Південноафриканська астрономічна обсерваторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південноафриканська астрономічна обсерваторія

Країна  ПАР
Розташування Karoo Hoogland Local Municipalityd
Організація National Research Foundationd
Код 051(наблюдения)
Висота 1798 м
Відкрито 1820[1]
Сайт: saao.ac.za

Південноафриканська астрономічна обсерваторія. Карта розташування: Південно-Африканська Республіка
Південноафриканська астрономічна обсерваторія
Південноафриканська астрономічна обсерваторія
Південноафриканська астрономічна обсерваторія (Південно-Африканська Республіка)
Мапа

CMNS: Південноафриканська астрономічна обсерваторія у Вікісховищі

Південноафриканська астрономічна обсерваторія (англ. South African Astronomical Observatory) (SAAO) — національний центр оптичної та інфрачервоної астрономії в Південній Африці. Він був заснований в 1972 році. Обсерваторією керує Національний дослідницький фонд Південної Африки. Функція закладу — проведення досліджень в галузі астрономії та астрофізики. Основні телескопи розташовані в Сазерленді, що становить 370 км з обсерваторії в Кейптауні, де розташована штаб-квартира.

SAAO має зв'язки по всьому світу для наукової та технологічної співпраці. Інструментальний внесок Південноафриканської астрономічної обсерваторії включає розробку коректора сферичної аберації та Великого південноафриканського телескопа (SALT).

Історія[ред. | ред. код]

Будівлі південноафриканської астрономічної обсерваторії в Кейптауні.

Історія SAAO почалася, коли в 1820 році була заснована Королівська обсерваторія на мисі Доброї Надії, перша наукова установа в Африці[2]. Будівництво головних будівель було завершено в 1829 році вартістю £ 30 000[3] (еквівалент £ 2.8 мільйонів у 2023). Пост астронома Її Величності на мисі Доброї Надії був двічі нагороджений Королівською медаллю; перший Томасу Макліру в 1869 році для вимірювання дуги меридіана на мисі Доброї Надії[4], а другий Девіду Гіллу в 1903 році для досліджень сонячного та зоряного паралаксу та його енергетичного керівництва Королівською обсерваторією на Мис Доброї Надії[5].

Республіканська обсерваторія в Йоганнесбурзі була об’єднана з набагато старшою Королівською обсерваторією на мисі Доброї Надії в січні 1972 року, щоб сформувати Південноафриканську астрономічну обсерваторію. У 1974 році телескоп Редкліффської обсерваторії був придбаний CSIR і перевезений до Сазерленда, де він відновив роботу в 1976 році.

SAAO було створено в січні 1972 року в результаті спільної угоди між Радою з наукових і промислових досліджень (CSIR) Південної Африки та Радою з науково-технічних досліджень (SERC) Великобританії. Штаб-квартира розташована на території старої Королівської обсерваторії, де розташовані головна будівля, офіси, національна бібліотека астрономії та комп'ютерне обладнання. Історичні телескопи також знаходяться в штаб-квартирі в кількох куполах і невеликому музеї, який демонструє наукові прилади. Південноафриканська астрономічна обсерваторія наразі управляється як Національна установа під управлінням Національного дослідницького фонду (NRF), колишнього Фонду розвитку досліджень (FRD). У 1974 році, коли обсерваторія Редкліффа в Преторії закрилася, Рада наукових і промислових досліджень (CSIR) придбала 1,9-метровий телескоп Редкліффа і перевезла його в Сазерленд[6].

Зручності[ред. | ред. код]

Знак біля входу в Сазерлендську обсерваторію поблизу Сазерленда, Північний Кейп

Обсерваторія працює в кампусі Королівської обсерваторії на мисі Доброї Надії, яка була заснована в 1820 році[7] в передмісті Обсерваторії, Кейптаун.

Основні об'єкти спостереження, однак, розташовані поблизу міста Сазерленд приблизно за 370 kilometres (230 mi) з Кейптауна . Сазерленд було обрано через його надійно ясні та темні ночі, але щоб забезпечити довгострокову життєздатність астрономічних інструментів сайту Karoo, південноафриканський парламент прийняв Закон про переваги астрономії в географічному плані в 2007 році. Закон надає міністру науки і технологій повноваження захищати через правила території, які мають стратегічне національне значення для астрономії та пов’язаних наукових досліджень.

Телескопи[ред. | ред. код]

Куполи телескопа MASTER в Південно-Африканській астрономічній обсерваторії

Телескоп 0,50 м[ред. | ред. код]

Це 0,5 метровий рефлектор спочатку був побудований для Республіканської обсерваторії в 1967 році, але був перенесений на місце в Сазерленді в 1972 році. Більше не використовується.

20-дюймовий телескоп був замінений на телескоп Мерліхта. 20-дюймовий телескоп було переміщено до обсерваторії Бойдена Університету Фрістейт і введено в експлуатацію ~2019 року[8].

Телескоп 0,75 м[ред. | ред. код]

Рефлектор Грабба Парсонса 0,75 метра.

Телескоп 1,0 м[ред. | ред. код]

Один із шести телескопів мережі Probing Lensing Anomalies Network.

Це 40 дюймовий (1.0 м) телескоп спочатку знаходився в головному офісі SAAO в обсерваторії, Кейптаун, але з тих пір його перемістили в Сазерленд[9]. Цей телескоп бере участь у мережі PLANET[10].

Телескоп 1,9 м[ред. | ред. код]

Рефлектор 74".

1,9-метровий (74-дюймовий) Телескоп Редкліффа був призначений для Редкліффської обсерваторії в Преторії, де він використовувався між 1948 і 1974 роками. Після закриття Редкліффської обсерваторії її перемістили в Сазерленд, де вона знову запрацювала в січні 1976 року. Між 1951 і 2004 роками це був найбільший телескоп у Південній Африці[11]. Телескоп був виготовлений компанією Sir Howard Grabb, Parsons and Co[12].

Телескоп Алана Казінс (ACT)[ред. | ред. код]

Це 75 сентиметровий телескоп спочатку називався автоматичним фотометричним телескопом, але був перейменований на телескоп Алана Казенса на честь Алана Вільяма Джеймса Казенса[13][14].

BISON[ред. | ред. код]

Один із шести телескопів Бірмінгемської мережі сонячних коливань (BISON).

Інфрачервоне обстеження[ред. | ред. код]

Інфрачервоне обстеження становить 140 см рефлектор, оснащений 3-кольоровим інфрачервоним тепловізором[15]. Спочатку побудований як частина Магелланових хмар – Грант на ретельне дослідження від японського Міністерства освіти, культури, спорту, науки та технологій у 2000 році[16]. Інші дослідження, в яких брав участь телескоп, включають:

  • Департамент космосу Індії використовував цей телескоп для ближнього інфрачервоного огляду ядерних областей Чумацького Шляху, щоб покращити дані астрономічних досліджень DENIS і 2MASS[17].

Глобальна мережа телескопів обсерваторії Лас Кумбрес[ред. | ред. код]

Три одно метрових телескопи для створення частини мережі LCOGT були встановлені на початку 2013 року[18].

MASTER[ред. | ред. код]

Телескоп MASTER-SAAO (обзорний код:К95) входить до складу Російської мобільної астрономічної системи телескопів-роботів. Вперше він побачив світло 21 грудня 2014 року Він складається з двох спарених 0,4-метрових телескопів[19]. У квітні 2015 року він виявив першу за 35 років комету з Південної Африки C/2015 G2 (MASTER)[20].

MONET[ред. | ред. код]

Один із двох 1,20 метрових телескопи Проекту моніторингової мережі телескопів розташовані в Сазерленді. Його двійника можна знайти в обсерваторії Макдональда в Техасі[21]. Телескопи MONET — це роботизовані телескопи, які керуються через Інтернет і були створені Геттінгенським університетом[22]. Remote Telescope Markup Language використовується для віддаленого керування телескопами[23].

Проект Solaris[ред. | ред. код]

Solaris-1 і Solaris-2

Два телескопи, що є частиною проекту Solaris, розташовані на території Сазерленд. Solaris-1 і Solaris-2 є телескопами Річі-Кретьєна 0,5mf/15. Метою проекту Solaris є виявлення навколоподібних планет навколо затемнених подвійних зірок і характеристика цих подвійних систем для покращення моделей зірок[24].

Південноафриканський великий телескоп

Південноафриканський великий телескоп[ред. | ред. код]

Код обсерваторії: B31
Спостереження: (Наближені до Землі об'єкти)

SALT було урочисто відкрито в листопаді 2005 року. Це найбільший окремий оптичний телескоп у південній півкулі з шестикутним дзеркалом діаметром 11 метрів. SALT має схожість із телескопом Хоббі-Еберлі (HET) у Техасі. Великий південноафриканський телескоп збирає в двадцять п’ять разів більше світла, ніж будь-який інший існуючий африканський телескоп. [25] Завдяки цьому більшому масиву дзеркал SALT може записувати далекі зірки, галактики та квазари.

СуперВАСП-Південь

Super WASP-Південь[ред. | ред. код]

Wide Angle Search for Planets складається з двох роботизованих телескопів, один розташований в SAAO Sutherland, а інший – в обсерваторії Roque de los Muchachos на острові Ла-Пальма на Канарських островах[26]. WASP-17b, перша екзопланета, яка, як відомо, має ретроградну орбіту, була відкрита в 2009 році за допомогою цього масиву.

Надзвичайно малий телескоп кілоградусів – Південь[ред. | ред. код]

Надзвичайно малий телескоп кілоградусів – Південь — невеликий роботизований телескоп, призначений для виявлення транзитних позасонячних планет. Телескоп належить і управляється Університетом Вандербільта, і він базувався на проекті KELT-North, який був задуманий і розроблений на кафедрі астрономії Університету штату Огайо. Телескоп KELT-South буде аналогом свого північного близнюка, оглядаючи південне небо на транзитні планети протягом наступних кількох років.

MeerLICHT[ред. | ред. код]

Оптичний ширококутний телескоп, встановлений у 2017 році. Він має 60 см ефективну діафрагму та поле зору 1,65 x 1,65 градуса, вибірка 0,56"/піксель. Він був розроблений і виготовлений у Нідерландах (Університет Радбауд і NOVA) і керується консорціумом Університету Радбауд, Кейптаунського університету, NRF/SAAO, Оксфордського університету, Манчестерського університету та Амстердамського університету. Це оптичне око MeerKAT, головною метою якого є поєднання з радіоматрицею MeerKAT для досягнення одночасного оптичного радіопокриття південного неба. Це прототип масиву BlackGEM, встановленого в ESO La Silla в Чилі.

MeerLICHT telescope inside the former 20-inch telescope dome
Телескоп MeerLICHT

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.saao.ac.za/about/
  2. Laney, Dave. The South African Astronomical Obsrvatory: Africa's Eye in the Sky. South African Department of Science and Technology. Архів оригіналу за 30 August 2009. Процитовано 30 січня 2009.
  3. THE TRANSIT OF VENUS.; THE EXPEDITION AT THE CAPE OF GOOD HOPE. The New York Times. 6 грудня 1874. Процитовано 16 липня 2011.
  4. Royal archive winners before 1900. The Royal Society. Процитовано 6 грудня 2008.
  5. Royal Medal Winners:1949 – 1900. The Royal Society. Процитовано 1 грудня 2008.
  6. Heck, Andre (2002). Organizations and Strategies in Astronomy III. с. 160. ISBN 978-1-4020-0812-2.
  7. Holden, Edward Singleton (1888). The Principal Observatories of the World. Hand-book of the Lick Observatory of the University of California. с. 112. Процитовано 2 жовтня 2010.
  8. Astrophysics Research Facilities.
  9. The 40-inch Elizabeth telescope. South African Astronomical Observatory. Архів оригіналу за 19 September 2012. Процитовано 28 січня 2009.
  10. It's Far, It's Small, It's Cool: It's an Icy Exoplanet! Distant Planet Brings Astronomers Closer To Home (PDF). Процитовано 15 травня 2009.
  11. Radcliffe 74-inch (1.9-m). South African Astronomical Observatory. Процитовано 3 травня 2017.
  12. Astronomical Instruments. Grubb Parsons. 1956.
  13. The Alan Cousins Telescope – Automatic Photometric Telescope. South African Astronomical Observatory. Архів оригіналу за 9 September 2012. Процитовано 29 січня 2009.
  14. Automatic Photometric Telescope (APT). Astronomical Society of Southern Africa. Архів оригіналу за 18 July 2011. Процитовано 29 січня 2009.
  15. IRSF telescope. South African Astronomical Observatory. Архів оригіналу за 9 September 2012. Процитовано 30 січня 2009.
  16. Nagata, Tetsuya (2005). IRSF 1.4-m telescope continues providing wonderful images at SAAO. The Astronomical Herald. 98 (3): 137—138. Bibcode:2005AstHe..98..137N. ISSN 0374-2466.
  17. Baliyan, K. S.; Ganesh, S.; Joshi, U. C.; Glass, I. S. (2003). Near Infrared Survey of the Galactic Nuclear Bulge Region (PDF). Bulletin of the Astronomical Society of India. 31: 403. Bibcode:2003BASI...31..403B.
  18. Brown, T. M.; Baliber, N.; Bianco, F. B.; Bowman, M.; Burleson, B.; Conway, P.; Crellin, M.; Depagne, É.; De Vera, J. (2013). Las Cumbres Observatory Global Telescope Network. Publications of the Astronomical Society of the Pacific. 125 (931): 1031—1055. arXiv:1305.2437. Bibcode:2013PASP..125.1031B. doi:10.1086/673168. ISSN 0004-6280.
  19. MASTER-SAAO
  20. C/2015 G2 (MASTER) is first South African Comet discovery in 35 years. Africa2Moon. Архів оригіналу за 12 May 2015. Процитовано 20 травня 2015.
  21. Research Facilities. McDonald Observatory. Процитовано 15 травня 2009.
  22. Telescopes. South African Astronomical Observatory. Процитовано 30 січня 2009.
  23. Hessman, F. V.; Romero, E. (May 2003). Running MONET and SALT with Remote Telescope Markup Language 3.0. American Astronomical Society Meeting 202, #38.09; Bulletin of the American Astronomical Society. 202: 753. Bibcode:2003AAS...202.3809H.
  24. P. Sybilski & S.K. Kozłowsk (August 2011). Project Solaris – a Southern Hemisphere robotic telescope networ (PDF). Monthly Notes of the Astronomical Society of Southern Africa. 70 (7&8): 131—135. Bibcode:2011MNSSA..70..131S. ISSN 0024-8266.
  25. First Light. South African Large Telescope. Архів оригіналу за 9 вересня 2012. Процитовано 15 травня 2009.
  26. Welcome to the WASP website. SuperWASP. Архів оригіналу за 8 December 2002. Процитовано 30 січня 2009.

Подальше читання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]