Flash Video

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Flash Video
Розширення файлу: .flv, .f4v, .f4p, .f4a, .f4b
MIME-тип: video/x-flv, video/mp4, video/x-m4v, audio/mp4a-latm, video/3gpp, video/quicktime, audio/mp4
Type code: 'FLV'
Тип формату: Медіаконтейнер

FLV (Flash Video) — формат файлів, медіаконтейнер, що використовується для передачі відео через Інтернет. Використовується такими сервісами відеохостингу як YouTube, Google Video, Вконтакте, RuTube і іншими. Хоча опис формату контейнера відкрили, кодеки є захищені патентами і залишаються власницькими.

Відеоформат[ред. | ред. код]

FLV-файл — це бітовий потік, який є варіантом відеостандарту H.263. Flash Player 8 і більше нові редакції підтримують потокове відео On2 TrueMotion VP6. On2 VP6 забезпечує більш якісне зображення, особливо при використанні низького бітрейта. З іншого боку, цей формат більш складний, що може створити труднощі при перегляді на застарілих машинах.

Опціональний альфа-канал, який являє собою попиксельного прозорість, підтримується за допомогою додаткового відеопотоку, який кодує тільки альфа-канал. Реалізація припускає, що YUV-дані основного On2 VP6 відео потоку завжди конвертуються клієнтом в RGB. Ця можливість доступна лише для відео On2 VP6.

Починаючи з Flash Player 9 Update 3 підтримується новий формат мультімедіафайла ISO Base MPEG-4 Part 12, з новим відеокодеком — H.264. Цей стандарт відеостискання за такого ж низького бітрейту видає значно більш деталізоване і «ясне» зображення, особливо в динамічних сценах. Недоліками є, знову-таки, підвищення вимог до обчислювальних ресурсів та платні патенти.

Аудіоформат[ред. | ред. код]

Звук в FLV, як правило, закодований в MP3, проте іноді можуть використовуватися Nellymoser codec, нестиснене аудіо або ADPCM аудіоформат. У версії Flash Player 9 Update 3, згідно з впровадженням Adobe формату ISO Base (MPEG-4 Part 12), додана підтримка AAC аудіо (профілі AAC-LC, Main Profile, і HE-AAC). У версії Flash Player 10 Beta доданий відкритий кодек SPEEX.

Програвачі FLV[ред. | ред. код]

Формат FLV призначений для потокового відео, проте існує можливість використовувати його для локального зберігання та відтворення відео. FLV використовується в Adobe Flash Player , який поширюється як плагін для різних браузерів і різних операційних систем. Також формат підтримується багатьма мультимедіа програвачами, наприклад MPplayer чи Light Alloy.

Популярні програвачі, що підтримують FLV:

Так як FLV — це медіаконтейнер, а не формат, деякі програвачі можуть некоректно відтворювати відео або звуковий потік за відсутності кодеків, використаних при створенні файлу.

Конвертори з FLV[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Video file format specification (version 10) (PDF) (англійською) . Архів оригіналу (PDF) за 19 травня 2012. Процитовано 5 грудня 2011.
  • Adobe FLV Technology Center (англійською) . Архів оригіналу за 19 травня 2012. Процитовано 5 грудня 2011.