Гопак-61

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Гопак-61»
Тип снайперська гвинтівка
Походження Україна
Історія виробництва
Розроблено 2015
Виробник Маяк, Київ
Характеристики
Вага 4,7 кг
Довжина 702 мм
Довжина ствола 415 мм

Набій 7,62×39 мм
Калібр 7,62 мм
Дія ручне перезаряджання, поворотний затвор
Темп вогню 30 п/хв
Система живлення магазин на 5/30 набоїв
Приціл оптичний

«Гопак-61»Гвинтівка оперативна портативна на базі АК») — оперативна портативна снайперська гвинтівка українського виробництва призначена для бойових дій у умовах міста, виготовлена ​​на базі АК/АКМ. За необхідності її можна оснастити спеціальним глушником.

Історія[ред. | ред. код]

Нову оперативно-портативну гвинтівку «Гопак-61», розроблену фахівцями ВАТ "Завод «Маяк», презентували в рамках XII Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека-2015» 22-25 вересня. Після здійснення державних випробувань нова розробка надійде на озброєння української армії.

Опис[ред. | ред. код]

У ході переобладнання автомата АК в неавтоматичну гвинтівку в конструкцію зброї внесені зміни: демонтовані газовідвідна трубка, ложе та ствольна накладка; на ствол встановлений глушник звуку пострілу, на ствольну коробку — кріплення для установки оптичного прицілу. Крім того, на зброю встановлені складні сошки від ручного кулемета Калашникова, а штатний приклад замінений прикладом від кулемета Калашникова.

Перевагами гвинтівки є:

  • дешевизна, оскільки вона є порівняно простою реконструкцією старого АКМ, яких на складах Міноборони є ще достатньо, шляхом демонтажу деяких деталей та встановлення інших стандартних деталей (приціл, сошки, приклад);
  • покращена в порівнянні з АКМ купчастість стрільби оскільки демонтовано газовий механізм, який дає основне зміщення точки прицілювання, та встановлено інший приклад в продовження прямої лінії ствола, що теж не дає зміщувати точку прицілювання під час здійснення пострілу;
  • хороше маскування пострілу у порівнянні з СВД оскільки використовується ефективний глушник, при стрільбі без глушника постріл ГОПАКа добре маскується серед пострілів інших звичайних АКМ під час бою.
  • снайпер озброєний ГОПАКом використовує такі ж патрони як і бійці, які озброєні АКМ, що в бойових умовах полегшує постачання боєкомплекту для ГОПАКа.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

«Укроборонпром» презентував бойовий «Гопак»