Mozilla Prism

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mozilla Prism
Тип колишня сутністьd
Розробник Mozilla Corporation / Mozilla Foundation
Стабільний випуск 1.0b3 (6 лютого 2010; 14 років тому (2010-02-06))
Версії 1.0b4 (5 травня 2010)
Платформа Gecko
Операційна система Windows, Mac OS X, Linux
Мова програмування C++, XUL, XBL, JavaScript
Ліцензія Mozilla Public License/GPL/LGPL
Вебсайт prism.mozilla.com

Mozilla Prism (раніше програма називалася Webrunner) — багатоплатформове (Windows, Mac OS X, Linux) рішення від Mozilla, основне завдання якого — відірвати вебзастосунки від браузера. Ця програма створює на робочому столі, у меню «Пуск», «Всі програми» тощо, ярлики для інтернет-сервісів, які виглядають ніби «справжні» програми. При натисненні на такий ярлик, вебзастосунок буде запущений в окремому вікні.

Під Prism можна використовувати популярні вебсервіси, такі як GMail, як звичайні застосунки для стільниці, без необхідності відкриття браузера. Prism розроблена на основі Firefox, завдяки чому працює зі всіма вебтехнологіями, які підтримує популярний браузер. На те, щоб перетворити вебсервіс на застосунок для робочого столу, потрібно буде зробити всього лише пару кліків мишею.

На відміну від Adobe AIR чи Microsoft Silverlight, Prism не запатентована платформа, націлена на те, щоб замінити Інтернет. Prism доступний і як самостійний застосунок, і як плагін для Firefox.

Програма доступна в двох варіантах: або як додаток Firefox, або як окрема програма. Обидва варіанти дозволяють запускати вебслужби в окремому вікні застосунка. Prism розрахований на виконання одного вебзастосунку одним процесом, усе зовнішні посилання перенаправляються в звичайний браузер (концепція Site Specific Browsers — SSB). Крах вебзастосунку не впливає на інші Prism-оточення.

На початку 2011 розробники Mozilla ухвалили рішення припинити розвиток розпочатого в 2007 році проєкту Mozilla Prism[1] на користь проєкту Chromeless. З 2007 року багато чого змінилося і багато можливостей Prism виявилися застарілими.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Проект Mozilla Prism закрыт в пользу Chromeless. Архів оригіналу за 7 лютого 2011. Процитовано 3 лютого 2011.

Посилання[ред. | ред. код]