Вкладення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вкладення у математиці — це спеціального вигляду відображення одного екземпляру деякої математичної структури у інший екземпляр того ж типу. А саме, вкладення деякого об'єкту у визначається ін'єктивним відображенням, яке зберігає деяку структуру. Що означає «збереження структури», залежить від типу математичної структури, об'єктами котрої є та . У термінах теорії категорій відображення, яке «зберігає структуру», називають морфізмом.

Те, що відображення є вкладенням, часто позначають «стрілкою-парасолькою» таким чином: .

Для заданих та може бути декілька можливих вкладень. У багатьох випадках існує стандартне (або «канонічне») вкладення — наприклад, вкладення натуральних чисел у цілі, цілих — у раціональні, раціональних — у дійсні, а дійсних — у комплексні. У таких випадках зазвичай задають область визначення з образом , таку що .

Геометрія та топологія[ред. | ред. код]

Загальна топологія[ред. | ред. код]

Відображення топологічних просторів називається вкладенням у , якщо  — гомеоморфізм (на розглядається топологія, індукована з ). Кожне вкладення неперервне і ін'єктивне.

Для простору існує вкладення  — топологічний інваріант. Ми можемо розрізняти два простори, якщо один з них можна вкласти у , а інший — ні.

Диференційна топологія[ред. | ред. код]

Нехай — гладкі многовиди та  — гладке відображення. Воно називається зануренням, якщодиференціал відображення всюди ін'єктивний. Гладке вкладення — це занурення, що є також вкладенням у вищенаведеному сенсі (тобто, гомеоморфізмом на свій образ).

Іншими словами, вкладення дифеоморфне своєму образу, і, зокрема, образ вкладення повинен бути підмноговидом. Занурення у свою чергу є локальним вкладенням (тобто, для кожної точки існує окіл такий, що  — вкладення).

Алгебра[ред. | ред. код]

Теорія кілець[ред. | ред. код]

У теорії кілець вкладенням називається ін'єктивний кільцевий гомоморфізм . Так як є підкільцем кільця , то вкладення встановлює ізоморфізм між кільцями та .

Теорія категорій[ред. | ред. код]

У теорії категорій немає задовільного визначення вкладення, яке підходило б до всіх категорій. Типові вимоги визначення вкладення довільної категорії такі: всі ізоморфізми є вкладеннями, композиція вкладень — вкладення, всі вкладення — мономорфізми, будь-який екстремальний мономорфізм — вкладення.

У конкретній категорії вкладення — це морфізм ƒ: AB, який діє ін'єктивно на множинах-носіях і також є початковим морфізмом у такому сенсі: якщо g — функція з множини-носія об'єкта C у множину-носій A, і її композиція з ƒ є морфізмом ƒg: CB, то g також є морфізмом.

Як завжди в теорії категорій, існує двоїсте поняття, відоме як фактор.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Embedding of manifolds. Manifold Atlas Project. Архів оригіналу за 18 квітня 2016. Процитовано 9 квітня 2016.


Див. також[ред. | ред. код]