DC Studios

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
DC Studios
Тип дочірнє підприємство
Галузь кіно, телебачення, анімація, відеоігри
Спеціалізація супергеройська фантастика
Засновано
Засновник(и) Джефф Джонс
Джон Берг
Штаб-квартира Warner Bros. Studios
Територія діяльності Весь світ
Ключові особи
  • Джеймс Ґанн (співголова та співвиконавчий директор)
  • Пітер Сафран (співголова та співвиконавчий директор)
  • Шанталь Нонг (EVP)
Продукція
  • Фільми
  • Телевізійні шоу
Власник(и) Warner Bros. Discovery
Холдингова компанія
www.dc.com/movies

DC Studios (раніше відома як DC Films) — американська кіно-, теле- та анімаційна студія, яка є підрозділом Warner Bros.[1][2], яка своєю чергою є дочірньою компанією Warner Bros. Discovery. Присвячена створенню фільмів, серіалів і анімацій, заснованих на персонажах коміксів DC Comics, серед яких їх головними франшизами студії є Розширений всесвіт DC (2013–2023) та Всесвіт DC (з 2025). 1 листопада 2022 року посади президентів студії обійняли Джеймс Ґанн і Пітер Сафран, які перейменували компанію з DC Films на DC Studios[1]. До них цю посаду з 2018 року мав Волтер Хамада[3].

Фільми студії «Аквамен» (2018) і «Джокер» (2019) увійшли до 50 найкасовіших фільмів усіх часів, а «Джокер» став першим фільмом із рейтингом R, який зібрав понад 1 мільярд доларів США. Окрім Всесвіту DC, студія також брала участь у виробництві інших франшиз з персонажами DC Comics, які перевищили 1 мільярд доларів США в касових зборах у Північній Америці, включаючи франшизи про Супермена, Бетмена та Диво-жінку.

Передумови[ред. | ред. код]

Національна епоха[ред. | ред. код]

Під час Національної ери DC компанія ліцензувала Супермена, Бетмена та Чудо-жінку (та інших персонажів загальноамериканських коміксів) компаніям Republic Pictures, Paramount Pictures, 20th Century Fox і Columbia Pictures для рекламування серіалів, короткометражних і художніх фільмів. Інші персонажі коміксів, такі як Fawcett Comics, Shazam і Quality Comics' Plastic Man (який зрештою був проданий DC), також мали короткометражний серіал.

Епоха Warner Communications[ред. | ред. код]

Після виходу першого повнометражного фільму про Бетмена, Kinney National Company (пізніше Warner Communications) придбала National Comics Publications у 1967 році, а потім Warner Bros.-Seven Arts у 1969 році. Ця покупка означала, що телевізійна та театральна дистрибуція коміксів була передана Warner Bros., що призвело до запуску фільмів і телесеріалів, заснованих на персонажах DC. Наприкінці 1980-х Warner Bros. придбала повні права на розповсюдження після виходу фільмів про Супермена та Болотяну істоту. Фільми про Бетмена знову ознаменували повернення на великий екран.

Історія[ред. | ред. код]

DC Films[ред. | ред. код]

Після суперечливого сприйняття фільму «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості» Warner Bros. Pictures зробили кроки, щоб стабілізувати напрямок Розширеного Всесвіту DC. У травні 2016 року студія була реорганізована, щоб отримати відповідальних за жанри фільмів, тому фільми франшизи DC Entertainment під керівництвом Warner Bros. були передані в новостворений підрозділ DC Films, створений під керівництвом виконавчого віце-президента Warner Bros. Джона Берга та директора з контенту DC Comics Джефф Джонс. Це було зроблено в надії на пряму конкуренцію з Marvel Cinematic Universe Marvel Studios. Джон також зберіг свою поточну роль у DC Comics[4]. Однак формування відділу не було розроблено для того, щоб відмінити мандат, керований директором[5].

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Couch, Aaron; Kit, Borys (25 жовтня 2022). DC Shocker: James Gunn, Peter Safran to Lead Film, TV and Animation Division (Exclusive). The Hollywood Reporter (амер.). Архів оригіналу за 25 жовтня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  2. D'Alessandro, Anthony (25 жовтня 2022). How James Gunn & Peter Safran Landed Top Spots At DC Studios. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 26 жовтня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  3. DC Films Head Walter Hamada Exits Warner Bros. Discovery. Архів оригіналу за 19 жовтня 2022. Процитовано 19 жовтня 2022.
  4. Kit, Borys (17 травня 2016). 'Batman v. Superman' Fallout: Warner Bros. Shakes Up Executive Roles. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 19 травня 2016. Процитовано 30 листопада 2017.
  5. Lincoln, Ross A. (18 травня 2016). Warner Bros Responding To Fans & Critics With DC Films Shakeup. Deadline. Penske Business Media, LLC. Архів оригіналу за 19 травня 2016. Процитовано 30 листопада 2017.

Посилання[ред. | ред. код]