Dissimulodorylus perseus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dissimulodorylus perseus
Час існування: пізній еоцен
35 млн р. т.
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Мурашки (Formicidae)
Підродина: Dorylinae
Рід: Dissimulodorylus
Sosiak, Borowiec & Barden, 2022
Вид: D. perseus
Dissimulodorylus perseus
Sosiak, Borowiec & Barden, 2022
Посилання
Віківиди: Dissimulodorylus perseus

Dissimulodorylus perseus — викопний вид мурашок з підродини Dorylinae, що існував в Європі наприкінці еоцену (близько 35 млн років). [1]

Історія[ред. | ред. код]

Вид описаний у 2022 році з інклюзії у балтійському бурштині. Шматок бурштину зберігався недослідженим з 1930-х років у Музеї порівняльної зоології Гарвардського університету. Наприкінці 2022 року дослідники Технологічного інституту Нью-Джерсі просканували зразок. Спочатку вчені думали, що це комаха з роду Platythyrea. Однак подальший аналіз та складання 3D-моделі комахи показали, що це представник нового роду.

Етимологія[ред. | ред. код]

Родова назва Dissimulodorylus походить від латинського "dissimulo", що означає «приховувати», у зв'язку з тим, що типовий екземпляр лежав у музейних запасниках і вислизав від опису близько 100 років. Друга частина родової назви dorylus вказує на близькість до роду Dorylus. Видова назва D. perseus дана на честь міфічного грецького героя Персея.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла близько 4 мм. Вусики 11-членикові. Dissimulodorylus можна відрізнити від більшості родів дорилін за поєднанням відсутності очей, повного пронотомезоплеврального шва, проподеального дихальця, розташованого високо на проподеумі, та одного сегмента петіоля. Мандибули зігнуті: подовжені та вузькі, позбавлені зубців і звужуються посередині раптово до гострої вершини. Кутикула блискуча з рідкісною точковою скульптурою; розсіяні короткі та широкі волоски є на дорсальній поверхні; деякі волоски виглядають апікально лопатоподібними. Колір кутикули коричневий, хоча може бути змінений під час збереження. Ці характеристики роблять його схожим на Dorylus, який можна відрізнити за наявності вдавленого пігідіального поля і відсутності зрослих, дорсовентрально плоских, нависаючих і трикутної форми лобових часток, характерних для цієї копалини.

Таксономія[ред. | ред. код]

Це найдавніший представник кочових мурашок і перший із Європи. За своїми ознаками Dissimulodorylus утворює загальну кладу з родами Aenictogiton та Dorylus, являючи собою найостаннішого спільного предка всіх мурашиних таксонів справжніх кочових мурах Східної півкулі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sosiak, Christine E., Borowiec, Marek L. & Barden, Phillip, 2022. An Eocene army ant. Biology Letters (20220398) 18 (11), pp. 1-5 : 2-3