Дивоптах-серподзьоб східний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Drepanornis albertisi)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дивоптах-серподзьоб східний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Дивоптахові (Paradisaeidae)
Рід: Дивоптах-серподзьоб (Drepanornis)
Вид: Дивоптах-серподзьоб східний
Drepanornis albertisi
(Sclater, 1873)
Синоніми
*Epimachus albertisi
Посилання
Вікісховище: Drepanornis albertisi
Віківиди: Drepanornis albertisi
EOL: 45516958
ITIS: 916503
МСОП: 22706157
NCBI: 9151

Дивоптах-серподзьоб східний[2] (Drepanornis albertisi) — вид горобцеподібних птахів родини дивоптахових (Paradisaeidae).

Назва[ред. | ред. код]

Вид названо на честь його першовідкривача, італійського натураліста Луїджі Марії Д'Альбертіса (1841—1901).

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Нової Гвінеї. Має фрагментарний ареал. Населяє гірські райони півострова Доберай, Центральної Кордильєри, півостріва Гуон і гір Фоджа. Мешкає у гірських тропічних лісах на висотах 600—2250 м над рівнем моря.

Опис[ред. | ред. код]

ТІло завдовжки 33-35 см, вагою 92-138 г. Зовні птах схожий на велику нектарку — формою тіла, яскравим оперенням, довгим вигнутим дзьобом та коротким хвостом. Помітний чіткий статевий диморфізм. Самки мають коричневе забарвлення на лобі, маківці, потилиці, щоках, спині, крилах і крупі, тоді як хвіст жовтого кольору, а горло, груди та живіт світло-коричневі з окремими пір'їнами, окантованими темно-коричневим кольором. Самці мають коричневий колір на всій спинній ділянці та жовтий на хвості, горло блискучо зелене, груди попелясті і живіт білий із зеленою смужкою, окантованою чорним кольором. Вони мають дві пари трапецієподібних пучків пір'я по боках грудей і по боках живота: перший (з боків грудей) чорнуватий з бронзовими ділянками, другий (з боків) чорнуватий з синюватими металевими відблисками. У обох статей очі карі, тоді як дзьоб і хвіст чорні. Між дзьобом і вухом у обох статей лежить ділянка неопереної шкіри синього кольору, яка у самців розширюється вгору, утворюючи карункул схожий на ріг і підтримується еректильним пір'ям.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Трапляється поодинці. Більшу частину життя проводить під пологом лісу, де шукає поживу. Живиться комахами, іншими безхребетними, дрібними хребетними та плодами дерев.

Період спарювання триває у період з лютого по листопад, тоді як фактичне гніздування зосереджене у період з вересня по грудень. Полігамний вид. Самці намагаються залучити якомога більше самиць до спарювання, виконуючи шлюбні танці, примостившись на гілці, надуваючи пір'я з боків грудей і стегон у формі віяла. Після спарювання самець не цікавиться потомством. Самиця сама піклується про будівництво гнізда, висиджування яєць та вирощування пташенят. Самиця відкладає 1-2 яйця кремового кольору з коричневими смужками.

Підвид[ред. | ред. код]

Містить три підвиди:

  • Drepanornis albertisi albertisi, номінальний підвид, поширений у периферійних районах ареалу;
  • Drepanornis albertisi cervinicauda Sclater, 1884, поширений у Центральному хребті;
  • Drepanornis albertisi geisleri Meyer, 1893, на півострові Гуон.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Drepanornis albertisi: інформація на сайті МСОП (версія 2021-1) (англ.) 19 квітня 2021
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]