє Замовлення[h][57]
• Обкладинка • Фотокнига • Один плакат
• Фотокнига • CD диск • 4-CUT фото наліпка
• CD диск • Три qr-фотокартки
• Три qr-фотокартки
• Одна фотокартка
• Прозора листівка

Цифровий[ред. | ред. код]

• Цифрове зображення обкладинки
• Сім цифрових композицій

Чарти[ред. | ред. код]

Результати на тижневих чартах[ред. | ред. код]

Чарт (2019–20) Найвища
позиція
Франція Франція French Download Albums (SNEP)[58] 47
Угорщина Угорщина Hungarian Albums (MAHASZ)[59] 19
Японія Японія Japanese Albums (Oricon)[60] 15
Японія Японія Japanese Download Albums (Billboard)[61] 69
Південна Корея Південна Корея South Korean Albums (Gaon)[62] 1
Велика Британія Велика Британія UK Digital Albums (OCC)[63] 63
США США US Heatseekers Albums (Billboard)[64] 13
США США US World Albums (Billboard)[65] 3

Результати в чартах на кінець року[ред. | ред. код]

Чарт (2019) Найвища
позиція
Південна Корея Південна Корея South Korean Albums (Gaon)[66] 31

Сертифікації[ред. | ред. код]

Сертифікації Clé 1: Miroh
Регіон Сертифікація Фізичні продажі
Південна Корея Південна Корея Платина 250,000^
^кількість продажів, що потрібна для сертифікації

Нагороди та оцінки критиків[ред. | ред. код]

Список на кінець 2019 року
Критика/Публікації Список Композиція Рейтинг Прим.
BuzzFeed Best K-pop Music Videos of 2019 «Miroh» 5 [67]
Elite Daily These Songs About Winning Are Perfect

For Your Super Bowl Playlist

«Victory Song» 13 [68]
MTV The Best K-pop B-sides of 2019 «Chronosaurus» 8 [69]
Перемоги на музичних програмах
Композиція Музична програма Дата Прим.
«Miroh» M Countdown (Mnet) 4 квітня 2019 [70]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. В 2018 році Korea Music Content Industry Association впровадила нову систему сертифікації з продажу фізичних та цифрових альбомів та стрімінгу. Починаючи з 1 січня 2018 року або пізніше, Gaon Chart сертифікує альбоми платиновими, коли вони досягають 250,000 продажів, а альбоми, які досягли продажі в мільйон та більше копій, отримають сертифікат «мільйон».
  2. а б в г д е Unveil - дослівний переклад укр. — «розкрити», «урочисто відкривати», «оприлюднити». У випадку Stray Kids означає публікацію короткого відео, який розкриває частково тему майбутньої композиції.
  3. а б в г д Тип А, В, С – для просування цього альбому Stray Kids використовували кілька візуальних концептів.
  4. Оригінально назва пишеться великими літерами.
  5. 3Racha стилізується як 3RACHA - мається на увазі, що всі учасники (Бан Чан, Чанбін, Хан) продюсерського юніту брали участь.
  6. LIMITED ver. має зовсім інше візуальне оформлення обкладинки, фотокниги та CD. Також має обкладинку. Фотокнига розміром 18 × 25,5 см, на другій сторінці має розворот на якій зображений один з учасників (один із дев’яти варіантів). QR-фотокартки розміром 5,5 × 8,5 см (три з сорока п’яти, по п’ять різних фото кожного учасника), фотокартку з одним з учасників, розміром 5,5 × 8,5 см (одну із дев’яти) та прозору фотокартку розміром 10 × 15 см (одну із двох).
  7. У альбомів стандартної версії два візуальних оформлення.Загальний розмір 18 × 25,5 см. Фотокнига двох типів Clé 1 ver. та MIROH ver. на другій сторінці має розворот (один із дев’яти, на розвороті фото одного з учасників). CD диск має два різних візуальних оформлень, як і обкладинка альбому. QR-фотокартки розміром 5,5 × 8,5 см, (три з сорока п’яти, по п'ять різних фото кожного учасника).
  8. Крім стандартного наповнення в період попереднього замовлення можна було отримати плакат розміром 76,2 × 52,5 см (груповий, один з трьох), 4-CUT фото наліпку розміром 10 ×10 см (один із дев’яти, на кожному по 4 фото одного з учасників).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 선, 미경 (6 березня 2019). 스트레이키즈, 3월25일 컴백 확정.."데뷔 1주년 기념 앨범"[공식입장]. Osen (кор.). Naver. Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 12 вересня 2021.
  2. 스트레이 키즈, 25일 1주년 기념 앨범 '클레 원 : 미로' 컴백. news.jtbc.joins.com (кор.). 7 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  3. 스트레이 키즈, 25일 '클레 원: 미로' 컴백 확정…데뷔 1주년 기념. 한국일보 (кор.). 6 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  4. 2019년 03월 Album Chart. gaonchart.co.kr. Архів оригіналу за 6 червня 2019. Процитовано 12 вересня 2021.
  5. EXO And SEVENTEEN Earn Gaon Million Certifications; TXT, NCT DREAM, TWICE, BLACKPINK, Stray Kids, IU, And More Go Platinum. Soompi (англ.). 13 серпня 2021. Архів оригіналу за 17 серпня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  6. а б Watch: Stray Kids Takes Emotional 1st-Ever Music Show Win On “M Countdown” With “Miroh”; Performances By IZ*ONE And More. Soompi (англ.). 1554386486. Архів оригіналу за 8 травня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  7. Stray Kids Preparing For March Comeback. Soompi (англ.). 1550536519. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 26 серпня 2021.
  8. JYP 측 “스트레이 키즈 3월 컴백 목표, 신곡 MV 촬영 완료”(공식입장). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  9. 지민경. 스트레이 키즈, 전국 프로모션 투어 '하이 스테이 투어' 개최 확정. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  10. Stray Kids 'Clé 1 : MIROH' Concept Teaser Images. kpopping.com (англ.). 9 травня 2020. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  11. Stray Kids drops their 'Clé 1 : MIROH' tracklist. All Access Asia (англ.). 11 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  12. Stray Kids is edgy in first group teaser photos for 'Clé 1: Miroh' ⋆ The latest kpop news and music | Officially Kmusic. The latest kpop news and music | Officially Kmusic (англ.). 12 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  13. Stray Kids embraces their charismatic side in 'Cle 1 : MIROH' teasers. All Access Asia (англ.). 13 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  14. Stray Kids drop second individual teaser images of Felix, Changbin and Lee Know for 'Clé 1: Miroh' ⋆ The latest kpop news and music | Officially Kmusic. The latest kpop news and music | Officially Kmusic (англ.). 15 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  15. Stray Kids release last individual teaser images of Han, Woojin and Seungmin for ‘Clé 1: Miroh’ ⋆ The latest kpop news and music | Officially Kmusic. The latest kpop news and music | Officially Kmusic (англ.). 15 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  16. Stray Kids get fans excited with unit teaser images for 'Clé 1: Miroh' ⋆ The latest kpop news and music | Officially Kmusic. The latest kpop news and music | Officially Kmusic (англ.). 16 березня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  17. Stray Kids unveil track spoiler videos for 'Maze of Memories' and 'Boxer' from album 'Clé 1 : MIROH'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  18. Stray Kids unveil MV teaser for 'Track 19'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  19. Stray Kids release an intense MV teaser for 'Chronosaurus'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  20. Stray Kids reveal spoiler clips for 'Entrance' and 'Mixtape#4' from album 'Clé 1 : MIROH'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  21. Stray Kids release a dramatic first MV teaser for 'Miroh'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  22. Stray Kids unveil new track preview of 'Victory Song' for comeback with 'Clé 1 : MIROH'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  23. Stray Kids march across the city in cinematic 'Miroh' MV. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  24. Stray Kids rise to the top of iTunes album charts in 15 countries immediately after release of 'Clé 1: Miroh'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  25. Stray Kids "MIROH" M/V MAKING FILM, архів оригіналу за 13 вересня 2021, процитовано 12 вересня 2021
  26. Stray Kids hang around in street version of 'Boxer' video. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  27. Stray Kids showcase powerful choreography in performance video for 'Victory Song'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  28. Stray Kids end a party in '19' MV. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  29. Stray Kids return with hard-hitting music video for 'Chronosaurus'. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  30. Stray Kids drop street version of 'Mixtape#4' MV. allkpop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  31. Bell, Crystal. Albums Of The Year: Stray Kids Forge Their Own Path On MIROH. MTV News (англ.). Архів оригіналу за 16 грудня 2019. Процитовано 12 вересня 2021.
  32. Hosken, Patrick. The Year Music Sounded Completely New. MTV News (англ.). Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  33. MTV News' Albums of the Year 2019. Album of The Year (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  34. а б в г д [Pops in Seoul] Step out! Stray Kids(스트레이 키즈)'s Interview for 'MIROH(미로)' (uk-UA) , архів оригіналу за 8 квітня 2019, процитовано 12 вересня 2021
  35. а б в г д е ж и к Stray Kids [INTRO "Clé 1 : MIROH"] (uk-UA) , архів оригіналу за 17 березня 2019, процитовано 12 вересня 2021
  36. Morin, Natalie. Stray Kids & Their Fans Are Growing Up Together. www.refinery29.com (англ.). Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 12 вересня 2021.
  37. Clé 1 : MIROH - Stray Kids (스트레이 키즈). 멜론 (кор.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 12 вересня 2021.
  38. Joe J. Lee. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  39. samUIL. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  40. Hobyn "K.O" Yi. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  41. Brian Atwood. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  42. Ear Attack. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  43. Larmòók. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  44. 제이키 (J;KEY). Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  45. 영광의얼굴들. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 14 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  46. Jake K. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  47. 정유라. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  48. 홍지상. Discogs (рос.). Процитовано 13 вересня 2021.
  49. 최혜진. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 20 серпня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  50. 임홍진. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  51. 이상엽. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  52. 이태섭. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 22 листопада 2020. Процитовано 13 вересня 2021.
  53. 권남우. Discogs (рос.). Архів оригіналу за 20 березня 2022. Процитовано 13 вересня 2021.
  54. Scott Banks (2). Discogs (рос.). Архів оригіналу за 19 серпня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  55. STRAY KIDS - Clé 1 : MIROH [Limited Edition] | MUSIC KOREA. www.musickorea.com. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  56. K-pop альбом Stray Kids — Clé 1 : MIROH (мини альбом) | Kpop-shop (рос.). 4 квітня 2019. Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  57. STRAY KIDS 4TH MINI ALBUM - CLÉ 1 : MIROH. SubK Shop (англ.). Архів оригіналу за 13 вересня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.
  58. Le Top de la semaine : Top Albums Téléchargés (Week 13, 2019) (French) . Syndicat National de l'Édition Phonographique. Процитовано 2 квітня 2019.[недоступне посилання з 01.07.2020]
  59. «Archívum — Slágerlisták — MAHASZ — Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége» (угорською). Mahasz.hu. LightMedia. Процитовано 18 вересня 2020.
  60. «Oricon Top 50 Albums» (японською). Oricon. Процитовано 3 квітня 2019.
  61. Download Albums [ 2019/04/08 付け ]. Billboard Japan (яп.). Архів оригіналу за 26 грудня 2020. Процитовано 4 листопада 2020.
  62. Gaon Album Chart – Week 13, 2019. Gaon Chart (кор.). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019.
  63. «20190329 Top 40 UK Album Downloads Archive | Official Charts» (англійською). UK Albums Chart. The Official Charts Company. Процитовано 2 серпня 2020.
  64. Heatseekers Albums The Week of April 6, 2019. Billboard. Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 25 листопада 2020.
  65. World Albums the week of April 6, 2019. Billboard. Архів оригіналу за 8 квітня 2019. Процитовано 25 листопада 2020.
  66. 2019년 Album Chart. Gaon. Архів оригіналу за 30 грудня 2020. Процитовано 21 грудня 2020.
  67. Best K-pop Music Videos of 2019. BuzzFeed. 1 січня 2020. Архів оригіналу за 16 лютого 2020. Процитовано 1 січня 2020.
  68. Robidoux, Brandy (6 лютого 2021). These Songs About Winning Are Perfect For Your Super Bowl Playlist. Elite Daily. Elite Daily. Архів оригіналу за 6 лютого 2021. Процитовано 7 лютого 2021.
  69. Bell, Crystal (27 грудня 2019). The Best K-pop B-sides of 2019, From Twice to BTS. MTV. Архів оригіналу за 27 грудня 2019. Процитовано 27 грудня 2019.
  70. Kim, Ha-jin (5 квітня 2019). 스트레이 키즈, 눈물의 데뷔 첫 음악방송 1위…"초심 잃지 않겠다". Hankyung (кор.). Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 13 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]