Meraxes gigas

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Meraxes gigas
Час існування: пізня крейда,
95–93.9 млн р. т.
Реконструкція черепа (відомі рештки виділені сірим)
Реконструкція черепа (відомі рештки виділені сірим)
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Карнозаври (Carnosauria)
Родина: Кархародонтозаврові (Carcharodontosauridae)
Триба: Giganotosaurini
Рід: Meraxes
Canale et al., 2022
Вид: M. gigas
Meraxes gigas
Canale et al., 2022

Meraxes gigas — вид ящеротазових динозаврів родини кархародонтозаврових (Carcharodontosauridae), що існував у пізній крейді (94 млн років тому).

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів динозавра з розмірами людини

Рештки динозавра виявлені у 2012 році у відкладеннях формації Уїнкуль в аргентинській Патагонії. Було виявлено майже повний череп, грудні та тазові елементи, частково передні кінцівки, повні задні кінцівки, фрагменти ребер і шийні та спинних хребців, крижів і кількох повних хвостових хребців. Це найповніший скелет кархародонтозаврида, відомий у південній півкулі.

Meraxes gigas був описаний у 2022 році на основі цих решток. Родова назва Meraxes на честь дракона з серії фентезійних романів Джорджа Р. Р. Мартіна «Пісня льоду й полум'я». Видова назва gigas походить від грецького слова, що означає «велетень» через його великі розміри.

Опис[ред. | ред. код]

Художня реконструкція

Meraxes був дуже великим тероподом, який за оцінкою авторів опису важив близько 4263 кг (з допустимим інтервалом 3196-5331 кг). Череп мав довжину 1,27 м, що можна порівняти з черепом акрокантозавра (Acrocanthosaurus), у якого він досягав 1,23 м. Форми та пропорції різних кісток (наприклад, кісток черепа, лопатки, п'ясткових кісток, сідничного стрижня, кісток стопи й т. д.) вказують на те, що Meraxes і Acrocanthosaurus мали схожі пропорції та розміри тіла. У Meraxes були редуковані передні кінцівки, що є прикладом конвергентної еволюції, яка незалежно відбулася в чотирьох групах тероподів: кархародонтозавриди, абелізавриди, тиранозавриди та альваресзавриди.

Гістологічний аналіз зрізу стегнової кістки голотипу припускає, що особина померла у віці від 39 до 53 років, що робить її найстарішим відомим непташиним тероподом. При цьому, згідно з аналізом, голотип Meraxes зростав майже все життя і досяг скелетної зрілості лише у 35—49 років. Застосування такого ж підходу до тиранозавра «Сью» (FMNH PR 2081) показало, що тварина померла у 27-33 років, досягнувши скелетної зрілості в 16-22 років. Таким чином, Meraxes досягав гігантських розмірів за рахунок продовження періоду зростання (гіперморфоз), а тиранозавр — за рахунок збільшення відносної швидкості зростання (прискорення).

Філогенія[ред. | ред. код]

Кладограма за Канале та ін. (2022)[1]:

Carcharodontosauridae
Neovenator

Concavenator

Eocarcharia[en]

Lajasvenator

Lusovenator

Acrocanthosaurus
Shaochilong[en]
Carcharodontosaurinae

Carcharodontosaurus

Giganotosaurini
Meraxes

Tyrannotitan[en]

Giganotosaurus
Mapusaurus[en]



Примітки[ред. | ред. код]

  1. Canale, Juan I.; Apesteguía, Sebastián; Gallina, Pablo A.; Mitchell, Jonathan; Smith, Nathan D.; Cullen, Thomas M.; Shinya, Akiko; Haluza, Alejandro; Gianechini, Federico A. (2022-07). New giant carnivorous dinosaur reveals convergent evolutionary trends in theropod arm reduction. Current Biology (англ.). Т. 32, № 14. с. 3195—3202.e5. doi:10.1016/j.cub.2022.05.057. Процитовано 3 березня 2024.