Elymus violaceus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Elymus violaceus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Злакові (Poaceae)
Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)
Рід: Elymus
Вид:
E. violaceus
Біноміальна назва
Elymus violaceus
Синоніми

Triticum violaceum Hornem.
Agropyron violaceum (Hornem.) Lange
Elymus trachycaulus subsp. violaceus (Hornem.) A. Love & D. Love
Agropyron violaceum var. latiglume Scribn. & J. G. Sm.

Elymus violaceus — вид трав'янистих рослин родини тонконогові (Poaceae), поширений у Північній Америці та Сибіру. Зростає в арктичних, субальпійських та альпійських місцях проживання, на вапняних або доломітових породах.

Таксономічні нотатки[ред. | ред. код]

Проведений філогенетичний аналіз свідчить про те, що E. caninus парафілетичний. Elymus violaceus генетично відрізняється і від Е. alaskanus і Е. trachycaulus й вони досить різні, щоб їх визнати як самостійні види. cpDNA (хлоропластів ДНК) аналіз показав, що E. latiglume має більш тісні зв'язки з E. violaceus і E. caninus, ніж із E. alaskanus чи E. trachycaulus. Однак, RAPD (випадкове посилення полиморфної ДНК) аналіз припускає, що E. violaceus більше пов'язаний з E. trachycaulus, а не E. caninus.[1].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це багаторічні трав'янисті не кореневищні рослини, які ростуть у щільних пучках. Стебла 20–50(75) см завдовжки; міжвузля гладкі. Язичок (лігула) 0.5 мм довжиною. Листові пластинки довжиною 4–8 см; 5–6 мм шириною. Суцвіття 4–10(12) см завдовжки. Вторинні родючі колоски сидячі. Родючі колоски містять 2–4 родючі квіточки зі зменшеними квіточки на верхівці; колоски еліптичні до довгастих; стисле з боків; 10–16 мм завдовжки. Колоскові луски коротші ніж колосок; луски ланцетні, 7–7.5 мм завдовжки, верхівки гострі. Нижні приквітки від ланцетних до довгастих, 7 мм довжиною, шириною 3 мм, шкірясті, фіолетові, верхівки тупі або загострені. Верхні приквітки довжиною 8 мм. Пиляки 0.7–1.3 мм. 2n=28. Стерильні квіточки нагадують родючі, хоча недостатньо розвинені.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Ґренландії, Канаді, США, Мексиці та Сибіру. Він був введений в помірній Азії й Європі (Бельгія, Чехія, Ісландія, Норвегія, Україна).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sun G., Ma X. Nucleotide diversity and minisatellite in chloroplast Asp (GUC)–Thr (GGU) region in Elymus trachycaulus complex, Elymus alaskanus and Elymus caninus // Biochemical Systematics and Ecology. — 2009. — Вип. 37. — № 2. — С. 67–75. — DOI:10.1016/j.bse.2008.12.002.

Джерела[ред. | ред. код]