Магнолія лікарська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Магнолія лікарська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Магнолієві (Magnoliaceae)
Рід: Магнолія (Magnolia)
Вид:
M. officinalis
Біноміальна назва
Magnolia officinalis
Rehder & Wilson

Магнолія лікарська (лат. Magnolia officinalis) — вид рослин з родини магнолієві (Magnoliaceae), що походить з Китаю. Росте в долинах і на схилах гір на висотах від 300 до 1500 м над рівнем моря.

Ідентифікація[ред. | ред. код]

Це листопадне дерево, що виростає до 20 м заввишки. Кора коричнева, товста, але не розтріскується. Листя широке, яйцеподібне, 20–40 см завдовжки і 11–20 см завширшки. Квіти запашні, 10–15 см завширшки, зазвичай мають 9–12 (рідше до 17) білих пелюсток, з’являються з травня по червень (після розпускання листя).

В даного виду налічують два різновиди:

  • Магнолія лікарська (Magnolia officinalis var.officinalis) має листя з гострою верхівкою.
  • Магнолія дволопатева (Magnolia officinalis var.biloba) має дволопатеве листя (з виїмкою на верхівці). Цей різновид не виявлено в дикій природі, він відомий лише в культурі.

Магнолія лікарська дуже мало відрізняється від Магнолії оберненояйцевидної . Єдина стала різниця між ними полягає в тому, що плодовий агрегат M. officinalis має округлу основу, тоді як у M. obovata основа гостра. Подальші дослідження можуть зрештою дати відповідь на питання, чи не слід трактувати M. officinalis як підвид M. obovata .[1]

Використання[ред. | ред. код]

Надзвичайно ароматичну кору очищують від гілок та коренів і використовують у традиційній китайській медицині, де вона відома як хоу по (厚朴. Традиційними показами до використання є усунення мокротиння та зняття набряків.[2]

Сьогодні основна частина кори як лікарської сировини постачається не з дикої природи, а з спеціально культивованих дерев.

Фармацевтичний потенціал[ред. | ред. код]

Кора містить магнолол і хонокіол, дві поліфенольні сполуки, які були продемонстровані як агоністи гамма-рецептора, що активуються проліфератором пероксисоми (PPAR-гамма), та модулятори GABA A. Доклінічні дослідження оцінили їх різноманітне потенційне застосування, включаючи антиоксидантні, протизапальні, протипухлинні та протимікробні властивості.[3]

Галерея[ред. | ред. код]

Список посилань[ред. | ред. код]

  1. Hunt, D. (ed). (1998). Magnolias and their allies. International Dendrology Society and Magnolia Society. ISBN 0-9517234-8-0
  2. Wang L, Waltenberger B, Pferschy-Wenzig EM та ін. (November 2014). Natural product agonists of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ): a review. Biochemical Pharmacology. 92 (1): 73—89. doi:10.1016/j.bcp.2014.07.018. PMC 4212005. PMID 25083916. {{cite journal}}: Явне використання «та ін.» у: |author= (довідка)
  3. Shen, Jui-Lung; Man, Kee-Ming; Huang, Po-Hsun; Chen, Wen-Chi; Chen, Der-Cherng; Cheng, Ya-Wen; Liu, Po-Len; Chou, Ming-Chih; Chen, Yung-Hsiang (16 вересня 2010). Honokiol and magnolol as multifunctional antioxidative molecules for dermatologic disorders. Molecules. 15 (9): 6452—65. doi:10.3390/molecules15096452. PMC 6257695. PMID 20877235.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]