INSAS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
INSAS
Тип автомат
Походження Індія Індія
Історія виробництва
Розробник Indian State Ordnance Factory Board
Виробник Indian State Ordnance Factory Board
Виготовлення 1998 - сьогодні
Варіанти INSAS Standard Rifle,
INSAS AR,
INSAS LMG,
INSAS Excalibur,
Kalantak,
Amogh
Характеристики
Вага 4,2 кг
Довжина 960 мм
Довжина ствола 464

Набій 5,56x45 мм
Дія Безпосередня дія порохових газів
Темп вогню ~650/хв

INSAS у Вікісховищі
Солдати збройних сил Індії на тренуванні з гвинтівками INSAS
INSAS LMG

INSAS (англ. Indian National Small Arms System[1] — індійська національна система стрілецької зброї) — система стрілецької зброї, що знаходиться на озброєнні Індії з 1998 року. Спочатку система повинна була складатися з автомата, укороченого автомата та легкого ручного кулемету, проте зараз виробляються лише автомати.

Історія[ред. | ред. код]

Розробка автомату INSAS розпочалася в середині 1980-х років, коли генеральний штаб індійської армії оприлюднив вимоги щодо нового автомату для заміни ліцензованої копії самозарядних гвинтівок L1A1 місцевого виробництва, які армія використовувала з 1961 року. Новий автомат був розроблений під патрон 5,56×45 мм НАТО на відміну від гвинтівки L1A1 SLR, яка мала патрон 7,62×51 мм НАТО. Після вивчення ряду конструкцій Науково-дослідна установа озброєння (ARDE) у Пуне взялася за проектування та розробку першого індійського автомата. Розробка та випробування нової гвинтівки INSAS були завершені до 1989 року і вже у 1990 році автомат було прийнято на обзроєння. Вперше зброя була застосована у Каргільському конфлікті.

Опис зброї[ред. | ред. код]

Зброя розроблена на основі конструкції автомата Калашникова, від якої запозичено ряд елементів: штампована ствольна коробка з сталі, вузол замикання з поворотним затвором та механізм відведення порохових газів. Було введено запозичений у FN FAL газовий регулятор, що дозволяє повністю перекривати газовідвідний тракт для стрільби гвинтівковими гранатами. Цівка має конструктивну подібність із цівкою М-16. Ударно-спусковий механізм дає можливість вести вогонь одиночними пострілами та чергами по 3 патрони. Перемикач режимів вогню розташований над спусковою скобою з лівого боку ствольної коробки. Канал ствола хромований, ствол оснащений полум'ягасником. Складна рукоятка затвору знаходиться ліворуч на газовідвідному блоці і не пов'язана жорстко із групою затвора. Магазини коробчасті, перші випущені автомати комплектувалися металевими магазинами, але надалі стандартним став магазин з корпусом із прозорої пластмаси. Прицільні пристрої складаються з мушки, розміщеної на газовідвідному блоці і перекидного діоптричного цілика, що знаходиться на задній стороні ствольної коробки. На кришку ствольної коробки можливе встановлення оптичного або нічного прицілу. Можливе встановлення штик-ножа або підствольного гранатомета.

Варіанти[ред. | ред. код]

  • INSAS Standard Rifle — це автомат, який працює за принципом відведення порохових газів. Режими вогню — одиночний та черга по 3 постріли. Використовує боєприпаси стандарту НАТО 5,56×45 мм SS109 і M193. Використовує магазини на 20 патронів. Поставляється з багнетом. Має точку для кріплення підствольного гранатомета ARDE 40 мм, а також газоблок для пуску гранат і прицільні пристосування для гранат. Полум'ягасник має адаптер для холостого стрільби. Також є версія із складним прикладом. Пізніше був представлений варіант INSAS AR з фурнітурою чорного кольору та повністю автоматичним режимом стрільби.
  • INSAS LMG — легкий кулемет, відрізняється від стандартної гвинтівки більшою дальністю стрільби (700 м, порівняно з 400 м у INSAS Standard/AR). Має довший і важчий ствол зі зміненими нарізами та сошки. Версія LMG використовує магазини на 30 патронів, також приймає магазин INSAS AR на 20 патронів. Цей варіант має одиночний та автоматичний режими стрільби. Також є версія із складним прикладом. В майбутньому INSAS LMG буде замінений на IWI Negev Ng7.
  • INSAS Excalibur — це штурмова гвинтівка, яка походить від гвинтівки INSAS. Гвинтівка має багато вдосконалень порівняно з гвинтівкою INSAS і мала би замінити INSAS як стандартну штурмову гвинтівку індійської армії; однак індійська армія виставила заміну на тендер у вересні 2016 року. Багато поліцейських сил закупили варіанти Екскалібура в обмеженій кількості.
  • Kalantak та Amogh — Мікроштурмова гвинтівка «Калантак» із дальністю стрільби 300 м призначена для ближнього бою та захисту особового складу. Карабін Amogh із дальністю стрільби 200 м був спеціально розроблений для ведення бою на близькій відстані.
  • Bullpup — Підполковник Прасад Бансод розробив варіант гвинтівки у компоновці булпап. Повідомляється, що він зробив це у вільний час. Цей прототип гвинтівки був показаний на виставці, але так і не був затверджений.
Індійські солдати під час Каргільського конфлікту

Країни-експлуатанти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Indian Army prepares to switch to new rifles. India Today (англ.). Процитовано 2 березня 2023.
  2. INSAS-weary army shops for new infantry arms. The New Indian Express. Процитовано 2 березня 2023.
  3. Anti-Naxal operations: CRPF prefers AK rifles to INSAS, bulk purchase on cards. The Indian Express (англ.). 4 травня 2014. Процитовано 2 березня 2023.
  4. India, Press Trust of (11 вересня 2012). .303 rifles replaced with INSAS: JH police. Business Standard India. Процитовано 2 березня 2023.
  5. Nepali Army | नेपाली सेना. www.nepalarmy.mil.np. Процитовано 2 березня 2023.
  6. Sharma, Reetika (2011). India and the Dynamics of World Politics: A book on Indian Foreign Policy, Related events and International Organizations (англ.). Pearson Education India. ISBN 978-81-317-3291-5.
  7. Oman army all set to use India’s INSAS rifles - Hindustan Times. web.archive.org. 13 березня 2014. Архів оригіналу за 13 березня 2014. Процитовано 2 березня 2023.