Lusognathus almadrava

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lusognathus almadrava
Час існування: пізня юра,
~157–145 млн р. т.
Художня реконструкція
Художня реконструкція
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Птерозаври (Pterosauria)
Родина: Ctenochasmatidae
Рід: Lusognathus
Martill et al., 2023
Вид: L. almadrava
Lusognathus almadrava
Fernandes, Beccari, Kellner & Mateus​, 2023
Посилання
Віківиди: Lusognathus

Lusognathus almadrava — вид птерозаврів родини Ctenochasmatidae. Описаний у 2023 році.[1]

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Скелет динозавра виявлений у листопаді 2018 року на пляжі Канісал у містечку Лорінян на заході Португалії. У березні 2019 року Музей Лоріньян провів подальші розкопки, під час яких були виявлені додаткові елементи того ж зразка. Зразок складається з неповної передщелепної кістки, фрагмента верхньої щелепи, двох ізольованих часткових зубів і трьох або чотирьох фрагментарних шийних хребців.

Назва[ред. | ред. код]

У 2023 році на основі цих викопних решток Александра Фернандес (Alexandra E. Fernandes), Віктор Беккарі (Victor Beccari), Александр Келлнер (Alexander Wilhelm Armin Kellner) та Октавіо Матеус (Octávio Mateus) описали Lusognathus almadrava як новий рід і вид ктенохазматидного птерозавра.

Родова назва «Lusognathus» поєднує в собі латинський префікс «Luso», що походить від архаїчної назви Лузитанія, яку стародавні римляни використовували для позначення Португалії, та латинізованого грецького слова «gnathos», що означає «щелепа». Видова назва «almadrava» походить від складної рибальської пастки (альмадрави), яку традиційно використовували для вилову морепродуктів у Португалії.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Lusognathus, ймовірно, один з найбільших птерозаврів, відомих з юрського періоду. Фрагменти морди мають загальну збережену довжину 202 мм. Порівняння з черепом Gnathosaurus subulatus дає загальну довжину 608 мм. З цього можна вивести розмах крил 360 см. Такий значний розмір підтверджується слідами птерозавра, знайденими за десять кілометрів південніше, які показують довжину лап від 55 до 150 міліметрів. Це робить Lusognathus найбільшим відомим представником підродини Gnathosaurinae з юрського періоду. Лише кілька крейдяних гнатозаврів мають більші розміри.

У Lusognathus було виявлено характерну комбінацію ознак. Передня частина передщелепної кістки має округле трикутне розширення. Безпосередньо за лопатоподібним розширенням морди парні верхні щелепи звужені. Зуби міцні та стирчать убік, їх щільність — 1,3 зуба на сантиметр. Зуби мають круглий або овальний поперечний переріз, в задній частині верхніх щелеп спрямовані косо вперед і в сторони.

Як і у всіх гнатозаврів, морда Lusognathus сильно сплющена по вертикалі. Вона хоч і витягнута, але відносно широка. Спереду морда розширюється в сторони, створюючи форму лопатки. Це розширення починається за двадцять вісім міліметрів від переднього краю. Найширша точка знаходиться на рівні найбільшої пари зубів. За звуженням морда знову починає розширюватися, але дуже поступово. Ознак гребеня на морді немає, але у гнатозаврів такі гребені, як правило, розташовувалися досить далеко позаду.

Кожна сторона верхньої щелепи має щонайменше шістнадцять зубів, вісім з яких на передщелепній кістці. Початкова кількість зубів, ймовірно, була більшою, оскільки відомо, що у родичів Lusognathus було щонайменше двадцять п'ять зубів, сім з яких — на передщелепній кістці. Передні зуби прямі, розміщені перпендикулярно до лінії щелепи. Їхній поперечний переріз округлий, але верхня основа і нижня точка дещо стиснуті, що спричиняє певну кілеподібність. Зуби дуже міцні і великі. Четвертий зуб має довжину коронки 23,5 мм, що перевищує половину поперечної ширини морди в цій точці. Кожен зуб розміщений у власній лунці. Основа коронки укріплена помітним кістковим кільцем. Ззаду зуби поступово зменшуються в розмірах, орієнтовані допереду, але вигнуті більше назад. Зубна емаль абсолютно гладка, без жодних зморшок.

Систематика[ред. | ред. код]

Вчені визначили Lusognathus як члена клади Gnathosaurinae, як сестринський таксон до двох відомих видів гнатозаврів, G. subulatus і G. macrurus.

Ctenochasmatidae

"Pterodactylus" micronyx

Ctenochasma elegans

Liaodactylus

Pterodaustro

Gegepterus

Beipiaopterus


Kepodactylus

Elanodactylus

Feilongus

Moganopterus

Ardeadactylus

Gnathosaurinae

Huanhepterus

Plataleorhynchus

Lusognathus

Gnathosaurus spp.


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alexandra E. Fernandes, Victor Beccari, Alexander W. A. Kellner and Octávio Mateus​. 2023. A New gnathosaurine (Pterosauria, Archaeopterodactyloidea) from the Late Jurassic of Portugal. PeerJ 11: e16048. DOI: 10.7717/peerj.16048
  2. Novataxa