Півкулясті щитники

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Plataspidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Півкулясті щитники

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Підряд: Клопи (Heteroptera)
Надродина: Pentatomoidea
Родина: Півкулясті щитники (Plataspidae)
Dallas, 1851[1]
Підродини

> 60, див. текст

Посилання
Вікісховище: Plataspidae
Віківиди: Plataspidae
EOL: 2645348
ITIS: 676869
NCBI: 236385
Fossilworks: 364310

Півкулясті щитники[2] (Plataspidae) — родина клопів (Heteroptera). Включає близько 530 видів.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина поширена по всьому світу, досягаючи найбільшого різномаїття в тропічних регіонах Азії та в Океанії. У Європі представлено лише чотири види з роду Coptosoma.

Опис[ред. | ред. код]

Завдяки зовнішньому вигляду їх можна легко сплутати з жуками. Тіло компактне, з яйцеподібним профілем і сильно опуклою спиною, набуває майже напівсферичної форми. Надкрила часто блискучі, із мінливими та райдужними кольорами. Голова невелика, коротка і сплюснута, з боків кілеподібна, з помітними очима та 5-члениковими вусиками. Рострум складається з 4 сегментів. Груди мають добре розвинену переднеспинку, опуклу, підтрапецієподібну в профілі. Головним морфологічним елементом є помітний розвиток мезоскутеллюма: він сильно опуклий і розвинений як збоку, так і ззаду, повністю або майже покриває крила та черевце, залишаючи зовнішній край коріуму[en]. Ніжки мають двочленникові лапки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Комахи-фітофаги, часто асоційовані з трав'янистими або чагарниковими рослинами родини бобових. Однак є також види, які живляться за рахунок рослин інших родин, таких як злакові, пасльонові, молочайні та ін.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dallas, W.S. (1851). Gray, J.E. (ред.). List of the specimens of hemipterous insects in the collection of the British Museum. London: British Museum. с. 61.
  2. О. П. Зінченко, К. Б. Сухомлін. Клопи (ряд Hemiptera). Методичні рекомендації для студентів з навчальної комплексної (зоолого-ботанічної) практики. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк. 2016. — с. 20